Linkuri accesibilitate

Cum ar beneficia Iranul de pe urma exportului de rachete balistice către Rusia?


Iranul se pregătește să exporte rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360 și Ababil către Rusia, se arată într-un nou raport.
Iranul se pregătește să exporte rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360 și Ababil către Rusia, se arată într-un nou raport.

Iranul, scrie Reuters, se pregătește să exporte rachete balistice cu rază scurtă Fath-360 și Ababil către Rusia și a început să instruiască personal rus ca să le folosească.

Au mai existat știri - de când Rusia a început invazia masivă în Ucraina, în februarie 2022 - care susțineau că Iranul se pregătește să vândă sau că a furnizat deja rachete balistice către Rusia. Niciuuna dintre informații nu a fost confirmat de oficial americani sau ucraineni, iar și Iranul neagă în continuare că a înarmat sau se pregătește să înarmeze Rusia.

Analiștii consultați de jurnaliștii serviciului central al Europei Libere (RFE/RL) nu au fost convinși despre veridicitatea ultimei informații, dar, spun ei, dacă se va confirma, va aduce un avantaj Rusiei, în timp ce Iranul ar fi și avantajat, și dezvantajat, în același timp.

Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene a risipit pentru scurt timp temerile că Moscova va apela la Iran pentru a-și reface inventarul.

„Cu toate acestea, cerințele extinse de pe câmpul de luptă ar fi putut pune la încercare capacitățile de aprovizionare ale Coreei de Nord”, a declarat pentru RFE/RL Nicole Grajewski, membru al Carnegie Endowment for International Peace.

Ea spune că Moscova ar putea privi soluția rachetelor balistice iraniene ca pe o strategie pentru „a-și reduce dependența de Coreea de Nord”, ceea ce ar permite Rusiei să pună Pyongyangul și Teheranul unul împotriva celuilalt, „maximizându-și potențial beneficiile strategice”.

Vizita la Teheran, din 6 august, a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, fost ministru rus al Apărării, a alimentat suspiciunile că Moscova încearcă să achiziționeze rachete iraniene.

De la drone, la rachete

Încă din primele luni ale războiului din Ucraina, Rusia a fost suspectată că folosește drone Shahed și Mohajer-6 de fabricație iraniană - multe dintre ele au fost găsite după ce au fost doborâte în orașe și pe câmpuri de luptă ucrainene. Iranul a negat inițial că ar fi înarmat Rusia, înainte de a ceda și a admite că a furnizat „un număr limitat de drone”, Moscovei înainte de război.

În ciuda dovezilor copleșitoare care demonstrează contrariul, Teheranul continuă să nege că dronele sale sunt utilizate de Rusia împotriva Ucrainei. Acest lucru nu a împiedicat Statele Unite și UE să impună sancțiuni Iranului pentru că ajută Moscova.

Grajewski spune că dronele iraniene „aveau un avantaj comparativ față de cele rusești în ceea ce privește tehnologia, fabricarea și utilizarea operațională”. Dar în ceea ce privește rachetele balistice, „este vorba despre cantitate, nu despre calitate”.

În afară de creșterea reputației care ar rezulta din furnizarea de rachete balistice Rusiei, Iranul ar obține, de asemenea, cunoștințe semnificative despre modul în care funcționează în luptă Fath-360 și Ababil.

În plus, afirmă Grejewski, „utilizarea operațională și orice modificări rusești ar putea ajuta Iranul în anumite domenii în care rachetele sale tind să fie deficitare”.

Rapoartele anterioare sugerau că Rusia are în vedere rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh-110 și Zolfaqar ale Iranului. Dar exportul acestora către Rusia ar face ca Iranul să încalce pragurile de rază de acțiune și de sarcină utilă ale Regimului de control al tehnologiei rachetelor (MTCR), a declarat Behnam Ben Taleblu, membru senior al think tank-ului Foundation for Defense of Democracies, cu sediul la Washington.

Cu toate acestea, Fath-360 și Ababil sunt sub pragurile de 300 km și 500 kg stabilite de MTCR.

„Cu toate acestea, nu înseamnă că [CRBM-urile] ar trebui ignorate, deoarece ele ajută Rusia să își conserve propriile mijloace de atac cu rază lungă de acțiune produse pe plan intern și sunt semne suplimentare ale unei relații ruso-iraniene tot mai profunde”, a susținut Taleblu.

Asumarea riscurilor pentru dezvoltarea parteneriatului

Nerespectarea MTCR ar atrage totuși furia țărilor occidentale dacă Iranul ajunge să furnizeze rachete balistice Rusiei.

Restricțiile ONU privind importurile și exporturile de rachete ale Iranului au expirat în octombrie 2023, dar Statele Unite și E3 (Marea Britanie, Franța și Germania), precum și UE în sens larg au prelungit sancțiunile împotriva Iranului privind rachetele balistice.

Iranul a prezentat drona Mohajer-10 în 2023 și a expus-o în Rusia în această lună.
Iranul a prezentat drona Mohajer-10 în 2023 și a expus-o în Rusia în această lună.

„E3 a fost hotărât în avertismentele sale la adresa Iranului”, declară Grajewski. „Furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia ar complica orice soluție cu privire la programul nuclear iranian”.

Discuțiile privind restabilirea acordului nuclear au stagnat, iar acordul urmează să expire în octombrie 2025, astfel încât Iranul ar putea căuta să își consolideze relațiile cu Rusia în cazul în care perspectivele de revigorare a acordului dispar.

Iranul a luat parte la expoziția anuală a armatei ruse, care a avut loc la Moscova în perioada 12-14 august, și a prezentat unele dintre cele mai recente tehnologii militare ale sale, inclusiv drona Mohajer-10 - versiunea actualizată a Mohajer-6 pe care Rusia a folosit-o în Ucraina.

Dar, susține Grajewski, mai notabilă a fost prezența la Moscova a generalului de brigadă Ali Shadmani, comandant adjunct al Cartierului General Central Khatam al-Anbiya, care este responsabil pentru comanda și controlul operațional al forțelor armate iraniene.

Taleblu a declarat că Iranul a primit o combinație de lucruri pentru înarmarea Rusiei cu drone, inclusiv bani și aur, și a susținut că „acești vectori de cooperare sunt probabil să se aprofundeze”.

„Iranul intenționează să treacă de la statutul de partener minor al Rusiei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este puțin probabil ca cooperarea în domeniul armelor dintre cele două țări cu privire la Ucraina să fie compartimentată”, a adăugat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG