Viktor Orban: „Ungaria nu se amestecă în conflictul dintre Rusia și Ucraina”

Prim-ministrul Viktor Orban, vorbind la o conferință economică la Budapesta.

Premierul Viktor Orban a declarat joi că Ungaria va rămâne în afara războiului dintre Rusia și Ucraina și va continua să se opună prin veto sancțiunilor care dăunează intereselor Budapestei. Prim-ministrul ungar a mai spus că guvernul său a fost supus la presiuni pentru că nu și-a schimbat poziția față de războiul din Ucraina, dar nu a cedat.

Ungaria ar putea avea nevoie să-și regândească relația cu Rusia în viitor, din cauza realităților geopolitice afectate de invazia Rusiei în Ucraina, a explicat premierul Viktor Orban la o conferință economică desfăurată joi la Budapesta, potrivit Bloomberg.

„Înțeleg nevoia de a reconstrui relațiile ruso-europene după război, dar acest lucru este departe de a fi realist”. „De aceea, politica externă și economică a Ungariei trebuie să se gândească bine la ce fel de relații putem stabili și menține cu Rusia în următorii 10 - 15 ani”.

Ungaria are o poziție diferită de cea a mai multor state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina.

Guvernul ungar nu permite livrările de arme către Ucraina prin Ungaria, oferind în același timp ajutor umanitar Ucrainei.

Îți mai recomandăm Cum a încercat Viktor Orbán să îi „anestezieze” pe maghiari în fața războiului din țara vecină

Legat de economia Ungariei, premierul Viktor Orban a reluat ideea protejării propriilor interese economice.

„Economia ungară trebuie să asigure locuri de muncă în primul rând pentru unguri şi abia după aceea pentru toţi ceilalţi. Nu-i putem avantaja pe străini în detrimentul ungurilor, putem vorbi de lucrători străini doar după epuizarea acestor rezerve", a insistat Viktor Orban.

Mai mult, șeful guvernului de la Budapesta a spus că livrările de energie din Rusia vor fi menţinute şi că guvernul va putea să finanţeze plafonarea preţurilor la energie.

Viktor Orban a fost ținta unor critici puternice din partea aliaților săi din Uniunea Europeană și NATO pentru că a menținut legături strânse cu Rusia, chiar și după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Îți mai recomandăm Pericolul manipulării istoriei. Cum folosesc Putin, Xi și Orbán istoria în propriul interes