Valul de căldură din Europa se va intensifica și va crește riscul de decese. Discuțiile SUA-China pe probleme climatice au fost reluate

Turiștii afectați de caniculă merg pe lângă Colosseum în timpul valului de căldură care afectează Italia, în timp ce se așteaptă ca temperaturile să crească și mai mult în următoarele zile, Roma, Italia, 17 iulie 2023.

Valul de căldură din emisfera nordică se va intensifica în această săptămână, provocând o creștere a temperaturilor pe timpul nopții și ducând la o creștere a riscului de atacuri de cord și decese, a avertizat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

„Temperaturile din America de Nord, Asia și din întreaga Africă de Nord și Marea Mediterană vor depăși 40 de grade Celsius pentru un număr prelungit de zile în această săptămână, pe măsură ce valul de căldură se va intensifica”, a precizat OMM într-un comunicat.

De asemenea, temperaturile minime nocturne ar urma să atingă noi maxime, creând riscuri de creștere a numărului de cazuri de infarcturi și decese, mai avertizează organizația.

Căldura paralizează sudul Europei

De asemenea, în Europa, incendiile de vegetație au făcut ravagii înainte de un al doilea val de căldură din ultimele două săptămâni, care ar urma să ducă temperaturile până la 48 de grade Celsius.

Autoritățile din țările cu ieșire la Marea Mediterană au emis avertismente de sănătate legate de căldură, după ce meteorologii au emis coduri roșii de caniculă.

Temperaturile din centrul Mării Mediterane ar urma să atingă cote maxime în cursul zilei.

Îți mai recomandăm #10Întrebări | Climatologul Bogdan Antonescu despre verile din Europa: Valurile de căldură, mai multe și mai intense

Pe insula italiană Sardinia se așteaptă ca în această după-amiază să se atingă o temperatură maximă de 46 de grade Celsius, conform BBC. Căldura extremă ar putea continua timp de încă zece zile în unele părți ale Italiei, potrivit meteorologilor.

De asemenea, Spania s-a confruntat cu valuri de căldură consecutive, iar temperaturile au crescut luni până la 44 de grade Celsius în sudul țării, în timp ce incendii de vegetație au avut loc pe insula La Palma.

Incendii de vegetație au avut loc și în Grecia, unde inclusiv o echipă de pompieri români intervine de luni, devenind o „tradiție” în ultimii ani.

Îți mai recomandăm Ard case în incendiile din apropierea Atenei. 81 de incendii în toată Grecia

În România, harta țării este împărțită marți între avertizări galbene și portocalii de vijelii, respectiv caniculă.

Potrivit Reuters, se estimează că 61.000 de persoane au murit în Europa în timpul valurilor de căldură din vara trecută și există temeri că numărul va fi depășit în acest an.

Discuții SUA-China

Pe lângă Europa, și Asia și SUA s-au confruntat luni cu o căldură extremă, în condițiile în care temperaturile globale au urcat la cote alarmante, iar liderii americani au încercat să relanseze diplomația climatică cu China, transmite Reuters.

În SUA, un dom de căldură deasupra vestului țării a ridicat duminică temperatura în deșertul Death Valley din California la 53 de grade Celsius, una dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate pe Pământ în ultimii 90 de ani, iar în nord-vestul Chinei a fost înregistrat un record național de 52,2 grade Celsius.

Îți mai recomandăm Val de căldură critic în sudul Europei. Italia și Grecia, cele mai afectate

Temperaturile extreme la nivel global din ultima perioadă au subliniat urgența discuțiilor privind schimbările climatice, care au și fost reluate de SUA și China, mai ales în condițiile în care oamenii de știință spun că obiectivul de a menține încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale este tot mai departe de a fi atins.

Trimisul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit la Beijing cu omologul chinez Xie Zhenhua, îndemnând la acțiuni comune pentru reducerea emisiilor de metan și a energiei produse de cărbune.

„Sperăm că vom putea începe să luăm măsuri importante care să trimită un semnal lumii cu privire la intenția serioasă a Chinei și a Statelor Unite de a aborda un risc comun, o amenințare, o provocare pentru întreaga omenire creată chiar de oameni”, a declarat Kerry.

„Este toxic atât pentru chinezi, cât și pentru americani și pentru oamenii din toate țările de pe planetă”, a mai spus oficialul american.

Îți mai recomandăm Legislație haotică, lipsă de viziune. Ce spun experții despre deciziile României în privința schimbărilor climatice

Temperaturile ridicate prelungite din China amenință rețelele electrice și culturile și ridică îngrijorări cu privire la o repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani.

În Coreea de Sud, de exemplu, ploile torențiale au provocat moartea a 40 de persoane, în timp ce digurile râurilor s-au prăbușit, provocând inundații rapide. Acestea au urmat celor mai mari ploi înregistrate în capitala Seul anul trecut.

Europa Liberă România este și pe Google News, vă puteți abona AICI.