UE extinde sancțiunile față de Iran, pentru sprijinul acordat Rusiei

Dronele iraniene Shahed sunt printre cele mai folosite arme iraniene folosite de Rusia împotriva Ucrainei.

UE extinde sancțiunile la adresa Iranului din cauza sprijinului pe care Teheranul îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei dar și grupărilor din Orientul Mijlociu și din regiunea Mării Roșii. Măsura vizează folosirea navelor și porturilor pentru transferul de drone și tehnologii.

Decizia Consiliului European din 18 noiembrie introduce interdicții privind exportul, transferul, furnizarea sau vânzarea din UE către Iran a componentelor utilizate la dezvoltarea și producția de rachete și drone (UAV).

UE interzice, de asemenea, orice tranzacție a firmelor europene cu porturi și ecluze care sunt deținute, operate sau controlate de persoane și entități saancționate sau care sunt utilizate pentru transferul de drone sau rachete iraniene către Rusia.

În plus, Consiliul European a adoptat măsuri restrictive împotriva unei persoane și a patru organizații implicate în transferuri de rachete și drone iraniene către Rusia în sprijinul războiului său de agresiune împotriva Ucrainei.

Sancțiunile vizează Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL) și directorul său Mohammad Reza Khiabani. IRISL este transportatorul maritim național al Iranului, iar de ani de zile navele sale au fost implicate în transportul de drone în numele Marinei Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran.

Consiliul include, de asemenea, trei companii de transport maritim rusești - MG Flot, VTS Broker și Arapax - ale căror nave sunt implicate în transportul armelor și munițiilor de fabricație iraniană, inclusiv componente de drone, peste Marea Caspică pentru a aproviziona trupele ruse care luptă în Ucraina.

Decizia Consiliului Europei vine după o declarație din 13 septembrie 2024 când UE a condamnat transferul de rachete balistice de fabricație iraniană către Rusia, considerat o amenințare directă la adresa securității europene și o escaladare a implicării iraniene.

Șeful diplomației europene, Joseph Borrell, a anunțat atunci că UE va răspunde rapid și în coordonare cu partenerii internaționali, inclusiv prin noi restricții împotriva Iranului.

Îți mai recomandăm Cum ar beneficia Iranul de pe urma exportului de rachete balistice către Rusia?

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.