Linkuri accesibilitate

Ard case în incendiile din apropierea Atenei. 81 de incendii în toată Grecia


 Unul dintre incendii a izbucnit în satul Kouvaras, la aproximativ 27 km sud-est de capitala Greciei și s-a extins rapid cu ajutorul vântului.
Unul dintre incendii a izbucnit în satul Kouvaras, la aproximativ 27 km sud-est de capitala Greciei și s-a extins rapid cu ajutorul vântului.

Două incendii de vegetație, alimentate de vânturi puternice, au făcut ravagii prin orașele de coastă din apropierea Atenei, luni, forțând locuitorii să-și părăsească casele și ducând la evacuarea a sute de copii dintr-o tabără de vară.

Incendiul care a izbucnit în satul Kouvaras, la aproximativ 27 km sud-est de capitala Greciei, s-a extins rapid cu ajutorul vântului neregulat, a declarat un oficial grec al pompierilor.

Cel puțin cinci case au fost grav avariate de incendiul care a devastat și zona rezidențială de pe litoral Lagonisi, o stațiune populară de vară, a declarat un localnic pentru Reuters.

Poliția a ajutat la evacuarea a peste 100 de cetățeni. Zeci de cai au fost evacuați în camioane, în timp ce flăcările au ajuns la grajduri din zonele din apropiere, Kalyvia și Anavyssos.

„Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins pe 12 kilometri în două ore”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Pompieri din Grecia, Ioannis Artopoios, într-un briefing televizat, adăugând că poliția a reținut o persoană suspectată de incendiere.

Peste 200 de pompieri asistați de 20 de soldați, 68 de mașini de pompieri, 10 avioane și șase elicoptere luptă cu flăcările.

Bărci ale pazei de coastă patrulează de-a lungul coastei pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor dacă este necesar, iar mai multe nave stau în așteptare în cazul în care ar trebui să intervină.

Aproximativ 1.200 de copii dintr-o tabără de vară și locuitorii unui centru de reabilitare au fost evacuați din cauza unui alt incendiu care ardea în apropiere de stațiunea de pe litoral Loutraki, la aproximativ 50 de mile vest de Atena, a declarat un primar local pentru televiziunea greacă.

Aproximativ 135 de pompieri cu 50 de mașini de pompieri, 40 de soldați și 13 avioane au fost dislocați pentru a stinge acel incendiu, care a forțat poliția să închidă o parte a unei autostrăzi și a întrerupt transportul feroviar.

Un al treilea incendiu a izbucnit luni după-amiază și ardea pădurea la aproximativ 30 de kilometri (18 mile) nord de Atena, în zona Dervenochoria.

Autoritățile au declarat că se luptă luni cu 81 de incendii în total în toată țara, cu cele mai mari fronturi în apropierea Atenei, și că se pregătesc pentru mai multe incendii marți din cauza temperaturilor în creștere și a vântului puternic.

„Marți va fi și o zi foarte dificilă. Există un risc foarte mare de incendii", a spus Artopoios, adăugând că vânturile puternice vor persista.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia în timpul verii, dar o iarnă uscată a creat condiții de tinderbox.

Prim-ministrul Greciei, recent reales, Kyriakos Mitsotakis, aflat în călătorie pentru un summit al liderilor la Bruxelles, a spus că este informat în mod constant cu privire la incendii, pe care le-a atribuit și schimbărilor climatice.

El a cerut cetățenilor să respecte regulile de protecție civilă.

„Astăzi a fost prima zi cu adevărat grea din această vară. Este sigur că vor urma și altele. Am avut, avem și vom avea incendii, care este și unul dintre rezultatele crizei climatice pe care o trăim cu intensitate crescută”, a spus el.

Serviciul meteorologic grec a avertizat asupra unui risc ridicat de incendii în această săptămână, tocmai în momentul în care țara își revine după primul val de căldură major al verii.

Se estimează că un al doilea val de căldură va afecta națiunea mediteraneană în cursul acestei săptămâni.

Grecia are încă amintiri tragice după incendiul din 2018, care a ucis 101 persoane în orașul de pe litoral Mati, la est de Atena.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG