Linkuri accesibilitate

Kievul spune că Rusia a folosit rachete nord-coreene în Ucraina


Locuitori din Donețk trec pe lângă un bloc de apartamente distrus de un atac rusesc cu rachete la Selîdove, regiunea Donețk - 16 februarie 2024.
Locuitori din Donețk trec pe lângă un bloc de apartamente distrus de un atac rusesc cu rachete la Selîdove, regiunea Donețk - 16 februarie 2024.

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a declarat joi că a stabilit că Rusia a folosit rachete nord-coreene în mai multe atacuri care au ucis peste 20 de persoane.

În ianuarie, Statele Unite au avertizat că Coreea de Nord trimite atât rachete balistice, cât și lansatoare în Rusia, numind sprijinul acordat de Phenian regimului de la Moscova o „escaladare îngrijorătoare”.

„Conform investigației, trupele rusești au eliberat peste 20 de arme nord-coreene asupra Ucrainei. Cel puțin 24 de civili au fost uciși și peste 100 au fost grav răniți”, transmite SBU.

Serviciul secret ucrainean a identificat armele ca „rachete balistice Hwasong-11” și a postat imagini cu fragmente ale lor pe Telegram.

Rachetele au fost folosite într-un atac de la sfârșitul lunii decembrie asupra regiunii de sud Zaporojie și în ianuarie în capitala Kiev, a spus SBU.

Rusia a lansat, de asemenea, rachetele în regiunile de front Doneţk şi Harkov, a adăugat acesta.

„Sunt în curs de desfășurare măsuri cuprinzătoare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor crimelor și aducerea făptuitorilor în fața justiției”, inclusiv „căile logistice pentru aprovizionarea cu arme”, a adăugat SBU.

Aproape 50 de țări – inclusiv SUA, state europene, Coreea de Sud și Japonia – au condamnat presupusul transfer într-o declarație din ianuarie.

Aliații tradiționali, Rusia și Coreea de Nord, și-au relansat recent relațiile diplomatice, liderul de la Phenian, Kim Jong Un, făcând o excursie în străinătate pentru a-l vedea pe președintele Vladimir Putin în Orientul Îndepărtat al Rusiei în septembrie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG