Europa Liberă: Veți vota la referendum?
Victor Ponta: Da, mă duc și votez la referendum și votez și da, chiar dacă recunosc că se putea face mult mai bine acest proces important. Nu trebuiau să fie două întrebări, trebuia să fie una singură, trebuia să fie o întrebare simplă și clară pe care să o înțeleagă și cei care au patru clase, și opt, și 12, și facultate. Întrebarea era deja formulată și agreată de Curtea Constituțională: sunteți de acord ca cei condamnați penal de un judecător să nu ocupe funcții publice, de ministru nu au voie oricum, de deputat, senator, președinte. Cred că erau șanse mult mai mari să voteze mult mai multă lume. Așa, probabil, va fi greu de făcut cvorumul, dar, da, mă duc la referendum.
Europa Liberă: Cum vedeți boicotul celor de la PSD-ALDE?
Victor Ponta: Doar cei de la ALDE au fost coerenți până la urmă, de la un capăt la altul. Domnul Dragnea, cum ne-a obișnuit, una spune, alta face și alta gândește. Întâi a zis că nu e bun referendumul, după aia a zis că merge și el la referendum, minciunile de rigoare. Evident că singura declarație importantă, notabilă din acest punct de vedere este a doamnei Viorica Dăncilă, care deodată și-a dat seama cât de importantă sunt lupta anticorupție și statul de drept. Probabil, că cei de la PSD și ALDE vor încerca să instruiască oamenii să nu voteze, va fi complicat.
Îți mai recomandăm VIDEO. Orban: „Speța lui Dragnea e simplă, condamnarea lui va produce mutații politice. Le e frică de referendum, precum dracului de tămâie”
Europa Liberă: Ce mesaj vor primi cei de la PSD dacă acest referendum nu este validat?
Victor Ponta: Vor face ce a făcut și domnul Băsescu în 2012, un sofism, o șmecherie. Vor spune că cei care au stat acasă, înseamnă că nu sunt de acord. Ceea ce va fi foarte rău pentru România. Eu mă uit în sondaje, vorbesc cu oamenii. E adevărat că sunt importante drumurile, spitalele, școlile, locul de muncă, dar toți oamenii spun că azi când vorbim, în 2019, este mai multă corupție decât niciodată. Este deja o corupție instituționalizată, de la numărul unu, cel mai puternic om, Dragnea, mai departe la Guvern, la primării. Corupția e o problemă, oamenii o văd. Dacă se formula mai bine întrebarea, cred că erau mai mulți cei care votau.
Îți mai recomandăm VIDEO Renate Weber: Îi dăm înapoi lui Timmermans scrisoarea cu opțiunea nucleară. Verhofstadt și-a băgat și el căpșorul în poza astaCu siguranță, domnul Dragnea și echipa lui vor zice: vedeți, nu s-a făcut cvorum sau ceilalți sunt împotriva luptei anticorupție.
Europa Liberă: Se va imputa președintelui lipsa cvorumului?
Victor Ponta: Cu siguranță. Când a intrat în această bătălie știa care sunt riscurile și nu înțeleg de ce nu a făcut o singură întrebare și mai simplă. Să sperăm totuși că trece referendumul.
Europa Liberă: În ultima perioadă a părut că susțineți proiectele lui Klaus Iohannis, de unde a apărut schimbarea aceasta?
Victor Ponta: E o impresie falsă, am fost contracandidați pentru o funcție în 2014. Care sunt proiectele domnului Iohannis? Că vrem în Europa, da, dar nu pentru că zice domnul Iohannis. Eu, spre deosebire de alții, am avut ocazia prin ceea ce am făcut să arăt dacă consider că apartenența la familia noastră europeană și transatlantică este importantă sau nu. Mă refer la 2012. Atunci eu am avut de făcut această alegere: 90% din cei prezenți la referendum au zis să îl dăm jos pe Băsescu.
Eu am fost la Bruxelles, am vorbit cu cei de la Washington, care mi-au spus: domnule, după noi, asta nu e în regulă, noi considerăm că dincolo de bătălia internă nu e normal să dați jos un președinte în funcție. Am avut de ales, rămân cu Băsescu, pe care nu-l sufeream atunci, nu-l sufăr nici acum, sau iau o decizie prin care scoteam România de pe direcția euroatlantică.
Europa Liberă: Acel mesaj de la Washington v-a convins?
Victor Ponta: Și acel mesaj de la Washington și acel mesaj de la Bruxelles și cred că am procedat bine. Am mai stat doi ani cu Băsescu, până la urmă bătăliile noastre interne sunt bătălii interne, dar nu am scos România de pe o direcție. Acum, pe 26 mai, fără să exagerăm în nici un fel, este vorba despre: vrem să rămânem pe drumul european, democratic sau ne ducem spre o societate pe care Dragnea o construiește după un model care nu are legătură cu Europa.
Europa Liberă: Unde se va situa Pro România în Parlamentul European? În ce grup?
Victor Ponta: Cu siguranță și sper acest lucru, în Parlamentul European majoritatea va fi formată de cele trei mari familii politice: Partidul Popular European, unde sunt liberalii, noul grup liberal, cu președintele Macron, unde înțeleg că vor merge cei de la USR PLUS, și social-democrații. La social-democrați, în mod natural, Pro România, Corina Crețu, Mihai Tudose, Iurie Leancă vor merge în acest grup. Pe de o parte, pesediștii sunt oaia neagră acolo, relații înghețate, au un discurs total împotriva a ceea ce înseamnă social-democrație și cred că este bine pentru România, dincolo de convingerea Corinei Crețu și a mea, să avem reprezentare în toate cele trei grupuri importante, pentru că ele vor lua deciziile importante. Toți de la Pro România merg într-un singur grup, la social-democrați.
Europa Liberă: Chiar dacă PSD se va opune?
Victor Ponta: PSD nu se poate opune, am avut deja o discuție cu liderul grupului, Udo Bullmann, care mi-a spus: vă așteptăm la noi. Evident că cei de acolo calculează și în funcție de mandate, că așa e politica, e pragmatică. Cu cât mai multe mandate are Pro România, cu atât mai ușoară va fi decizia socialiștilor să scape de PSD. Acum ei spun: voi luați trei, PSD ia opt, știți, pierdem cinci mandate. Dacă noi reușim să luăm patru și PSD șapte și dacă din cei șapte de pe lista PSD unul, doi nu merg cu Dragnea spre suveraniști, antieuropeni, atunci e mai ușor și calculul politic.
Orice vot și orice mandat în plus pentru Pro România, ne ajută să scoatem pe PSD de acolo.
Europa Liberă: Excludeți prezența grupului Pro România în grupul președintelui francez?
Victor Ponta: Nu o exclud, dacă social-democrații, dincolo de gesturile pe care le-au făcut, hai că înghețăm relațiile cu PSD-ul, dacă îl iau din nou în brațe pe Dragnea, există și această variantă a doua.
Europa Liberă: Nu este o problemă ideologică pentru Pro România să intre în acest grup?
Victor Ponta: Toată lumea și cei care m-au criticat și nu m-au votat și m-au făcut în toate felurile au spus un singur lucru: măsurile pe care le-am luat ca prim-ministru au fost cele mai liberale măsuri luate de un Guvern din România, cu Codul Fiscal, cu reducerea TVA. Guvernarea unei țări înseamnă în primul rând măsuri liberale de sprijinire a economiei private, că dacă economia privată merge bine, atunci poți să iei taxe și impozite și să faci măsuri sociale, să împarți sărăcia e un gen de socialism în care nu m-am regăsit niciodată.
Europa Liberă: Nu va fi o problemă pentru electoratul dumneavoastră, presupun că bazinul electoral este cel al PSD în clipa de față?
Victor Ponta: Nu. Dacă vă uitați, Liviu Dragnea a mutat bazinul PSD spre cel al PRM. Oameni cărora le spui că străinii sunt de vină, că ne otrăvesc fântânile, că ne ard holdele, că statul paralel. Ei au lăsat neocupată o zonă de centru-stânga, de oameni care nu sunt doar din orașe mari, din orașe mai mici, dar sunt elite ale acelor zone de centru- stânga, pe ei vreau să îi reprezentăm și ei înțeleg foarte bine că, da, social-democrați, dar trebuie să mergem spre centru, nu spre discursul ăsta extremisto-populist în care a dus Dragnea PSD.
Europa Liberă: Cât de mult contează electoratul tânăr?
Victor Ponta: Cel mai frumos compliment pe care l-am primit în această campanie, mi l-a spus o persoană destul de tânără: e prima dată când pot să votez și eu ca mama mea, mama vota cu PSD pentru că era Ponta acolo, eu nu votam cu Ponta pentru că era în PSD. Pro România are această capacitate de a strânge și oameni mai în vârstă, care știu de pensii, dar și tineri care mi-au spus orice faci, cât ești la PSD, nu te votez. Acum, fiind la Pro România, și Corina Crețu fiind un personaj acceptat și de cei mai tineri, Tudose vorbește foarte pe limbajul lor, cred că vor fi destui tineri. Construim un electorat. Nu mă întorc în PSD, toată munca mea este pentru această construcție.
Îți mai recomandăm PSD se înscrie între populiștii suveraniști europeni. De la vorbele din discurs la faptele transpuse în legi
Europa Liberă: Ați face parte din grupul suveraniștilor europeni?
Victor Ponta: Niciodată.
Europa Liberă: Vedeți vreun partid din România care se poate alătura?
Victor Ponta: Da, PSD sau măcar o parte. Cei trei candidați veniți din partidul domnului Voiculescu, probabil că vor merge acolo. Cu siguranță, dacă asculți ceea ce spun, ei sunt din acea parte. Probabil și cei care îl ascultă pe domnul Dragnea.
Îți mai recomandăm PSD aruncă la coș scrisoarea lui Timmermans: Suntem independenți, nu colonie. Liderul grupului UDMR ar amâna votul la coduri
Europa Liberă: Ce ar trebui să facă Parlamentul după scrisoarea primită de la Frans Timmermans, cea privind Codurile Penale?
Victor Ponta: S-a dat un vot, noi nu am votat. E decizia politică a majorității parlamentare, a lui Dragnea, ca în 2012: rămânem pe drumul european sau le zicem ia lăsați-ne în pace cu Europa voastră. Eu cred că cea mai mare greșeală pe care poate să o facă România e să ne decuplăm de la Europa. În acest moment subvențiile din agricultură, tot ceea ce se poate construi în România, școli, spitale se construieste cu bani europeni.
Europa Liberă: Domnul Dragnea a anunțat un parteneriat public privat pentru autostrada București – Brașov.
Victor Ponta: Minte, domnul Dragnea minte tot timpul. Credeți-mă, am fost acolo și știu foarte clar. Marile autostrăzi din România vor fi construite nu cu minciuni spuse de Dragnea, care inaugurează șantierul, și a doua zi nu mai este nici un buldozer pe acolo. Am văzut, s-a dus la Craiova, azi nu mai era nimeni, era un câmp părăsit. Vor fi bani pentru infrastructura mare, România va avea fonduri europene, fonduri naționale, cofinanțarea, pe master planul de transport adoptat de România și de Comisia Europeană, semnat în 2015, de Corina Crețu și Ioan Rus. Orice este în afara acestui document, care are trasee, finanțare, termene, orice este în afară este minciună. Chestia asta cum face Dragnea autostradă pe la Alexandria și Turnu, păi știți de când le promite că le face autostrăzi, aeroporturi?
Europa Liberă: Spunea ieri de un consorțiu chinez care vine să construiască autostrada spre Brașov.
Victor Ponta: Nici un consorțiu chinez sau din afara UE nu va veni cu banii din buzunar. Va veni și va cere garanții de stat. Eu știu chestia asta, am vorbit și eu, credeți că nu am vrut să le fac? Mi-au spus: dați-mi garanție de stat. Păi nu pot să vă dau garanție de stat, pentru că îmi intră pe deficit și pentru că afectez competiția. Cunosc această discuție, am fost o dată pe drumul acesta închis. De ce se duce Dragnea pe el, din neștiință? Nu. Era lângă mine, știe că nu se poate.
Va minți despre orice -pentru el mai sunt 72 de ore din viața lui politică. Duminică seara și luni i se decide viața. Eu sper să i-o decidem noi la vot, nu să i-o decidă judecătorii lui.
Europa Liberă: Tot Liviu Dragnea spunea că un vot Pro România este un vot irosit, deoarece nu aveți șanse să faceți pragul.
Victor Ponta: Sunt convins că vom face nu doar pragul. După ce am mers peste tot în țară sunt mult mai optimist. Evident că Dragnea are un singur adversar în această campanie. Lui nu îi iau voturi cei de la PNL sau USR. Votanții PSD dezamăgiți de Dragnea, scârbiți de Dragnea, rușinați de ceea ce se întâmplă vin la Pro România. Toate resursele financiare ale PSD, în online, la televizor au fost folosite nu pentru lupta cu PNL, USR, ci pentru lupta cu noi. De ce îi e frică nu scapă, de la Pro România o să i se tragă înfrângerea de duminică.
Europa Liberă: Este adevărat că un grup de 20-30 de parlamentari de la PSD ar dori să treacă la Pro România?
Victor Ponta: E foarte important rezultatul de duminică. Parlamentarii își fac calcule pentru la anul. Dacă Dragnea ia sub 30% și Pro România ia 10%, mai dăm curaj și altora să vină alături de noi. Deja sunt 22 de parlamentari care au venit de la început și care l-au lăsat pe Dragnea fără majoritate la Cameră. La Cameră tot ce mai trece, trebuie să negocieze cu UDMR-ul. La grupul minorităților nu are ce negocia, jumătate sunt pesediști puși pe listă la minorități. Pentru că există Pro România nu mai are majoritate la Cameră, de ce credeți că ne atacă pe noi? Știe că acolo se duc voturile lui.
Europa Liberă: Ce șansă are o moțiune de cenzură după alegerile europarlamentare? PNL a anunțat că va depuna una.
Victor Ponta: Da, a anunțat, dar a anunțat degeaba. Știți foarte bine că domnul Orban nici nu e în Parlament măcar să o susțină, o susține din afară, ca suporter. Consider că dacă duminică oamenii vin la vot, dacă prin prezența lor, prin votul lor îi dau un mesaj lui Dragnea că a rămas doar cu electoratul captiv, cel care se uită la Antena 3 și crede orice vede acolo, atunci, cu siguranță, de luni, în Parlament putem să convingem alți parlamentari să ni se alăture, în primul rând pentru schimbarea lui Dragnea de la președinția Camerei Deputaților, că acolo este călcâiul lui Ahile.
Europa Liberă: PSD este un adversar pentru Pro România sau doar Liviu Dragnea?
Victor Ponta: PSD, ca partid, da. Social-democrații nu, sunt partenerii noștri și sunt votanții noștri.
Europa Liberă: Lumea spune: dacă votez Victor Ponta sau PSD până la urmă e același lucru.
Victor Ponta: Asta spune Dragnea și eu cred că cei care ne votează pe noi nu se pot lăsa păcăliți și mințiti de Dragnea. Dacă votezi Victor Ponta și Pro România, da, noi putem să-l dăm jos pe Dragnea pentru că îi luăm voturile lui. Votezi PNL, USR, foarte bine, dar nu se va întâmpla nimic în ceea ce-l privește pe Dragnea și Guvernul.
De fapt, schimbarea pe 26 mai poate să o facă votul pentru Pro România.
Europa Liberă: Va ajuta ca anumiți parlamentari din PSD să migreze către dumneavoastră?
Victor Ponta: Nu există altă soluție. Președintele Camerei Deputaților, Guvernul se schimbă în Parlament. Degeaba convingi peneliști sau useriști, că ei sunt deja convinși. Trebuie să convingi parlamentari de la PSD și de la ALDE să vină alături de tine pentru a face schimbarea. Până la următoarele alegeri doar așa se poate face schimbarea, cu Pro România care strânge aceste voturi pentru a schimba ceea ce avem azi.
