Dacă trei români se întâlnesc să schimbe idei legate de regimul comunist, își vorbesc cu apelativul „tovarășe” și poartă cravată de pionier, sunt pasibili de închisoare. Este un scenariu plauzibil, conform unui proiect de lege controversat deja în spațiul public, pe care și-au pus semnătura 28 de parlamentari ai USR, în frunte cu președintele partidului, Dan Barna, și care își propune să pedepsească cu închisoarea orice activitate legată de comunism, inclusiv afișarea cu simboluri sau elemente din epoca respectivă.
Astfel de lucruri nu sunt interzise în țări precum SUA, Franța, Italia, Germania, Grecia, Portugalia, Canada sau Japonia, după cum arată un document al Consiliului Legislativ al Parlamentului. Dat fiind însă trecutul sângeros al României sub regimul comunist, USR a considerat că așa ceva ar trebui pedepsit cu închisoarea.
Îți mai recomandăm INTERVIU. Ghinea, despre „interzicerea comunismului”: „Este o formă de limitare a ce se poate vorbi în România? Este!”„Proiectul este un răspuns la toate atrocitățile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieții economice, sociale, politice și culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești și a disidenților politici”, scriu deputații USR într-un comunicat de presă.
Inițiatorii proiectului sunt deputații Cristian Ghinea și Vlad Duruș, de la USR. Proiectul lor are ca scop „prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist”, după cum se arată în primul articol al legii propuse. În România, există mai multe partide comuniste, care însă nu contează în peisajul electoral, adunând un număr nesemnificativ de voturi în istoria alegerilor post-decembriste.
„Vrem să împiedicăm ca România să se mai întoarcă vreodată la o astfel de epocă. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, când vedem o revigorare a ideilor extremiste în lume”, susține însă deputatul Vlad Duruș.
Prevederile venite de la USR sunt preluate în mare parte dintr-un proiect de lege mai vechi, din 2016, depus de parlamentari PNL, care stă și acum blocat în Camera Deputaților.
Cei de la USR propun ca orice grup de trei sau mai multe persoane, care „promovează idei, concepții, doctrine comuniste, precum ura și violența pe motive de diferență de clasă socială”, să fie pedepsit cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Inițierea, aderarea sau „sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel” ar urma să se pedepsească la fel. Cei care denunță autorităților astfel de grupuri, scapă de pedeapsă.
De asemenea, cei de la USR mai doresc pedepsirea cu închisoare de la 3 luni la 3 ani a celor care se ocupă cu „confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste”. Simbolurile comuniste sunt „drapele, embleme, insigne, uniforme, sloganuri, formule de salut”. Excepție fac cei care se ocupă cu așa ceva „în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public”.
Închisoare de la 6 luni la 3 ani cere USR și pentru cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimizează „în mod evident” crimele comunismului și efectele acestuia.
Inițiative similare de la PSD și PNL, respinse. De ce nu respectă ele legile
USR nu este primul partid care are o astfel de idee, care urmărește, folosind termeni vagi din punct de vedere legislativ, să abordeze problema comunismului. În 2016, liberalii au depus în Parlament un proiect de lege aproape similar cu cel pe care, 3 ani mai târziu, s-a gândit și USR să îl promoveze. Tot în 2016, chiar parlamentarii PSD au propus un proiect similar, dar nu atât de amănunțit. Acesta a fost respins de Parlamentul dominat tot de PSD.
În 2015, Consiliul Legislativ al Parlamentului explica, într-un aviz negativ dat unei inițiative similare, de ce o astfel de propunere nu doar că se suprapune cu alte legi în vigoare, ci încalcă și Constituția și legile europene. Propuneri similare mai veniseră în Parlament în 2005, 2007 și 2010, toate fiind respinse.
Astfel, în primul rând o astfel de inițiativă încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede că „libertatea de gândire, de conștiință și de exprimare a convingerilor, libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și de asociere, exercitarea acestor libertăți” trebuie să fie asigurată „fără nicio deosebire bazată pe opinii politice”.
CEDO a condamnat de altfel România, în 2005, pentru că nu a permis înregistrarea unui partid comunist, considerând măsura „disproporționată și nenecesară într-o societate democratică”.
Totodată, mai arăta Consiliul Legislativ, Constituția României prevede deja că partidele sau organizațiile care militează împotriva „pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității țării” sunt neconstituționale.
Legea 51/1991 privind siguranța națională acoperă chiar organizarea, săvârșirea sau sprijinirea acțiunilor „totalitariste sau extremiste de sorginte comunistă”, dar și fascistă, legionară, rasistă, antisemită, separatistă, care „pot periclita ordinea statului de drept”. Pedepse cu închisoarea, pentru așa ceva, sunt prevăzute deja în Codul Penal, la infracțiuni contra securității naționale și a ordinii constituționale.
„Este de semnalat și faptul că în majoritatea statelor lumii, cunoscute prin democrația vieții politice, nu sunt interzise organizațiile, doctrinele și ideologiile comuniste”, mai arată Consiliul Legislativ.