Linkuri accesibilitate

Cum continuă etapa a doua de vaccinare. Care sunt problemele identificate de specialiști


Campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile și pentru cei de peste 65 de ani a început în 15 ianuarie
Campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile și pentru cei de peste 65 de ani a început în 15 ianuarie

Din lipsă de vaccinuri și din cauza programărilor în afara platformei, vaccinarea din România poate ajunge la un regres în privința numărului de imunizări pe zi, avertizează specialiștii în sănătate publică.

Datele strânse de Our World Data arată că România a vaccinat 3,5 la 100 de locuitori ceea ce face ca țara noastră să se claseze înaintea Franței, Spaniei, Germaniei sau Belgiei în privința vaccinării.

Însă, aproape toate locurile pentru programarea la vaccinare sunt ocupate până pe 14 aprilie, după cum a anunțat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Totuși, cine încearcă are șanse să mai găsească locuri disponibile pe platforma de vaccinare, în cazul în care aceasta funcționează.

Mai sunt sloturi disponibile pe platformă, dar probabil că în următoarele zile o să ajungem la saturație”, a declarat joi dr. Valeriu Gheorghiță, întrebat de Europa Liberă. Acesta susține că în România sunt în jur de 4 milioane de bolnavi cronici care trebuie să se vaccineze.

Pentru că nu există suficiente doze de vaccin din cauza întârzierilor de livrare, autoritățile au reprogramat aproape 100.000 de persoane care ar fi urmat să se vaccineze în perioada următoare.

Persoanele care au apucat să facă prima doză, care sunt programate la rapel în luna februarie, nu vor fi afectate de această măsură.

Potrivit statisticilor oficiale, până sâmbătă - 30 ianuarie, au fost vaccinate 571.091 persoane din care: 469.786 cu 1 doză, iar 101.305 cu 2 doze.

Cu toate acestea, persoanele care sunt din categoriile esențiale au continuat să se programeze și zilele trecute.

Potrivit informărilor oficiale, în perioada 15 ianuarie-25 ianuarie au fost programate în total 857.479 de persoane. Dintre acestea 351.977 au peste 65 de ani, 193.557 sunt bolnavi cronici, iar 311.945 sunt esențiali.

Numărul total de programări din 25 ianuarie
Numărul total de programări din 25 ianuarie

Peste trei zile, informarea oficială arată că în perioada 15 ianuarie-28 ianuarie numărul total al programărilor a ajuns la 908.092 de persoane, dintre care 368.584 au peste 65 de ani, 209.393 sunt bolnavi cronici, iar 330.115 sunt esențiali.

Numărul total de programări din 28 ianuarie
Numărul total de programări din 28 ianuarie

Comparația dintre cele două informări oficiale arată că între 25 și 28 ianuarie s-au programat 50.613 de persoane, dintre care 16.607 de persoane peste 65 de ani, 15.836 bolnavi cronici și 18.170 de esențiali.

900.000 sunt persoane noi programate din 1 martie până în 20 martie. Din 21 martie aceleași persoane sunt programate la rapel, pentru că sunt programate pentru vaccinul Pfizer”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, întrebat dacă se mai fac programări în această perioadă.

Nu prea mai sunt locuri, am ajuns la capacitatea maximă din sloturile din 1 până pe 14 aprilie”, a mai spus Gheorghiță.

Răzvan Cherecheș: Trebuie ca o singură instituție să coordoneze activitatea

Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică la Universitatea Babeș Bolayai, a identificat mai multe probleme cu privire la campania de vaccinare. „În primul rând, nu s-a făcut o prioritizare a celor vulnerabili, peste 65 de ani și celor cu cormobidități. S-a dat drumul la vaccinarea tuturor categoriilor esențiale și atunci evident că toate locurile disponibile s-au ocupat, pentru că grupul e mare, dacă ar fi fost doar două categorii esențiale era ceva”, arată expertul în sănătate publică.

A doua problemă este legată de modul cum are loc vaccinarea, pe fondul funcționării deficitare a platformei de vaccinare și a neregulilor legate de faptul că există persoane care nu s-au înscris în platforma de vaccinare.

Avem două instituții care se ocupă de vaccinare a căror atribuții nu sunt suficient de clare. CNCAV-ul se asigură de lanțul de frig pentru vaccinuri și le duce în centrele regionale, de unde DSP-urile, care sunt coordonate de Ministerul Sănătății, dar nu în activitatea asta, solicită vaccinuri pe baza unor algoritmi care nu sunt clari vis a vis de numere și le trimite către centrele de vaccinare”, punctează Răzvan Cherecheș.

Specialistul arată că o altă problemă este coordonarea vaccinării de două instituții: CNCAV și Ministerul Sănătății.

Mi se pare că e o problemă serioasă, suntem în situația în care sunt două moașe la o naștere și copilul pică pe jos. Trebuie ca o singură instituție să coordoneze activitatea. Nu contează care, pentru că altfel sunt momente în care își pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta, ceea ce este extrem de nesănătos”, susține profesorul universitar.

Prin blocarea logistică poate scădea entuziasmul populației pentru vaccinare

Faptul că multă lume își dorește să se vaccineze și până acum au fost vaccinate peste 530.000 de persoane care au primit prima sau ambele doze de vaccin arată că interesul pentru vaccin este mare.

Nu știu dacă a fost strategie sau intenție, dar pornindu-se în felul acesta și creându-se un val de programări, acest lucru a poziționat vaccinul ca ceva dezirabil, ceea ce a erodat masiv scepticismul față de vaccinare. Dar momentul în care se poate bloca întreg procesul de vaccinare va duce la scăderea entuziasmului față de vaccinare”, mai afirmă specialistul.

A fost preferabil să se blocheze din punct de vedere logistic sau să se blocheze din cauză că lumea nu vrea să se vaccineze? Asta numai timpul ne va arăta”, mai arată Răzvan Cherecheș.

Pentru cine continuă vaccinare până vin mai multe doze de vaccin

CNCAV a precizat că pentru persoanele programate în etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare. „Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, cu dializă, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost”, potrivit CNCAV.

Platforma pentru programare la vaccin are probleme de funcționare
Platforma pentru programare la vaccin are probleme de funcționare

Atunci când o persoană intră pe platformă și vede că într-un centru sunt locuri libere, înseamnă că la acel centru există și vaccin și pentru prima doză și pentru rapel.

Centrele de vaccinare active centralizează înregistrările la vaccinare pe trei zile și le trimit către DSP, iar DSP-ul solicită dozele necesare de la centrul regional. De aceste programări se ocupă coordonatorul centrul de vaccinare, care apoi trimite programările înregistrate către DSP.

În prezent, o persoană aflată în categoria a doua de vaccinare, de 65 de ani sau cu boli cronice are mai multe modalități de programare:

  • prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale;
  • individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicaţia confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);
  • prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă;
  • prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medicosociale şi rezidenţiale;
  • prin aparţinători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
  • prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă;
  • prin direcţiile de asistenţă sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă.
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG