Linkuri accesibilitate

Cum pot să mă vaccinez cu AstraZeneca când cineva renunță la programare


Pe platforma de vaccinare pot fi găsite mii se locuri libere pentru vaccinul AstraZeneca
Pe platforma de vaccinare pot fi găsite mii se locuri libere pentru vaccinul AstraZeneca

România a primit până acum 1.320.400 de doze de vaccin AstraZeneca și a utilizat doar 392.269 (aproximativ 30%) din aceste doze. Potrivit datelor oficiale, în prezent sunt în stoc 767.040 de doze de vaccin AstraZeneca.

Sunt sute de centre de vaccinare care stau cu locurile libere pentru vaccinul AstraZeneca pentru că mii de oameni și-au anulat programarea sau nu s-au prezentat la vaccinare.

În perioada 8-10 Martie, 7.220 de români și-au anulat programările. Însă, anulările au continuat în fiecare zi iar totalul celor care au refuzat vaccinul depășește în prezent cifra de 200.000.

Datele oficiale de la Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare arată că doar după data de 15 martie 99.832 de români și-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca, adică 28.7% din cei 347.771 oameni care se programaseră.

Platforma de vaccinare arată că sunt puțini cei care se mai programează pentru acest tip de vaccin. În prezent pentru prima doză sunt programați 17.021, dar sunt și tot atâtea locuri libere la vaccinare.

În total, numărul de persoane programate cu AstraZeneca până la 31 mai este de 398.927, cea mai mare parte fiind cei care au făcut prima doză.

Reprezentanții campaniei naționale de vaccinare spun că dacă cineva vrea să se vaccineze cu AstraZeneca trebuie să caute centrele cu locuri libere. Acest lucru se poate face consultând harta cu centrele de vaccinare afișată pe vaccinare-covid.gov.ro, unde este afișat atât tipul de vaccin, cât și numărul de locuri libere.

Apoi vor intra în contul de pe platforma de vaccinare și se vor programa la centrul pe care l-au văzut pe hartă.

Un centru de vaccinare din orașul Giurgiu are peste 400 de locuri libere
Un centru de vaccinare din orașul Giurgiu are peste 400 de locuri libere

De exemplu, se pot programa pe locurile libere din județul Giurgiu, unde numai în orașul Florești-Stoenești sunt disponibile 318 locuri. În orașul Giurgiu, există un centru de vaccinare cu 462 de locuri disponibile pentru vaccinul AstraZeneca și niciun înscris pe lista de așteptare.

În județul Teleorman, în comuna Olteni, centrul de vaccinare are disponibile 380 de locuri pentru vaccinul AstraZeneca.

Locuri libere pentru AstraZeneca sunt în toate județele - inclusiv în Covasna
Locuri libere pentru AstraZeneca sunt în toate județele - inclusiv în Covasna

Oamenii se pot înscrie fie pe platformă, fie prin call-center. Locurile se pot vedea pe harta de pe ro vaccinare, acolo sunt toate centrele și arată și tipul de vaccin administrat”, a spus colonelul Alina Mosoi care se ocupă de campania de vaccinare.

O altă modalitate de programare la vaccinarea cu AstraZeneca este ca persoana să sune la call-center-ul - 021.414.44.25- și să spună operatorului că vrea să se vaccineze și să-i indice și centrul de vaccinare cu locurile libere.

Trebuie intre și să caute centrele de vaccinare care au locuri libere pentru AstraZeneca. Sunt centre care au locuri disponibile și asta se vede pe harta de pe rovaccinare. Intri pe centrul respectiv din contrul tău din platformă și te inscrii la centrul unde sunt locuri. În momentul în care cauți poți să vezi centrele cu locuri libere și care au liste de așteptare”, a mai spus Alina Mosoi.

Medicii de familie spun că nu știu deocamdată cu ce vor vaccina

O altă modalitate de programare la vaccinare cu AstraZeneca va fi în curând prin medicii de familie. Dar deocamdată aceștia nu știu cu ce vor vaccina.

