EMA: O a treia doză din alt vaccin împotriva Covid decât cel inițial, mai eficientă

Anunțul Agenției Europene a Medicamentului cu privire la a treia doză de vaccin împotriva Covid vine la o zi după ce FDA a autorizat folosirea combinată a vaccinurilor Moderna și Johnson&Johnson pentru doza a treia.

Agenția Europeană a Medicamentului(EMA) arată că administrarea unei a treia doze, diferită față de planul inițial de vaccinare cu două doze a unei persoane, poate conferi o reacție imună mai intensă în fața virusului.

„Observăm niște rezultate promițătoare de pe urma studiilor ce ne confirmă faptul că noua tehnică ar obține, prin diferite combinații de vaccinuri, o reacție imună mai puternică față de administrarea dozei trei din același tip de vaccin”, a transmis Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA.

Potrivit lui Cavaleri, vaccinurile pe bază de ARN mesager „par să funcționeze bine” ca doză a treia, întrucât conferă organismului „o reacție imună robustă”.

Cavaleri a mai precizat că același lucru se aplică și pentru doza a treia cu vaccinuri pe bază de adenovirus.

Your browser doesn’t support HTML5

Frica crește numărul de persoane care se vaccinează

În prezent, EMA a aprobat doar folosirea vaccinului Pfizer/BioNtech pentru vaccinarea cu doza trei. Un anunț legat de vaccinarea cu Moderna pentru doza trei ar urma să fie făcut luni, 25 octombrie.

Joi, Pfizer a anunțat că o a treia doză de vaccin împotriva Covid ar putea preveni cu până la 95.6% simptomele de Covid. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 10.000 de persoane cu vârsta de peste 16 ani. Acesta este primul rezultat oficial al unui studiu ce s-a concentrat exclusiv pe eficacitatea dozei trei de vaccin împotriva Covid.

„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozei trei în eforturile noastre de a proteja populația împotriva acestei boli”, a declarat Albert Bourla, CEO Pfizer.

Cele două anunțuri vin la o zi după ce Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vaccinarea pentru doza trei cu Moderna și Johnson&Johnson.

Îți mai recomandăm Valul IV | De ce trebuie să se vaccineze femeile gravide? Medic: „Pot face forme mai grave de Covid”

FDA a autorizat, de asemenea, folosirea unei doze 3 diferită față de schema inițială de vaccinare. În prezent, americanii au acces la trei vaccinuri pentru doza trei - Moderna, Johnson&Johnson și Pfizer/BioNtech. Noua decizie ar putea afecta interesul public în a se vaccina cu a treia doză de la Johnson&Johnson, vaccin știut că ar produce o reacție imună mai scăzută față de Pfizer sau Moderna.

Îți mai recomandăm Johnson & Johnson în România | Eficiența vaccinului și efectele adverse

Un comitet ce sfătuiește Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) va vota joi viitoare propriile recomandări pentru folosirea vaccinurilor de la Moderna și Johnson & Johnson pentru doza trei.

În prezent, există două tipuri de vaccin: vaccinurile de tip ARN mesager și cele ce folosesc tehnologia vectorului viral (bazate pe adenovirus).

Îți mai recomandăm Restricții | Nunțile și botezurile, interzise. Carantină de noapte. Vacanță de două săptămâni și acces cu certificat verde în instituții