România va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național pentru Campania Națională de Vaccinare.
„Efectele trombotice post-vaccinare sunt foarte rare, beneficiile depășesc riscurile. Având în vedere contextul epidemiologic, în România se continuă vaccinarea cu toate vaccinurile. Temporizarea vaccinării ne poate aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire și poate compromite atingerea imunității de grup”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a spus că din aceste motive „în România se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă”.
„Cei care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca. Cei cu tromboze după prima doză, continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a mai spus că cei care se vaccinează cu AstraZeneca trebuie să fie atenți dacă apar efecte secundare în primele 14 zile de la administrarea vaccinului și trebuie să meargă la spital.
Printre efectele adverse care ar trebui să ducă persoanele la medic sunt anumite simptome neurologice, durere de cap intensă sau apariția unor mici pete de sânge.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că îi încurajează pe oameni să raporteze eventualele reacții adverse fie în centrele de vaccinare, dacă apar apar în primele 15 minute de la vaccinare, fie pe platforma Agenției Naționale a Medicamentului.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a dat asigurări că toate autorităţile şi specialiştii monitorizează toate datele ştiinţitice, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate, privind vaccinarea, profilul de siguranţă, atât pentru AstraZeneca, dar şi pentru celelalte vaccinuri.
„Mecanismele de farmacovigilenţă la nivel european funcţionează. Experţii monitoriează toate evenimentele adverse raportate. Fiecare stat raportează aceste evenimente adverse”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare.
Precizările lui Valeriu Gheorghiță vin la o zi după ce reprezentanții Agenţiei Europeane pentru Medicamente (EMA) au anunţat că au găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser.
Îți mai recomandăm Cum pot să mă vaccinez cu AstraZeneca când cineva renunță la programareUrmăriți mai jos conferința de presă susținută de Valeriu Gheorghiță: