Rusia oprește monitorizarea sancțiunilor ONU impuse Coreei de Nord pentru programul său militar nuclear

Consiliul de Securitate al ONU. Fotografie generică.

Rusia a blocat prin veto programul de supraveghere a sancțiunilor impuse Coreei de Nord, din cauza programului său nuclear. Occidentul a criticat vetoul Rusiei, țară față de care are suspiciuni că ar cumpăra în secret arme de la Phenian pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Schimbarea de poziție a Rusiei în chestiunea programului nuclear nord-coreean e încă un indiciu al animozităților în creștere dintre Moscova și Occident legate de războiul din Ucraina. Acestea au îngreunat consensul în chestiuni în care existau acorduri de lungă durată, notează The Associated Press.

Vetoul Rusiei a venit în timpul unui vot asupra rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care prelungea mandatul grupului de experți care monitorizează sancțiunile împotriva Coreei de Nord timp de un an. Ca urmare a votului în Consiliul de Securitate, activitatea experților va înceta la sfârșitul lunii aprilie.

13 din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru continuarea monitorizării, China s-a abținut iar Rusia și-a folosit dreptul de veto. Important de precizat este că sancțiunile ONU în sine la adresa Coreei de Nord rămân în vigoare.

Rusia nu a mai încercat niciodată până acum să blocheze activitatea grupului de experți, care a fost reînnoit anual de Consiliul de Securitate al ONU timp de 14 ani, ca parte a unui consens global față de programul militar nuclear al Coreei de Nord.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat în Consiliu, înainte de vot, că națiunile occidentale încearcă să „stranguleze” Coreea de Nord și că sancțiunile își pierd relevanța și sunt „rupte de realitate”.

El criticat activitatea grupului de experți, despre care a spus că „se reduce din ce în ce mai mult la a face jocul abordărilor occidentale, retipărind informații părtinitoare și analizând titlurile ziarelor și fotografiile de proastă calitate”.

Prin urmare, a spus diplomatul rus, grupul de experți nu ar fi capabil să aducă evaluări realiste ale sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

Occidentul critică votul Rusiei

În replică, ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a spus că activitatea grupului de experți este esențială și a acuzat Rusia că încearcă să reducă la tăcere investigațiile independente ale grupului care a raportat în ultimul an „încălcări flagrante” ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

Diplomatul american a avertizat că vetoul Rusiei va încuraja Coreea de Nord să continue să pună în pericol securitatea globală prin dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a condamnat vetoul Rusiei, despre care a spus că este „o acțiune nesăbuită” și că subminează sancțiunile impuse Coreei de Nord. El a avertizat că Rusia și Coreea de Nord își dezvoltă relațiile și a spus că Phenianul continuă să furnizeze Rusiei arme pentru războiul în Ucraina.

„Comunitatea internațională ar trebui să susțină cu hotărâre regimul global de neproliferare și să sprijine poporul ucrainean în apărarea libertății și independenței sale împotriva agresiunii brutale a Rusiei”, a declarat Kirby.

Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a declarat că vetoul Rusiei reprezintă o continuare a acordurilor dintre Rusia și Coreea de Nord privind furnizările de arme.

„Este vorba despre câștigarea de către Rusia a libertății de a se sustrage și de a încălca sancțiunile în căutarea armelor care urmează să fie folosite împotriva Ucrainei. Această comisie, prin activitatea sa de a expune nerespectarea sancțiunilor, a fost un inconvenient pentru Rusia”, a spus Woodward.

Consiliul de Securitate al ONU a impus sancțiuni după primul test nuclear al Coreei de Nord din 2006 și le-a înăsprit de-a lungul anilor prin zece rezoluții care încearcă, fără succes până în prezent, să limiteze programele nord-coreene nucleare și de rachete balistice.

Ultima rezoluție privind sancțiunile a fost adoptată de Consiliu în decembrie 2017.

În mai 2022, China și Rusia s-au opus prin veto unei rezoluții propuse de SUA, care ar fi impus noi sancțiuni Phenianului pentru un val de lansări de rachete balistice intercontinentale.

În cel mai recent raport al său, difuzat luna trecută, grupul de experți care monitorizează programul Phenianului a declarat că investighează 58 de presupuse atacuri cibernetice nord-coreene între 2017 și 2023, evaluate la aproximativ 3 miliarde de dolari, banii fiind folosiți pentru a ajuta la finanțarea dezvoltării armelor de distrugere în masă.

Experții au declarat că Coreea de Nord continuă să ignore sancțiunile, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a armelor sale nucleare și importul de produse petroliere rafinate, încălcând astfel rezoluțiile Consiliului.

Îți mai recomandăm Kievul spune că Rusia a folosit rachete nord-coreene în Ucraina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.