Îți mai recomandăm Kelemen Hunor: „UDMR nu are o relație cu PNL, nu știu dacă Klaus Iohannis vrea să coaguleze o majoritate. Timmermans nu mă interesează".Europa Liberă: Ați intra la guvernare alături de PNL?
Victor Ponta: Nu.
Europa Liberă: Atunci cum ar forma majoritatea noul Guvern?
Victor Ponta: Cred că în momentul în care nu mai există majoritate pentru actualul Guvern, cred că abia atunci domnul Iohannis termină campania pentru PNL și trebuie să redevină președinte, să cheme absolut toate forțele politice.
În PSD, în momentul în care Dragnea nu mai are pârghiile guvernării nu va mai avea putere, pentru că acum puterea lui este ținută cu funcții și cu avantaje.
Trebuie să ne așezăm toți la masă să găsim o soluție până la alegeri de a guverna România și de a opri multe din lucrurile catastrofale care se întâmplă azi. Absorbția de fonduri europene e 20%, orice spune Dăncilă sau Plumb sunt minciuni, 20%, e pe site-ul Comisiei Europene, împrumuturile pe care le face Ministerul de Finanțe, toate se duc pentru plata altor împrumuturi sau pentru pensii și salarii, Fondul Suveran, care înseamnă practic fraudarea tuturor companiilor de stat- și așa faptul că le iau 90% din toate profiturile îi lasă fără investiții. Acum, după ce i-au lăsat fără investiții, după ce au luat sângele companiilor sunt gata să le omoare de tot. Asta trebuie să facă viitorul Guvern
Europa Liberă: Acest Guvern nou trebuie să fie de uniune națională sau cum îl vedeți?
Victor Ponta: Categoric aceasta ar fi soluția cea mai bună. Asta înseamnă să lase toată lumea orgoliile deoparte și să sprijinim o formulă care să ne scoată din prăpastie, că suntem, nu pe buza prăpastiei, ci suntem deja în cădere. Guvern de uniune națională? În acest moment, altă soluție nu văd, bazată pe realitatea din Parlamentul României.
Europa Liberă: Liviu Dragnea a anunțat că duminică seara va face o declarație privind candidatura sa la prezidențiale. Ce credeți că va face?
Victor Ponta: Cred că încearcă să îi sperie pe judecătorii care luni trebuie să ia o decizie. Le spune, atenție nu cumva să îndrăzniți să judecați un om care va candida la prezidențiale. Probabil că la exit-poll-urile pe care le va face PSD-ul va rezulta că au 50%, 70, 90%. Vedeți, nu ne învățăm niciodată. Noi la PSD mereu câștigăm exit-poll-urile și pierdeam alegerile. Acum m-am învățat minte și nu vorbesc despre sondaje.
Dragnea știe că doamna Dăncilă și doamna Birchall nu vor da Ordonanțe de Urgență să-l salveze, Curtea Constituțională nu l-a salvat, ați văzut că a amânat, singura lui speranță e să-i sperie pe cei cinci judecători de la Înalta Curte. Eu cred că e o tactică greșită.
Europa Liberă: Amânarea pronunțării l-a ajutat sau dezavantajat?
Victor Ponta: Era absolut normală o amânare de o săptămână. În același timp nu se mai poate amâna din nou pentru că unul dintre judecători pe 1 iunie iese la pensie. E clar că trebuie dată o decizie. Dragnea, prin acest gest disperat, că e un gest disperat, nu a anunțat pe nimeni, nu i-a anunțat nici pe Tăriceanu, nici pe Dăncilă, nici pe baroni, toți au fost luați prin surprindere. Asta înseamnă că este un gest disperat. Încearcă să-i sperie pe judecători.
Eu vreau să trăiesc într-o țară în care judecătorii nu se sperie, nici de Dragnea, nici de nimeni altcineva.
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis anunță că nu va mai nominaliza un premier de la PSD, încrezător că vor fi schimbări politice după 26 maiEuropa Liberă: Credeți că PSD o să aibă primul președinte în funcție condamnat?
Victor Ponta: Este o nebunie, nu condamnat, luat cu duba din sediul PSD. Eu asta le-am spus mereu pesediștilor: în 2015 eu am fost inculpat de DNA, am demisionat din funcție și asta le-am și spus. Nu se punea problema să fiu condamnat, se punea problema că sunt inculpat. Le-am spus, oameni buni, voi vreți să mergeți cu mine, cu tot partidul o dată pe lună la tribunal? Nu e normală chestia asta. Nu e normală în nici o țară.
Dragnea, nu doar că a mers cu tot partidul după el la tribunal, dar a fost condamnat. Tot n-a plecat.
Acum, în mod real, nu mai vorbim de o ipoteză, luni, există în mod normal, legal această posibilitate ca la sediul PSD de la Kiseleff să vină duba cu polițiști să-l ducă la închisoare. Sigur că pe el nu-l interesează că se distruge PSD-ul, că va fi prima știre pe toate televiziunile din lume, un președinte de Parlament, luat cu cătușe și dus la închisoare. Pe el nu-l interesează chestia asta. Faptul că nu-i interesează pe ceilalți pesediști, mi se pare că se comportă exact ca membrii CPEx-ului în decembrie 1989. Știți că așa au făcut și cu Ceaușescu atunci, i-au spus, nu, nu, tovarășe Ceaușescu suntem cu dumneavoastră și peste două zile l-au dus la Târgoviște. E incredibil că după 30 de ani trăim același spectacol de lașitate și iresponsabilitate.
Europa Liberă: Dar sunt foștii dumneavoastră colegi cu care ați colaborat mult, Rovana Plumb, spre exemplu.
Victor Ponta: Sunt două categorii de oameni. Unii au venit alături de mine în Pro România. Cei care sunt disperați după funcții și după avantaje și Rovana Plumb e unul dintre ei, dar nu e singurul, în particular dacă îi întrebați vă spun că Dragnea e groaznic, că e cumplit, pe scenă țipă că e țara lui Dragnea. Cred că România nu a dus niciodată lipsă de oameni din ăștia.
Europa Liberă: Dar nu vă gândiți că poate domnul Dragnea este achitat?
Victor Ponta: Este posibil și acest lucru, dar nu ai voie să stai, nu joci la ruletă aici să vezi dacă pică bila pe roșu sau pe negru. Trebuie să spui, domnule, eu nu sunt președinte de partid, sunt un simplu membru, sunt un simplu cetățean care aștept decizia. Bună sau rea. Să o aștepți din funcția de președinte al PSD, de președinte al Parlamentului, de candidat la prezidențiale este o iresponsabilitate, îți arată că Dragnea nu dă doi bani nici pe PSD, nici pe Camera Deputaților, nici pe nimic. Tot ce contează este el. Despre el e vorba și după el potopul.
Europa Liberă: Răceala dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea este una reală?
Victor Ponta: Este foarte reală. Domnul Dragnea l-a pus pe domnul Grindeanu premier și a început să-i ceară lucruri din ce în ce mai grave, până când Grindeanu a spus stop, nu mai fac chestia asta. L-a dat afară. L-a pus pe Tudose. A început să-i ceară până când Tudose i-a spus eu plec, eu nu fac. Doamna Dăncilă a început și ea să facă ce îi cerea domnul Dragnea. Până când s-a oprit la ultimele două lucruri care însemnau prăpastia: Ordonanțele pe Justiție și Fondul Suveran prin care Dragnea fură companiile de stat. La ambele situații, probabil că niște oameni s-au dus și i-au spus: doamna Dăncilă, vedeți că dumneavoastră semnați chestiile astea și o să răspundeți în fața țării, a legii, a Europei, a tuturor. Dragnea nu semnează nimic, el o să spună că nu știe. E celebru pentru asta, că el nu știe nimic.
Europa Liberă: Dar o poate schimba cum i-a schimbat pe cei doi?
Victor Ponta: Eu cred că în funcție de rezultatul de duminică, dacă PSD-ul obține un rezultat foarte bun, da, va începe războiul împotriva lui Dăncilă. Dragnea nu iartă pe nimeni care la un moment dat nu îi execută ordinele și asta ați văzut nu doar la Ponta, Grindeanu, Tudose, dar și la ceilalți.
