„Am asistat la cazuri de aducere organizată a alegătorilor din Republica Srpska și la intimidarea alegătorilor”, a declarat Viola von Cramon, membră a misiunii de observare a Parlamentului European pentru alegerile parlamentare și locale anticipate pe care Serbia le-a organizat pe 17 decembrie.
„Ne-am așteptat la standarde democratice mai ridicate din partea unei țări candidate la UE, care negociază aderarea la UE”, a declarat observatorul european.
Viola von Cramon a cerut o „supraveghere internațională și o investigație completă„ a acuzațiilor de nereguli în votul sârb, atât din partea observatorilor internaționali, cât și din partea opoziției sârbe, scrie RFE/RL.
Comisarii europeni Josep Borrell (politică externă) și Oliver Varhely (vecinătate și extindere UE) au cerut Serbiei să-și îmbunătățească semnificativ procesul electoral.
„Procesul electoral necesită îmbunătățiri tangibile și reforme suplimentare, deoarece buna funcționare a instituțiilor democratice ale Serbiei se află în centrul procesului de aderare a Serbiei la UE”, au afirmat aceștia într-o declarație comună din 19 decembrie.
Îți mai recomandăm Serbia. Populiștii aflați la guvernare revendică victoria în alegeriPrimele rezultate au arătat că Partidul Progresist Sârb (SNS) al președintelui Aleksandar Vučić a câștigat în ambele tururi de scrutin. Dar alianța de opoziție Serbia Împotriva Violenței susține că a fost privată prin fraudă de o victorie electorală în capitala Belgrad.
Alianța de opoziție susține că aproximativ 40.000 de persoane au fost aduse din Bosnia pentru a vota la Belgrad și pentru a înclina rezultatul în favoarea partidului de guvernământ.
Liderii opoziției au declarat că nu vor recunoaște rezultatul de la Belgrad și au cerut ca votul să fie anulat și organizat din nou.
Marinika Tepic și Miroslav Aleksic, doi lideri ai alianței Serbia împotriva violenței, au anunțat că sunt în greva foamei în semn de protest.
Washingtonul a cerut Serbiei să colaboreze cu misiunea de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a analiza „condițiile nedrepte” din jurul procesului electoral, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.
Îți mai recomandăm Opoziția sârbă protestează față de presupuse fraude electorale la BelgradObservatorii OSCE spun că ziua alegerilor a fost marcată de „cazuri izolate de violență, nereguli procedurale și acuzații frecvente de organizare și abuzare a alegătorilor pentru a sprijini partidul de guvernământ în alegerile locale”.
Ministerul german de Externe a remarcat alte nereguli raportate de OSCE, inclusiv abuzul de fonduri publice, intimidarea alegătorilor și cazuri de cumpărare a voturilor și a declarat că activitățile acestea sunt „inacceptabile pentru o țară cu statut de candidat la UE”.
Partidul de guvernământ a respins criticile aduse alegerilor, spunând că acestea au fost libere și corecte.
Serbia a devenit candidată la aderarea la UE sub conducerea lui Aleksandar Vučić, dar opoziția acuză instituțiile UE că trec cu vederea deficiențele democratice din Serbia schimbul stabilității în regiunea balcanică.
Aleksandar Vučić, aflat la putere din 2012, a respins criticile oponenților potrivit cărora guvernul său a limitat libertățile democratice și nu a reușit să combată corupția și crima organizată.
Your browser doesn’t support HTML5