Ungaria nu e de acord ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina

Ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, spune că trimiterea de consilieri militari europeni în Ucraina ar crește pericolul de escaladare a războiului.

Ungaria a respins o nouă propunere a UE de trimiterea de consilieri militari europeni în Ucraina pentru pregătirea soldaţilor ucraineni. Un asemenea demers ar aduce un risc al escaladării războiului, a spus ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

Șeful diplomaţiei maghiare amintit că, în 2022, UE a decis să instruiască soldaţi ucraineni pe teritoriul statelor membre ale blocului comunitar iar Ungaria a decis atunci să nu pună la dispoziţie soldaţi sau finanţare pentru aceasta şi a respins misiunile de instruire pe teritoriul ungar, transmite Agerpres.

Dar Ungaria nu a încercat să împiedice alte state membre să ia parte la respectiva iniţiativă, a menţionat diplomatul maghiar.

Szijjarto spune că propunerea de trimitere a consilierilor militari în Ucraina este una „extrem de periculoasă" și că riscă să aducă o escaladare a războiului.

„Este periculos şi pentru Ungaria, căci escaladarea ... se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanţă", a remarcat el.

„Nu o putem susţine propunerea în forma sa actuală", a spus Szijjarto, care a adăugat că Ungaria, care deține în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului European, a solicitat o revizuire a propunerii.

Recent, un important consilier al premierului Viktor Orban a sugerat că țara lui nu s-ar fi apărat împotriva unei invazii rusești, așa cum a făcut-o Ucraina, declarație care a atras critici dure din partea opoziției politice din țară.

Premierul Orban este singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Guvernul său a refuzat să trimită arme la Kiev.

De asemenea, pe lângă sprijinul acordat Ucrainei, autoritățile de la Budapesta au intrat frecvent în dispute cu Bruxellesul pe teme ca imigrația, drepturile omului sau libertatea presei din țară.

Îți mai recomandăm Șeful diplomației maghiare, la Chișinău: Ucraina asuprește maghiarii și nu merită să fie în UE

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.