Fără discuție plecăm de la ideea clară că trebuie să vaccinăm, dar trebuie să știm și cum vaccinăm și cu ce vaccinăm. Nu știm ce vom primi, nu știm condițiile în care vom vaccina. Există un fel de metodologie, dar care limitează foarte mult posibilitatea noastră de a ne organiza în cabinet”, a spus dr. Dana Ștefana Popescu, secretarul Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul arată că doctorii ar trebui să știe cu ce vaccinează pentru că altfel riscă să rămână cu vaccinul. „Dacă eu știu că atunci când merg pe un anumit vaccin am lume care așteaptă să fie vaccinate cu acest vaccine, și la fel că atunci când primesc un anumit vaccin am lume care fuge de acest vaccine, este inutil să primesc un vaccin și să nu am pe cine vaccina”, a spus medicul de familie

Dr. Dana Ștefana Popescu susține că modul în care se face comunicarea privind vaccinarea trebuie schimbat.

După opinia mea și a colegilor mei comunicarea pe toate tipurile de vaccin nu este cea mai fericită. Este problema asta cu AstraZeneca, pentru mine ca profesionist nu este nicio problemă, dar în populație s-a indus ideea că e pericol public și atunci trebuie cumva schimbat discursul despre vaccinuri și vaccinare ca să nu gonim populația”, afimă medicul.

Proiect pilot cu AstraZeneca la Timișoara

Singurii medici de familie care au început să vaccineze sunt la Timișoara, unde se desfășoară un proiect pilot cu vaccinarea cu AstraZeneca, pentru care existau multe locuri libere în județ.

Pentru început, vom avea 10 pacienți pe zi, iar fiecare medic de familie din cei înscriși în program se va organiza cum considera mai bine”, a declarat medicul de familie Mihai Iacob, coordonator al proiectului pilot.

Pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie nu se face programare în platforma electronică. Medicul de familie își va programa pacienții cu o zi înainte în baza unei liste, prioritizarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și a celor cu boli cronice/dizabilitati indiferent de vârstă.

Medicii de familie: trebuie schimbat modul de comunicare

Ceilalți medici de familie consideră că pentru o campanie de succes în cabinetele lor trebuie să fie îmbunătățită campania de comunicare publică cu privire la vaccinare. Societatea Națională de Medicină de familie a trimis celor de la RoVaccinare mai multe sugestii pentru campania de vaccinare care se va desfășura și în cabinetele lor :

  • să foloseascã efectiv cât mai multe resurse disponibile și să fie diversificată;
  • să explice pe înțelesul fiecărui cetățean importanța vaccinării rapide și masive;
  • să adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical și la solicitările pacienților lor;
  • să promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziție pentru imunizare, fără a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacție de respingere în masă, greu de remediat în timp.

Deocamdată, autoritățile din România nu au anunțat schimbări în privința strategiei de comunicare privind vaccinarea cu AstraZeneca, dar admit că e nevoie de o mai bună comunicare .

Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înţelegere a acestui aspect de către orice om care îşi doreşte să se vaccineze. Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii. În măsura în care avem acces la aceste informaţii, luăm deciziile cât de repede putem, încât să asigurăm pe toată lumea de bunul mers al campaniei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, în conferința de presă săptămânală.

Întrebat de Europa Liberă despre strategia pentru AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a spus că pentru moment nu au fost luate decizii suplimentare.

Miercuri seară, după întânirea cu director Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, medicul a declarat că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul.

La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță

EMA: Există o potenţială legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge

Între timp, reprezentanții Agenţiei Europeane pentru Medicamente (EMA) au anunţat miercuri într-o conferință de presă online că au găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, relatează Reuters.



O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, a anunţat EMA într-un comunicat. EMA arată că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

Britanicii recomandă vaccinarea cu AstraZeneca persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani

Tot miercuri, autoritățile sanitare din Marea Britanie au declarat că au înregistrat 19 decese ale persoanelor care au primit vaccinul AstraZeneca, dintr-un total de 79 de persoane la care au fost înregistrate cazuri de cheaguri de sânge, potrivit SkyNews.

Ca urmare, autoritățile britanice au recomandat ca vaccinul de la AstraZeneca să se adminstreze la cei cu vârsta peste 30 de ani. Britanicilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani li se va oferi o alternativă la vaccinul AstraZeneca acolo unde este disponibil.

Autoritatea sanitară din Marea Britanie a recomandat ca femeile gravide care vor să se vaccineze cu AstraZeneca să discute mai întâi despre riscuri și beneficii cu un medic. De asemenea, persoanele cu antecedente de tulburări ale sângelui ar trebui să facă vaccinul numai atunci când beneficiile depășesc riscurile, iar cei care au avut cheaguri de sânge după prima doză nu ar trebui să mai facă a doua doză.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG