Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis anunță că nu va mai nominaliza un premier de la PSD, încrezător că vor fi schimbări politice după 26 mai


Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a spus că nu va mai nominaliza un membru al PSD pentru funcția de premier

Klaus Iohannis a spus că rezultatul alegerilor europarlamentare și al referendumului vor schimba spațiul politic românesc, însă nu a precizat dacă există posibilitatea schimbării actualei coaliții guvernamentale, formată și PSD și ALDE, sprijinite în parlament de UDMR și o parte dintre deputații minorităților.

Iohannis a spus, într-o declarație de presă, în care a mobilizat la votul pentru referendum, că, în cazul în care se va pune problema schimbării premierului, acesta nu va mai fi de la PSD. „PSD nu va mai avea o nominalizare de la mine”, a spus șeful statului.

De asemenea, șeful statului a comentat posibilitatea ca liderul PSD, Liviu Dragnea, să candideze la alegerile prezidențiale. El a spus că „atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la Președinție".Întrebat ce crede că va anunța Liviu Dragnea, duminică seară, legat de candidatura la prezidențiale, Iohannis a răspuns: "Nu cred că se va anunța mare brânză, decât că au pierdut alegerile".

Declarația președintelui apare pe fondul unui schimb public de replici între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, care au sugerat că între cei doi lideri ai PSD există tensiune și chiar amenințări.

Liviu Dragnea a spus, într-un interviu pentru Adevărul, că ”Viorica Dăncilă nu trebuie să uite pentru ce a fost pusă acolo”.Precizarea lui Liviu Dragnea a fost interpretată ca fiind un avertisment la adresa lui Dăncilă. Șefa Guvernului i-a răspuns, într-o declarație publică, la Bacău, că „nu se teme că va fi demisă”. În același timp, Dăncilă a anunțat că va vota la referendum, ulterior precizând că asta nu înseamnă că va pune ștampila pe „Da”, în favoarea întrebărilor adresate de Klaus Iohannis.

Sondajele de opinie din ultimele săptămâni se contrazic în privința PSD, arătând fie un avans al liberalilor față de PSD, fie egalitate între cele două partide.

În același timp, pentru a interveni modificări pe scena politică românească după referendum și după alegeri, se pune în discuție formarea unei majorități noi în Parlament. Deși PSD și ALDE au dat semne că nu se înțeleg în ultima vreme, a existat o solidaritate între cele două partide la vot, la modificarea Codurilor penale, care au relaxat legislația penală. De asemenea, există, la nivel de declarații, o discrepanță între Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea referitoare la candidatura la prezidențiale. Liviu Dragnea a părut să facă un pas înapoi, miercuri, după ce își anunțase intenția de a oficializa candidatura sa la alegerile prezidențiale chiar în seara scrutinului și a referendumului și cu doar o zi înainte de a fi anunțat verdictul final în dosarul angajărilor fictive, unde a fost condamnat la închisoare în primă instanță.

Dragnea a arătat că un anunț al înscrierii sale în cursa prezidențială se va face după consultarea celor de la ALDE. Dragnea a adăugat că ar prefera ca PSD și ALDE să meargă împreună în scrutinul preziențial. Tăriceanu a candidat și în 2014, scurt timp după ce a înființat ALDE, clasându-se pe locul al treilea, cu doar 5% din voturi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG