Vaccinarea stă pe umerii autorităților locale. La Timișoara se improvizează, dar merge

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, 2020

Pe site-ul municipalității, unde există o secțiune cu informații la zi despre COVID-19, apar numeroase întrebări despre proasta funcționare a platformei de înscriere. Sunt oameni în vârstă care nu se descurcă online, iar la telefonul unic se pierd ore de așteptare.

Primăria Timișoara a făcut un acord cu o firmă de telefonie și a instituit un call-center operat de oamenii de la Direcția de asistență socială. Ei preiau datele persoanelor care sună și le înscriu pe platformă, apoi îi anunță pe oameni când să se prezinte. „De trei zile, de când avem acest call-center, au sunat 320 de persoane”, ne-a informat Dominic Fritz la conferința de presă.

Întrebat de Europa Liberă de ce funcționează centrele de vaccinare existente cu personal redus și fără contract, primarul a adus argumente: „Ordonanța de Urgență privind vaccinarea s-a dat, dar normele de aplicare nu s-au publicat, ca să știm și noi cum se contractează și se plătesc oamenii din centre, așa că noi am procedat cât mai nebirocratic posibil, ca să funcționeze totuși. Da, se merge pe improvizare, dar cred că totuși autoritățile centrale lasă prea mult în sarcina autorităților locale, să se descurce cum pot”, ne-a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Formula „văzând și făcând” a mers și de data aceasta

Un tur al centrelor de vaccinare din Timișoara aduce la vedere paradoxul organizatoric generat de autorități: deși există multă improvizație, în absența normelor de aplicare a ordonanței de reglementare a vaccinării, până acum nu au fost sincope în vaccinarea persoanelor înscrise în etapa a II-a. Formula „văzând și făcând” a mers și de data aceasta.

Până în prezent s-au deschis 2 din cele 11 centre anunțate pentru Timișoara, unul la Iulius Town, celălalt la Spitalul CFR. În fază avansată de amenajare se află centrul de la Casa ISHO cu 8 fluxuri, care cel mai probabil se va deschide în 8 februarie, precum și centrele de la Casa Tineretului, de la VOX și din clădirea din Intrarea Doinei, fiecare cu câte 8 fluxuri de vaccinare.

„Doze să avem”, spune primarul Dominic Fritz care a adresat zilele trecute o scrisoare deschisă coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, pentru a se plânge că municipiul a primit cele mai puține doze de la Centrul Regional de Distribuție, deși rata de infectare este mare, proporțional cu numărul mare de teste.

. „Mai multă predictibilitate și criterii îmbunătățite de alocare”, cere primarul, pentru a înlătura suspiciunile de distorsiuni subiective în distribuţia vaccinurilor către judeţe”.

Cum stăm pe teren: Spitalul CFR

Spitalul CFR, un ansamblu de clădiri vechi, trei pavilioane datând din anul 1900, cu adăugiri prin anii '60, arată sumbru pe înserat. Totuși, centrul de vaccinare este marcat vizibil încă din stradă cu săgeți albastre care conduc spre intrare. La orele după-amiezei târzii nu e nimeni la rând, însă, până stăm de vorbă cu doctorița Flavia Babalic, se prezintă un cuplu programat pentru acel interval.

Aflăm că totul merge „încet și sigur”, cu 180-190 de doze pe zi. Pe masă se află în registru completat cu pixul:„Este lista de așteptare, dacă rămân doze, sunăm să vină cine e la rând”. Se înscriu pe aceste liste oameni în vârstă care nu au reușit să se programeze, fiindcă e tot mai greu și pe platformă, și la telefon. Medicii și personalul din centru provin în majoritate de la Spitalul CFR. „Avem și un psihiatru, pentru a-i liniști pe cei speriați, precum și o echipă mobilă pentru centrele rezidențiale”, completează doamna doctor.

La vaccinare prin Mall

Iulius Town este cel mai mare mall din oraș, așezat neconvențional aproape de centru, nu la marginea urbei. Locul îl cunoaște toată lumea, însă identificarea centrului de vaccinare, amenajat într-un perimetru exterior, nu e deloc simplă. Cei mai inspirați merg țintă la Info Point unde primesc indicații cum să ajungă la un lift care i-ar duce în preajmă. Încercările de a accede prin exterior sunt aventuroase, cu multe trepte de urcat și de coborât.

