Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca împiedică apariția simptomelor Covid la 70% dintre persoane, potrivit datelor unui studiu clinic efectuat la scară largă. Cu toate acestea, anumite date sugerează că perfecționarea dozei ar putea mări protecția la 90%, potrivit BBC.
Este atât un triumf cât și o dezamăgire după ce vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat o rată de protecție de 95%.
Vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca vine cu avantajul că este mult mai ieftin, mai ușor de depozitat și de transportat către toate colțurile lumii față de celelalte două.
Cercetătorii de la Oxford au efectuat procesul care normal durează 10 ani pentru dezvoltarea unui vaccin în aproape 10 luni.
Guvernul britanic a precomandat 100 de milioane de doze ale vaccinului Oxford, destul cât să imunizeze 50 de milioane de oameni.
Mai mult de 200.000 de voluntari au fost implicați, jumătate în Regatul Unit, restul în Brazilia.
Au existat 30 de cazuri de Covid la oamenii care cu primit două doze de vaccin și 101 de cazuri la cei care au primit placebo.
Cercetătorii au spus că funcționează în 70% dintre cazuri pentru a proteja împotriva Covid.
Când voluntarii au primit două mari doze, protecția a fost de 62%, însă a crescut la 90% când oamenii au primit o doză mai mică urmată de una mai mare. Nu este clar de ce există o diferență.
“Suntem foarte mulțumiți de rezultate”, a declarat, pentru BBC, profesorul Andrew Pollar, principalul investigator al studiului.
El a spus că datele obținute din eficiența de 90% sunt “interesante” și ar putea însemna că “vom avea mult mai multe doze pe care le vom putea distribui”.
Vaccinul este un virus de răceală obișnuit modificat genetic care a fost folosit pentru a infecta cimpanzei.
A fost modificat pentru a opri apariția unei infecții la oameni și pentru a transporta schema unei părți din coronavirus, cunoscută drept proteina țepușă.
Îți mai recomandăm Sunt medicii reticenți față de vaccinarea anti-Covid? Ce arată primele dateOdată ce schema se află în corp, el începe producția proteinei țepușă a coronavirusului, pe care sistemul imunitar o recunoaște ca o amenințare și încearcă să o elimine.
Când sistemul imunitar vine în contact cu virusul adevărat, știe ce să facă.
Vaccinul poate fi depozitat la temperatura frigiderului, ceea ce înseamnă că poate fi distribuit către fiecare colț al lumii, spre deosebire de cele dezvoltate de Pfizer/ BioNTech și Moderna, care trebuie ținute la temperaturi mult mai scăzute.
În urmă cu o săptămână, compania farmaceutică Moderna anunța că vaccinul său experimental are o eficiență de 94,5% în prevenirea Covid-19 potrivit datelor preliminare din faza finală a testului clinic. Prima a fost Pfizer care a arătat că vaccinul său are o eficiență de peste 90%.
Vaccinul Pfizer trebuie transportat și depozitat la minus 70 de grade Celsius, tipul de temperatură tipic unei ierni din Antarctica. La temperatura standard a frigiderului, poate fi păstrat până la cinci zile.
Alte țări precum China și Rusia au început deja vaccinările. Rusia a licențiat vaccinul COVID-19 „Sputnik-V” pentru uz intern în august înainte de a elibera date din studiile la scară largă. În 11 noiembrie, a declarat că vaccinul său a fost eficient cu 92% pe baza a 20 de infecții în cadrul studiului său amplu.
Comisia Europeană a încheiat un contract cu companiile Pfizer și BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.
România va primit dozele de vaccin necesare prin intermediul contractelor încheiate de executivul european.
Îți mai recomandăm Etapele vaccinării anti-Covid în România și „listele” din ministere. Dr. Gheorghiță: „Nu va fi nimeni forțat”Ministrul Nelu Tătaru spune că așteaptă prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în decembrie și vaccinarea personalului medical va începe în ianuarie. Nu spune însă și despre ce potențial vaccin e vorba și, mai ales, nu e descris niciun plan logistic de vaccinare.
În schimb, Ludovic Orban afirma, într-un interviu pentru Europa Liberă, că speră la milioane de doze de vaccin COVID-19 în luna mai 2021.
„Estimările sunt că în aprilie, mai se vor produce pe scară largă și vom putea să vaccinăm un număr mare de români, (...) de ordinul milioanelor”, spunea Ludovic Orban.
Deși atenția lumii este concentrată pe aprobarea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, cea mai mare problemă, imediat după aprobare, va fi livrarea și depozitarea acestuia, precum și vaccinarea în sine.