Încă 144 de cabinete de vaccinare vor fi disponibile din 6 aprilie, pe lângă fluxurile de vaccinare deja existente, unde românii se vor putea vaccina cu serul produs de Pfizer. Tot în aprilie va începe vaccinarea prin intermediul centrelor mobile și al medicilor de familie,.
„144 de cabinete noi vor fi operaționale de la 6 aprilie pentru vaccin de la compania Pfizer, în condițiile în care săptămâna precedentă am anunțat un număr de aproximativ 125 de cabinete. Reevaluând tranșele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete”, a spus Valeriu Gheorghiță în conferința de presă de marți.
De asemenea, tot în prima parte a lunii aprilie, va crește numărul de locuri disponibile pe platforma de vaccinare, astfel încât să se poată vaccina la un cabinet 90 de persoane în 12 ore, față de 60 e persoane cât este în prezent.
„Noi credem că până pe data de 10 aprilie, vom fi în măsură să operaționalizăm în platformă, cu ajutorul colegilor de la STS, creșterea numărului de persoane programate de la 60 pe cele 12 ore de lucru ale unui cabinet, la 90 de persoane per cabinet. Ceea ce înseamnă că va crește ritmul de vaccinare pe fiecare centru de vaccinare. În acest fel se vor crea locuri de vaccinare pentru programare, așa încât se va reduce timpul de așteptare în listă la persoanele care se află deja programate”, a mai spus dr. Gheorghiță.
Gheorghiță a precizat că în perioada următoare din luna aprilie vor fi operaționale și unitățile mobile de vacinare și, complementar, vor fi demarate procedurile pentru vaccinare prin intermediul medicilor de familie.
La CNCAV urmează să se facă o centralizare a medicilor de familie care vor să intre în campania de vaccinare. Din datele disponibile la acest moment, rata de participare din partea medicilor de familie este de aproximativ 50 – 55 la sută.
„Un alt element care va duce la creșterea accesului va fi operaționalizarea centrelor cu sprijinul marilor operatori economici care și-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare în incinta unităților, prin intermediul cabinetelor de medicina muncii și a cabinetelor medicale cu care se află în relație contractuală”, a mai spus Gheorghiță.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a arătat că în luna aprilie România va primi peste 3,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, inclusiv primele tranșe din serul produs de Johnson & Johnson, iar pentru următoarele două luni se estimează că vom primi peste 5 milioane de doze.