Centrul este însă bine amenajat, cu anticameră și spațiu pentru completarea formularelor: un chestionar de triaj vizând starea de sănătate și un acord al pacientului informat. De aici se merge la vaccinare în patru cabine aflate la dispoziție.

Vrem să vorbim cu medicul coordonator al centrului, dar nu se poate imediat. Doctorul Ioana Malița tocmai instruiește voluntarii cum să acorde primul ajutor, fiindcă locația nu e accesibilă pentru mașina Salvării, deci oamenii cu targa au nevoie de timp să parcurgă labirintul comercial.

Așteptăm. Se apropie ora închiderii, mai sunt așteptate patru persoane, sunate de registratoare să se prezinte. O tânără intră să se intereseze dacă s-a anunțat vreo amânare a celor înregistrați de ea pe o firmă din domeniul feroviar. „Din aproape 700 de angajați au vrut aproximativ 300 să se vaccineze. Eu am înregistrat pe platformă lista, identificată prin Codul Unic de Identificare al firmei”, ne-a declarat tânăra care pleacă liniștită că, pe moment, nu se anunță amânări. Sosesc și persoane de pe lista de așteptare să se intereseze dacă au rămas doze. Deocamdată, nu.

Fluctuație mare, birocrație destulă fără contract

Stăm de vorbă cu dr. Ioana Malița care a ajuns de la Spitalul Municipal la coordonare printr-un telefon de la primărie. O ajută două asistente și doi registratori medicali de la Spitalul de Copii. Cele două echipe mobile sunt asigurate de doctori de medicină școlară. În rest, se lucrează cu voluntari.

„Sunt inimoși, dar e fluctuație, de fiecare dată trebuie instruiți cei noi. Iar eu sunt aici de luni până duminică, de dimineața până seara, la coordonare. Nu am primit niciun fel de contract, lucrez în regim de voluntariat”, prezintă Ioana Malița situația.

Se fac aproximativ 120 de doze pe zi, programații se prezintă, rămân doze doar dacă numărul celor programați nu este multiplu de șase, câte flacoane sunt într-un pachet. Întreb cum intră în sistem vaccinații de pe lista de așteptare, neînregistrați pe platformă. Vor fi introduși de registrator în Registrul Național de vaccinări, dozele sunt numărate, nu pot fi ascunse. Sistemul este destul de birocratic, se fac comenzi de trei ori pe săptămână pentru vaccin, dar și alte comenzi pentru seringi, vată, dezinfectanți, măști etc.

„Nu am avut sincope în aprovizionarea cu doze Pfizer, doar că în ultimul timp primim doar dozele pentru a doua zi, nu pe trei zile, ca înainte. Suntem asigurați că dozele pentru rapel nu vor lipsi”, ne lămurește medicul coordonator.

Cât privește efectele secundare, ele au fost rare la centrul de la mall. Un caz de somn profund la o persoană cu sindrom Down, în rest anxietate generată de frica de injecție. Toate au fost rezolvate și raportate.

Centre „cu circuit închis” nu s-au identificat la Timișoara

Medicii și jurnaliștii cu care am vorbit nu știu să existe în oraș centre „cu circuit închis”, despre care a vorbit ministrul Sănătății. Mai există centre în spitale unde se vaccinează cadrele medicale din prima etapă ajunse la rapel, dar nimic separat pentru instituții.

Pentru siguranță, întrebăm la Universitatea de Vest-UVT unde lucrează peste 750 de cadre didactice și personal auxiliar, din care 73% și-au exprimat dorința de a se vaccina. „Cred că am fost printre primele instituții care ne-am înscris pe platformă”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT. S-a alcătuit o echipă care a stat câteva ore să îi înregistreze pe platformă pe solicitanții de pe listă. Programările s-au făcut unde s-a găsit loc liber, la Timișoara, la Lugoj, la Dumbrăvița sau Giarmata, deci nu s-a pus problema unui centru dedicat, care, de altfel, nici nu există.

Îți mai recomandăm Cum continuă etapa a doua de vaccinare. Care sunt problemele identificate de specialiști