Raportul de activitate al autorităților privind vaccinarea împotriva Covid pentru anii 2020 – 2022 a fost publicat pe ascuns și este un exemplu al lipsei de transparență, fapt reproșat de multe ori și în timpul pandemiei. Cifrele arată că autoritățile au ascuns cu bună-știință informații relevante.
Descoperit de Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al ministrului Sănătății și profesor la Facultatea de Jurnalism a Universității București, raportul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, are titlul pompos „Rovaccinare misiune îndeplinită” (sic! ).
Aceasta deși misiunea vaccinării a fost îndeplinită doar în proporție de 41,85% (7.822.091 persoane vaccinate cu schema completă), lucru pe care raportul îl dezvăluie de abia spre final, la pag 90.
Elaborat la sfârșitul mandatului CNCAV, raportul prezintă pentru prima oară date despre situația efectelor adverse.
Astfel au existat 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29), din care 15 au fost cazuri de boli inflamatorii ale inimii (miocardite, pericardite etc.), 18 cazuri de tulburări hematologice, 20 de cazuri de afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv 16 cazuri de paralizie facială, 424 de cazuri de reacții alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic. (pag. 30)
Despre evoluția acestor cazuri cu efecte adverse însă documentul nu spune nimic, nici dacă sunt bine sănătoși, au rămas cu sechele sau dacă au decedat.
Bogdan Oprea atribuie rata scăzută de vaccinare, cea mai mică din Europa alături de Bulgaria, și aceastei mușamalizări a cazurilor de efecte adverse.
„Știți de ce ați avut o rată de vaccinare atât de scăzută, domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță? Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte. Orice persoană care a răsfoit un manual de comunicare de criză a înțeles că prima regulă în aceste situații este să spui adevărul pentru că orice minciună se întoarce întotdeauna împotriva ta”, scrie Bogdan Oprea pe Facebook.
Rata mortalității, un alt „succes” al campaniei de vaccinare
Despre un alt „success”, acela că la numărul de decese cauzate de Covid raportate la populație România se plasează pe primele locuri în lume, deasupra Indiei, Braziliei și întregii Uniuni Europene, raportul nu spune nimic.
Triumfalismul păgubos: eșecul prezentat drept succes
Dar raportul CNCAV deranjează în primul rând, spune pentru Europa Liberă medicul Octavian Jurma, prin faptul că prezintă un eșec drept un succes, ceea ce nu face decât să submineze și mai mult încrederea populației în autorițăți, exact în pragul revenirii epidemiei cu noua variantă de Covid, Kraken.
„Va avea un efect negativ, pentru că acest raport demonstrează clar că autoritățile își asumă un eșec ca pe un succes, această tendință de a ne prezenta totul că merge bine când noi știm că merge rău este cea mai importantă sursă de neîncredere, dincolo de faptul că s-au mușamalizat niște date, lucru care nu surprinde prea mult, căci așa au făcut mereu autoritățile. Este revoltător să-ți asumi un succes care nu există în realitate.
Felul în care sunt prezentate datele subminează și mai mult încrederea în autorități, și așa scăzută. Orice alte lucruri pe care autoritățile le vor face în timpul crizei care va veni, atunci când aceasta se va termina și le vor asuma ca succes, indiferent cât de proaste vor fi fost. Orice eșec la noi e un succes, orice inacțiune, tot un succes. Dar oamenii nu sunt proști”, spune pentru Europa Liberă Octavian Jurma.
Îți mai recomandăm Țară în service | Toate discursurile președintelui. Câte vieți (nu) a salvat Klaus Iohannis în pandemieNu este însă prima dată când autoritățile procedează în acest fel, transformând fără reținere eșecul în succes. De exemplu, în mai 2021 fostul premier Florin Cîțu anunța triumfător într-un video pe pagina sa de Facebook că „Am învins pandemia. Ne întoarcem la normalitate”.
La acea dată vaccinarea era mult sub reperul de 5 milioane asumat de guvern pentru ridicarea restricțiilor.
În toamnă, în fața valului patru, România a fost descoperită din acest punct de vedere, „succesul” campaniei de vaccinare arătându-și colții: aproape 19.000 de noi cazuri zilnic, spitalele pline de bolnavi și secțiile de ATI rămase fără paturi, în timp ce mortalitatea atingea cifre record.
În timpul pandemiei au izbucnit mai multe scandaluri publice din cauza faptului că autoritățile încercau să edulcoreze realitatea: fie schimbau baza de raportare a datelor, în așa fel încât rata de incidentă să fie mai mică, fie modificau de-a dreptul această cifră pentru a evita intrarea în carantină a marilor orașe, sau, mai rău, nu respectau propriile reguli pentru închiderea școlilor in zone devenite focare de Covid.
Îți mai recomandăm Bâlbâiala pentru intrarea Capitalei în carantină | Epidemiologii de la INSP puși la colț de Raed ArafatRaportul Comisiei conduse de colonelul Valeriu Gheorghiță are 162 de pagini, cu anexe cu tot. Primele 11 sunt dedicate cuvântărilor liderilor, de la președintele Iohannis la premierul Ciucă și până la colonelul Gheorghiță și secretarul de stat din Minsiterul Sănătății. Toți ridică în slăvi instituția și campania de vaccinare.
De la paginile 58 la 135, raportul este dedicat în detaliu comunicării, momentelor importante ale campaniei și nenumăratelor acte normative în baza cărora s-a lucrat.