3355. Acesta e numărul cadrelor medicale infectare cu Covid de la începutul pandemiei și până în 5 iulie, ceea ce înseamnă 11,4%. În ultima săptămână, 1 din 9 provenea din zona medicală. La aproape cinci luni de la debutul pandemiei, era de presupus că măsurile de protecție, regulile, circuitele și procedurile sunt împământenite în spitale. Nu este așa. Doctorul Adrian Marinescu de la Spitalul ”Matei Balș” din București spune că unele cadre medicale nu au învățat încă suficient din ”greșelile trecutului” și nu sunt atente pe cât ar trebui. ”Sunt focarele de cafea, eu așa le numesc”, ne spune Adrian Marinescu.
De la începutul lunii iulie, în spitale au izbucnit noi focare, unele îngrijorătoare. La Spitalul Clinic de Urgență din Galați, de exemplu, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire cu Covid în rândul personalului medical ajunge la 106. Nimeni nu știe cum a izbucnit focarul, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care s-a dus acolo marți, a ordonat o achetă epidemiologică și a trimis Corpul de control. Spitalul cu 1200 de paturi are un singur epidemiolog și două secții sunt închise încă de la începutul lunii. Situația e gravă în tot județul- 1270 infectați și peste 100 de decese- iar secția de terapie intensivă a spitalului de urgență e plină, așa că a fost trimis în ajutor un tir mobil de ATI.
La Spitalul județean din Ploiești este un alt focar de Covid, peste 30 de cadre medicale sunt infectate, 4 secții au fost închise, iar pacienții neinfectați au fost externați sau transferați în alte spitale. Ancheta epidmiologică este în curs, dar după toate probabilitățile numărul cazurilor va crește.
Noi focare au apărut la Spitalul Municipal și Spitalul CFR din Timișoara, iar la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc sunt deja șapte cadre medicale infectate, toate de pe secția de cardiologie, care a fost închisă temporar. În spital sunt internați 76 de pacienți Covid. La Spitalul Municipal din Hunedoara sunt infectate 7 asistente medicale și la Institutul de Boli Cerebrovasculare din București peste 20 pacienți și cadre medicale au fost depisate pozitiv.
Una peste alta, situația nu este bună, iar întrebarea care se ridică este care e cauza acestor focare, în condițiile în care personalul medical are deja experiență în privința coronavirusului. Doctorul Adrian Marinescu de la Spitalul ”Matei Balș” este de părere că problema e că unii nu sunt atenți și nu au învățat din greșelile trecutului. ”Sunt focarele de cafea”, eu așa le numesc, spune medicul pentru Europa liberă.
”S-a învățat parțial din greșelile trecutului, adică unii au învățat, iar cei care nu au învățat o pățesc. E un virus care se transmite foarte ușor și trebuie să fii foarte atent, din păcate, unii nu sunt, asta e problema.”
Sunt focarele pe care eu le numesc de cafea, adică într-un cabinet dacă are cineva, iau și ceilalți, așa se întâmplă.
Adrian Marinescu susține că unul dintre motivele pentru care apar focare în spitale este acela că nu se acționează pe moment și că personalul medical nu este testat suficient.
”Când vorbim de spitale care tratează pacienți cu Covid riscul există oricum, iar de la primele cazurile ar trebui să se acționeze atunci, pe moment, să fie izolate. De o obicei nu se întâmplă așa și atunci nefăcându-se testarea destul de des, cazurile izolate se transformă în focare, mai mici sau mai mari. Intervenția ar trebui să fie rapidă și asta înseamnă că personalul medical ar trebui testat mai des. Sunt câteva reguli: oricine e simptomatic se testează, de obicei când ieși din tură ar trebui să fii testat, când te întorci din concediu, sau aleator, când se fac anumite anchete epidemiologice.”
Cauza noilor focare din spitale este combinată, spune pentru Europa liberă doctorul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, dar în principal noi, medicii, avem obligația de a considera fiecare pacient posibil infectat Covid și să luăm toate măsurile de protejare.
”De exemplu, la Spitalul CFR a fost vorba de o asistentă care nu a crezut că există virusul, nu a respectat măsurile de protecție și a creat un focar în spital, atât pentru pacienți, cât și pentru colegi. Au mai fost cazuri și în alte spitale, pentru că dacă nu consideri fiecare pacient posibil Covid și să fii echipat corespunzător și consideri că ești în zona verde, există riscul ca și în zona verde să ajungă un pacient Covid și atunci te poți contamina. Testele nu sunt nici ele sută la sută sigure, există o marjă de eroare, dar există și posibilitatea ca pacientul când e testat să fie negativ și peste două zile să fie pozitiv”, susține medicul Virgil Musta.
Îți mai recomandăm Revolta medicilor împotriva ”negaționiștilor”. Ce efect va avea?Scenariul negru al Guvernului
O prognoză făcută de Guvern arată sumbru: până la jumătatea lunii august, dacă nerespecatarea regulilor de prevenție va continua, numărul de cazuri zilnice ar putea fi între 1200 și 1600.
Cauzele identificate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență sunt relaxarea măsurilor de circulație internă și internațională, nerespectarea individuală a măsurilor de protecție, sezonul estival și lipsa unei legislații. ”Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rată de reproducere supraunitară. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în Nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care se prelungește cu 30 de zile starea de alertă.
Este scenariul pesimist, în care indicele de transmitere ar crește și mai mult, spune pentru Europa liberă doctorul Marinescu. Nu e imposibil dacă lucrurile continuă fără respectarea regulilor.
”S-a mers pe varianta pesimistă, în sensul că dacă lucrurile ar merge în continuare așa, la acest număr de cazuri se poate ajunge. Este un scenariu care spune că dacă nu se respectă regulile, acel indice de transmitere a virusului la nivelul populației, care acum e mare, în jur de 1,2, va putea să crească și mai mult pentru că este acest dezechilibru între respectarea măsurilor de prevenție și relaxare. Și dacă indicele crește se va ajunge în situația să fie între 1200 și 1600 de cazuri pe zi. Sigur, există și alte scenarii, nu spun că acesta pesimist nu e posibil, dar depinde de factori care sunt, totuși, variabili. Acestea sunt calcule din pix care ar putea să fie posibile în anumite situații”, ne declară Adrian Marinescu.
Îți mai recomandăm Încă un pacient de Covid-19, care a refuzat internarea, a muritAutoritățile au anunțat joi o nouă creștere importantă a numărului de noi cazuri de coronavirus. Astfel, au fost confirmate 777 de noi îmbolnăviri, după ce autoritățile au reușit să prelucreze 19.097 de teste, cel mai mare număr înregistrat până acum în România. În ultimele 24 de ore s-au constatat alte 19 decese, în timp ce numărul pacienților internați la terapie intensivă a crescut la 261, cu 13 mai mulți decât miercuri.