Ucraina vrea o stemă „măreață", dar are probleme cu „îngerul cu șosete"

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, speră ca Parlamentul să aprobe o nouă stemă națională cu ocazia a 30 de ani de la câștigarea independenței.

Tridentul Ucrainei pe o urnă de vot.

Zelenski a declarat pe 29 iunie că va trimite Parlamentului un proiect de lege „urgent” care ar înnoi stema națională ucraineană. Dacă va fi aprobată, legea va schimba stema cu una mai complexă decât actualul trident galben pe fundal albastru.

Ucraina dorește să se alăture altor țări care au două steme naționale - una mai simplă și alta mai „măreață”.

Schița câștigătoare care va fi analizată de Parlament. Constituția Ucrainei menționează că tridentul trebuie să se afle în mijlocul stemei.

Schița propusă de Zelenski a câștigat un concurs în 2020, jurizat de mai mulți profesioniști, printre care se afla și creatorul emblemei cu trident. Noul design îndeplinește câteva dintre cerințele Constituției, dar unele voci cer câteva mici schimbări. Unii se plâng că steagul Ucrainei pare să fie călcat de îngerul… în șosete.

Kiev, 2020 - Jurizarea noii steme.

Președintele Ucrainei a spus pe 28 iunie că „de-a lungul anilor, au existat mai multe concursuri, dispute, certuri, opinii și viziuni” pentru noua stemă. „E normal”, consideră Zelenski. „Aceasta este o democrație. Cred că la 30 de ani după independență și 25 după aprobarea Constituției, trebuie să punem capăt acestei probleme.”

Ruinele Bisericii de Zeciuială din Kiev, cu un trident datând din secolul X. Unii consideră că simbolul este similar cu un șoim în cădere sau simbolizează sfânta treime.

Simbolismul tridentului rămâne neclar până în ziua de astăzi, dar se știe că era folosit chiar de Vladimir cel Mare, conducătorul Rusiei Kievene de acum o mie de ani.

Steag naval din 1918 care are simbolul cu trident folosit și astăzi de Ucraina.

În 1918, tridentul a reapărut ca simbol național al unei Ucraine independente în timpul Republicii Populare din 1917-1920, înainte ca Ucraina să fie capturată de forțele lui Lenin și transformată într-o republică socialistă a Uniunii Sovietice.

Veteran din Armata Insurecțională Ucraineană, un grup militar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial responsabil pentru uciderea în masă a etnicilor polonezi în vestul Ucrainei în 1943, mărșăluiește în Kiev în 1992.

În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, tridentul a fost adoptat de naționaliștii cu legături naziste care luptau împotriva sovieticilor. Printre organizațiile care au folosit acest simbol se numără și Poliția Auxiliară, care i-a ajutat pe naziști să ocupe Ucraina.

Marinar ucrainean care pictează emblema națională pe o navă din Sevastopol, 1993.

După ce Ucraina și-a declarat independența de Uniunea Sovietică în 1991, ciocanul și secera socialiste au fost înlocuite cu tridentul galben pe fond albastru. Încă nu s-a hotărât care ar trebui să fie stema mai complexă, în ciuda mai multor dezbateri.

Muncitori instalând decorațiuni cu tridentul ucrainean, Kiev, 2014.

Unii ucrainieni consideră că, după 30 de ani cu tridentul, ar trebui ignorată Constituția când cere un alt simbol. Istoricul Oleksandr Zinchenko a declarat pentru serviciul Ucrainean al Europei Libere că tridentul este „una din cele mai originale steme de pe planetă. De ce să o complicăm când îi putem păstra minimalismul simplu și vivid?”

Îți mai recomandăm „Nașul" și „familia"| Educația precară și sărăcia, cauzele principale ale traficului de persoane în scop sexual