Europa Liberă: În 2014, spuneați despre Liviu Dragnea că este cel mai bun prieten, cel mai bun camarad.
Victor Ponta: Dacă am spus chestia asta, n-o credeam atunci și nu o cred nici acum.
Europa Liberă: Când s-a produs ruptura între dumneavoastră și Liviu Dragnea?
Victor Ponta: Când l-am propus pe Călin Popescu Tăriceanu, am spus dacă voi fi președinte, Călin Popescu Tăriceanu o să fie prim-ministru. Vă aduceți aminte că Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță au anunțat că vor candida la conducerea PSD. Era un tandem și erau împotriva mea, nu au așteptat să zică Ponta că pleacă la Cotroceni. Au spus: noi mergem în tandem.
Europa Liberă: Ghiță nu era prietenul dumneavoastră?
Victor Ponta: Era mai bun prieten cu Liviu Dragnea atunci. Deci atunci s-a produs ruptura. După care în 2015, 2016, 2017, 2018 am avut de ales, puteam să stau și eu ca doamna Andronescu, să îmi dea și mie o funcție Dragnea, mi-ar fi dat-o imediat. Mi-a și propus atunci, hai, vino în Guvern, sau puteam să fac o schimbare în viața mea și în viața altora care au avut încredere în mine, să spun adevărul și să mă lupt cu ceea ce e rău.
Mă bucur că am făcut alegerea corectă și cu Pro România le ofer celor care spun sunt social-democrat, dar nu mai vreau cu Dragnea, dar cu cine să votez?
Europa Liberă: Prietenia cu Dragnea nu a fost una reală?
Victor Ponta: Dragnea nu are prieteni, asta am învățat toți pe pielea noastră. Cel mai bun prieten al lui era Nicușor Constantinescu, uitați că e în închisoare pe vremea lui Dragnea, apoi era Radu Mazăre, după aceea era Paul Stănescu, pe care l-a dat afară. Nu are prieteni, e tot un fel de Traian Băsescu.
Europa Liberă: Dacă Liviu Dragnea nu mai e președintele PSD, colaborarea Pro România – PSD devine una foarte ușoară?
Nu, pentru că aici este vorba de un grup de oameni, care vorbesc, gândesc și acționează ca PRM-ul din anii 2000. Eu nu m-aș fi înscris niciodată în PSD dacă era PRM-ul anilor 2000, populist, demagogic, antieuropean. Aici e vorba de o schimbare de substanță a conducerii, a discursului, a metodelor. De aceea, sincer, nu sunt optimist.
Europa Liberă: Cum vedeți unirea cu Republica Moldova?
Victor Ponta: Eu am spus mereu că România nu este Uniunea Sovietică, nu o să ocupe Republica Moldova niciodată cu armata. În schimb, am spus întotdeauna că eu dacă aș avea mâine ocazia să votez pentru Unire aș vota ”da”. Important e să vrea ambele părți. Nu trebuie să vrea doar România, nu doar românii de aici, ci și românii de pe partea cealaltă.
Europa Liberă: Iurie Leancă a venit cu un plan, sunteți de acord cu el?
Victor Ponta: Iurie Leancă a fost întotdeauna un unionist care mai mult decât că s-a declarat unionist, alături de mine și cu sprijinul meu, a legat niște lucruri: gazoductul, ca să nu mai depinzi de Rusia cu gazul, microbuze pentru școli, grădinițe, SMURD-ul, au românii pe partea asta, să aibă și pe partea cealaltă. În 2014, când ambii eram prim-ministrii, România era mult în fața Rusiei când erau întrebați cetățenii Republicii Moldova. Eu cred într-o integrare economică, ca și instituții, culturală, de toate tipurile, după care, la un moment dat, dar doar cu un vot al oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului să facem și Unirea politică.
Europa Liberă: Se poate aloca resursă din bugetul României pentru Republica Moldova?
Victor Ponta: Da, bineînțeles. Am alocat. Iurie Leancă a fost lângă mine când într-o singură ședință de guvern am alocat pentru grădinițele din Republica Moldova 20 de milioane de euro, pentru grădinițele din România am alocat o sută de milioane, și am spus 20 putem să dăm pentru cei din Moldova. Pentru gazoducte, în România am dat atâția bani, putem să dăm și pentru Moldova. Avem fonduri europene pentru programele transfrontaliere, mi-a spus Corina Crețu foarte clar, sunt sute de milioane de euro pe care nu din cauza Guvernului de la Chișinău, ci din cauza Guvernului de la București nu le folosim. E o mare prostie.
Europa Liberă: În cât timp credeți că populația din Republica Moldova va ajunge la un nivel de încredere în privința Unirii?
Victor Ponta: În 2014, erau, de atunci au fost dezamăgiți. Dacă vă uitați, în ultimii doi ani, nimeni din România, nici președinte, nici prim-ministrul, nici alți politicieni, nimeni nu a fost interesat. Doar chestii, declarații, așa demagogice. Dacă nu faci lucruri concrete pentru cetățenii din Republica Moldova, nu ai cum să îi atragi de partea ta. Așa cum și europenii au zis, domnule, sunteți în Europa, atunci vă sprijinim cu fonduri europene.
Europa Liberă: Laura Codruța Kovesi credeți că va ajunge procuror șef european?
Victor Ponta: Nu știu.
Europa Liberă: O susțineți?
Victor Ponta: Nu am cum să o susțin eu, acum decizia e la Consiliul de miniștri, în care e reprezentantă acum doamna Birchall.
Îți mai recomandăm VIDEO.Traian Băsescu: „Nu îmi aduc aminte să fi semnat note informative cu numele Petrov”Europa Liberă: Cât de mult s-au implicat serviciile secrete în viața politică în timpul mandatului dumneavoastră de premier?
Victor Ponta: Pe mine m-au ajutat foarte mult pentru ca să iau decizii corecte. Am primit informări și de la SRI și de la SIE legate de mari teme economice, de fapte de corupție, de pericole pentru siguranța națională, de ce gândeau partenerii sau ce obiective aveau partenerii.
Europa Liberă: Este o implicare a serviciilor în viața politică?
Victor Ponta: Stați un pic, eu cred că și Donald Trump în fiecare dimineață când bea cafeaua, citește un raport al CIA-ului, nu? Dacă nu ai informație, cum poți să iei decizii bune în guvernare? România plătește din taxe și impozite niște instituții și bine face, servicii de informații, care sigur ne apără de teroriști. Atenție, li s-a tăiat bugetul anul acesta și eu cred că li s-a tăiat intenționat ca să nu poată să fie eficienți împotriva războiului online, a hackerilor ruși, vin alegerile de la noi. Acesta a fost scopul pentru care l-au tăiat. Dacă nu ai informație, cum poți să iei decizii bune, să guvernezi bine? De aceea, toate statele democratice au servicii de informații.
Războiul ăsta pe care Dragnea l-a declanșat, a început cu securiștii, Traian Băsescu se spune că a fost colaborator, eu nu am fost , nici ceilalți, Dacian Cioloș, eram tineri, chestiunea cu securiștii nu ține. A trecut apoi la SRI și la SIE. Dragnea, orice instituție pe care nu o controlează, o atacă. Ataca înainte Curtea Constituțională, acum i se pare foarte bună. Ataca Curtea de Conturi, acum i se pare foarte bună, că a pus el șefii. Atacă acum BNR. După ce o pună el șefii, o să spună că e foarte bună. SIE, SRI, la fel va face. E metoda Viktor Orban. Viktor Orban a venit a spus că toți sunt răi până și-a pus oamenii lui și după aceea toate au fost bune. Întrebarea este dacă noi vrem să punem în mâna unui singur om, că îl cheamă Dragnea sau cum îl cheamă, toate instituțiile statului român. Cred că e o mare greșeală și un mare pericol.
Îți mai recomandăm VIDEO. Victor Negrescu: M-am întâlnit neoficial cu liderii PES la Sibiu, premierul a vorbit la telefon