Țările UE, de acord să folosească activele rusești înghețate în beneficiul Ucrainei

Salvatorii ucraineni după un bombardament rusesc.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis să aprobe un acord-cadru care ar permite folosirea în beneficiul Ucrainei a activelor de sute de miliarde de dolari ale băncii centrale ruse. Acestea au fost înghețate ca sancțiune pentru invadarea totală a Ucrainei.

Acordul ajustat luni seara mai are nevoie de aprobare oficială, dar este văzut ca un prim pas către utilizarea măcar a unei părți din cele 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască după distrugerea la care o supune Rusia invadatoare din 24 februarie 2022.

Informațiile au fost oferite Associated Press de un oficial UE care a cerut să nu-i fie făcută publică identitatea tocmai pentru că acordul nu a fost încă ratificat.

El a spus că blocul „va permite să înceapă colectarea veniturilor extraordinare generate din activele înghețate pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei”.

Modul în care vor fi utilizate veniturile va fi decis ulterior, pentru că sunt încă o mulțime de considerente juridice și practice care trebuie lămurite.

Consiliul European a propus în octombrie trecut sechestrarea profiturilor înghețate ale Rusiei și direcționarea miliardelor de euro către Ucraina invadată.

Comisia Europeană le-a cerut statelor UE în vara anului trecut o contribuţie suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual până în anul 2027. 17 miliarde din această sunt destinate ajutorului financiar direct pentru Ucraina. Restul sumei a fost cerută pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energie verde și costurile instituţiilor de la Bruxelles.

Mai multe țări au cerut atunci suplimentarea bugetului UE numai pentru Ucraina.

În decembrie trecut, președintele rus a ordonat confiscarea activelor din Rusia ale OMV și Wintershall Dea.

Îți mai recomandăm Consiliul European: Bani pentru Ucraina din sechestrarea activelor rusești