Linkuri accesibilitate

Donald Trump: discuțiile de pace în Ucraina, rapid după învestire


Președintele ales al SUA, Donald Trump.
Președintele ales al SUA, Donald Trump.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat din nou că este nerăbdător înceapă negocierile cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina, cât mai repede după întoarcerea lui la Casa Albă. Trump nu a oferit însă detalii despre când ar putea avea loc negocierile.

Președintele ales a spus că vrea să se ajungă la negocieri în curând pentru că „Rusia pierde o mulțime de tineri, și la fel și Ucraina”.

Trump, care a vorbit cu reporterii la o conferință de presă la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, nu a spus dacă sau cât de curând se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. El a precizat însă că o asemenea întâlnire ar putea avea loc după învestirea din 20 ianuarie.

„Nu vă pot spune asta, dar știu că Putin ar dori să ne întâlnim”, a spus Trump.

La sfârșitul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există condiții prealabile pentru o întâlnire între președinții american și rus.

Președintele american ales a declarat în timpul campaniei sale electorale că ar putea pune capăt conflictului din Ucraina în 24 de ore de la preluarea mandatului. La conferința de presă însă, Donald Trump a spus că speră să pună capăt conflictului în șase luni.

„Sper că va fi mult mai devreme de șase luni”, a spus Trump, când a fost întrebat dacă ar putea rezolva războiul în jumătate de an.

Revenirea lui Trump la Casa Albă aduce incertitudine legată de impactul pe care îl va avea asupra conflictului din Ucraina.

Oficialii ucraineni sunt îngrijorați că orice negocieri organizate în grabă ar putea permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a ocupat și ar oferi forțelor ruse timp să se odihnească și să se reorganizeze.

Kievul dorește, de asemenea, ca Donald Trump să continue sprijinul militar al SUA pentru Ucraina. Ministrul ucrainean de Externe, Andri Sîbiha, a anunțat pe 7 ianuarie că o călătorie în Ucraina a trimisului special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia a fost anulată și va trebui reprogramată.

Întâlnirile planificate între Kellogg și oficialii ucraineni sunt „extrem de importante”, a declarat Sîbiha în timpul unei conferințe de presă.

„Sunt încrezător că această întâlnire va avea loc în timp util”, a declarat el reporterilor la Kiev. „Suntem în contact pentru a defini clar calendarul pentru organizarea sa și pentru a ne asigura că întâlnirea este cât mai semnificativă posibil”, a mai spus șeful diplomației ucrainene.

Keith Kellogg a fost desemnat de Donald Trump să conducă negocierile legate de războiul din Ucraina.

Kellogg a spus că potențialele discuții de încetare a focului ar putea începe odată ce Donald Trump va prelua funcția. Într-un interviu acordat în decembrie Fox News, a spus că războiul ar putea „fi rezolvat în următoarele câteva luni”.

Întâlnirea de la Ramstein

Relatări din presa americană arată că administrația președintelui american Joe Biden urmează să anunțe un pachet masiv de ajutor militar pentru Ucraina, la finalul mandatului. Pachetul ar urma să fie prezentat în timpul vizitei secretarului Apărării Lloyd Austin în Germania, pe 9 ianuarie.

Austin urmează să se întâlnească cu reprezentanții a aproximativ 50 de națiuni partenere din grupul de contact pentru apărarea Ucrainei la o bază aeriană din Ramstein.

Se așteaptă ca pachetul să fie „substanțial”, potrivit a doi oficiali care au informat reporterii despre călătoria lui Austin. Oficialii nu au oferit însă o sumă exactă în dolari.

Călătoria lui Austin va fi ultima sa întâlnire cu grupul de contact, pe care l-a organizat după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

De atunci, națiunile din grupul de contact au furnizat peste 126 de miliarde de dolari în arme, pregătire militară și asistență de la începutul războiului. Partea americană din total a fost de 66 de miliarde de dolari.

Pachetul care va fi anunțat la sfârșitul acestei săptămâni ar urma să folosească stocurile existente de arme ale armatei SUA, cu scopul de a trimite cât mai multe arme Ucrainei până la momentul în care Trump va prelua mandatul de președinte al SUA.

La conferința de presă de la Mar-a-Lago, Donald Trump a cerut, de asemenea, membrilor NATO să-și crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, de la ținta actuală de 2%, întărind afirmația sa de lungă durată că nu plătesc suficient pentru protecția SUA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG