Întâlnirea de la Ramstein | Sprijin SUA de 500 milioane de dolari pentru Ucraina. Germania propune schimbarea formatului dacă SUA se retrag

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la o conferință de presă în marja reuniunii Grupului de contact al apărării din Ucraina la baza aeriană Ramstein, Germania, 9 ianuarie 2025.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat la reuniunea Grupului de Contact de la Ramstein, Germania, că SUA va trimite un sprijin militar Ucrainei în valoare de 500 de milioane de dolari. Austin spune că susținerea Ucrainei în fața agresiunii Rusiei trebuie să continue.

Secretarul Apărării a precizat că asistența de securitate oferită de SUA prin acest pachet include rachete pentru avioane de luptă, echipamente de susținere pentru F-16, sisteme blindate, arme de calibru mic și muniție.

Armele oferite Ucrainei sunt scoase direct din stocurile americane de arme, prin ordin de președinte. Pentagonul intenționează ca armele să ajungă în Ucraina până la finalul lunii ianuarie.

„Dacă Putin înghite Ucraina, apetitul său va crește”, a declarat Austin la Ramstein, la începutul întâlnirii la care participă reprezentanți ai celor aproape 50 de țări membre ale Grupului de Contact pentru Ucraina.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea Grupului de Contact de la baza aeriană Ramstein din Germania, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski

„Supraviețuirea Ucrainei este în joc. Dar la fel este și securitatea Europei, a Statelor Unite și a lumii. (...) Dacă tiranii învață că agresiunea aduce avantaje, nu vom face decât să invităm și mai multă agresiune, haos și război”, a avertizat Austin Lloyd.

Și Departamentul de Stat a anunțat asistența militară semnificativă de 500 de milioane de dolari care include:

  • rachete AIM-7, RIM-7 și AIM-9M pentru apărare aeriană;
  • muniții aer-sol;
  • echipamente de sprijin pentru F-16;
  • sisteme de ponturi blindate;
  • echipamente de comunicații securizate;
  • arme de calibru mic si munitie;
  • piese de schimb, echipamente auxiliare, servicii, instruire și transport.
Îți mai recomandăm Ajutor militar SUA pentru Ucraina de 725 milioane de dolari, inclusiv mine terestre

Prezent la întâlnirea de la Ramstein, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că susținerea aliaților trebuie să continue.

„Am parcurs un drum atât de lung încât ar fi o nebunie să aruncăm mingea acum și să nu continuăm să construim pe coalițiile de apărare pe care le-am creat”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și șeful biroului președintelui Ucrainei Andrei Iermak discută cu secretarul general al NATO Mark Rutte în timpul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la Baza Aeriană Ramstein.

Întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein din 9 ianuarie este ultima la care Lloyd Austin participă în calitate de secretar al Apărării SUA.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, SUA a oferit aproximativ 66 miliarde de dolari Ucrainei, fiind cel mai mare furnizor de arme pentru Kiev, urmat de Germania și Marea Britanie.

Ministrul german al apărării: va lua în considerare schimbarea formatului Ramstein dacă SUA se retrag

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat joi că o adunare regulată a aliaților menită să accelereze și să sincronizeze livrările de arme către Ucraina este cel mai bine să fie menținută sub conducerea SUA, cu ochii către noua administrație Trump.

„Iar dacă cei din Statele Unite decid acum să nu mai mențină acest format, atunci va trebui să luăm propriile decizii”, a spus Pistorius la Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei (UDCG), citat de Reuters.

El a adăugat că este prea devreme pentru a specula ce s-ar putea întâmpla cu formatul după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, va prelua mandatul pe 20 ianuarie.

Pistorius a adăugat că a fost „uimit” de refuzul lui Trump de a exclude utilizarea acțiunilor militare sau economice pentru a urmări achiziția Groenlandei, dar a fost optimist că comentariile președintelui ales nu vor influența politica modernă a SUA.

„Nu știu exact spre ce urmărește, dar aliații și alianțele sunt înființate pentru a rămâne așa, altfel ar fi doar alianțe libere și nu aliate”, a spus Pistorius.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și secretarul american al apărării Lloyd Austin, la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei la Baza Aeriană Ramstein, Germania, 9 ianuarie 2025

Grupul, format din aproximativ 50 de aliați care se întâlnesc de obicei la fiecare câteva luni la Baza Aeriană Ramstein din Germania, a fost înființat în 2022 de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Pistorius a spus că Germania va furniza Ucrainei noi rachete ghidate pentru sistemele IRIS-T, inițial destinate armatei germane, cu un preaviz scurt, și va respecta programul său de livrare a sistemelor promise.

Întâlnirea de la Ramstein are loc la o zi după ce Ucraina a suferit una dintre cele mai grave pierderi de vieți omenești din ultimele săptămâni. Un atac rusesc asupra orașului Zaporojie a ucis 13 persoane.

De asemenea, pe 8 ianuarie, Ucraina a susținut că forțele sale au lovit un depozit de petrol din Rusia care deservea o bază aeriană strategică în regiunea sudică Saratov.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că atacul a creat probleme logistice serioase pentru aviația rusă și a redus semnificativ capacitatea acesteia de a lovi orașe ucrainene și obiecte civile.

Îți mai recomandăm Donald Trump: discuțiile de pace în Ucraina, rapid după învestire

Membrii grupului de contact au spus că întâlnirea din 9 ianuarie ar putea fi ultima, deoarece soarta sa rămâne neclară după ce Donald Trump va prelua președinția SUA.

Trump, care a criticat în mod repetat asistența americană pentru Kiev, a afirmat că ar putea negocia și pune rapid capăt războiului după ce va reveni la putere.

Autoritățile de la Kiev se tem că negocierile grăbite ar obliga Ucraina să accepte cedări teritoriale în favoarea Rusiei și ar permite trupelor sale să se odihnească și să se reînarmeze.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut Occidentului să nu încetinească sprijinul pentru Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Baza aeriană Ramstein - Întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina, ianuarie 2025

„Dacă facem asta mâine, poimâine ar fi sfârșitul Ucrainei, o țară liberă, suverană și democratică. Și apoi cine urmează?”, a declarat Pistorius pe 8 ianuarie la un eveniment de campanie electorală în orașul Marburg, din centrul Germaniei.

El a spus că este foarte în favoarea „lăsării întotdeauna ușilor deschise pentru negocieri”. „Trebuie să fie posibil să vorbim despre pace în orice moment, dar nu în termenii pe care i-a stabilit președintele rus Vladimir Putin”, a spus Pistorius.

Îți mai recomandăm Nou pachet de sprijin SUA pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.