Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante din Africa de Sud. Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”.
Uniunea Europeană ar urma să suspende zborurile dinspre zona Africii de Sud, pentru a bloca răspândirea noii variante de Covid. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
Varianta se numește B.1.1.529 și s-a răspândit rapid în cea mai mare și mai populată provincie sud-africană, Gauteng, dar există indicii că ar fi prezentă în încă alte opt zone. Până la 90% din cazurile noi din Gauteng ar putea fi B.1.1.529, cred oamenii de știință, potrivit The Guardian.
Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, citat de BBC, a spus că noua variantă prezintă o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de variantele care au circulat până acum, fiind un „salt în evoluție”.
Într-un briefing de presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a intra în corpul nostru.
Noua tulpină are 32 de mutații în proteina spike, aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.
Acest nivel ridicat de mutații a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul.
Dar, spune profesorul Oliveira, „o mulțime de mutații nu înseamnă automat ceva rău. Este important să știm ce fac acele mutații de fapt”.
Îți mai recomandăm 3 minute | Noua tulpină Covid, Polonia cere ajutor NATO, guvernul Ciucă învestitEficiența vaccinurilor, marele semn de întrebare
Îngrijorarea legată de noua tulpină este ridicată de faptul că e radical diferită de virusul original care a apărut în Wuhan, China, ceea ce ar putea însemna că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, să nu fie la fel de eficiente.
Unele dintre mutații au mai fost observate și în alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor probabil în această nouă variantă. De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea coronavirusului. Există însă alte mutații care îngreunează recunoașterea virusului de către anticorpi și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există altele care sunt complet noi.
Profesorul Richard Lessells, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, spune că: „Ne îngrijorează că acest virus ar putea avea o transmisibilitate sporită, o capacitate sporită de a se răspândi de la o persoană la alta, dar ar putea, de asemenea, să ocolească părți ale sistemului imunitar”.
Varianta Beta, de exemplu, a fost în topul preocupărilor oamenilor la începutul anului pentru că avea o capacitate crescută de a scăpa de sistemul imunitar. Dar, în cele din urmă, Delta, care se răspândea mai rapid, a fost cea care a pus stăpânire pe lume.
Profesorul Ravi Gupta, de la Universitatea din Cambridge, a spus: „Beta a fost o evadare imună și nimic altceva, Delta a avut infecțiozitate și o evadare imunitară modestă, aceasta poate avea ambele în grade ridicate”.
Îți mai recomandăm Covid | Europa, îngenuncheată de Covid. Austria impune vaccinarea obligatorieAceastă variantă pare să dea rezultate ciudate (cunoscute sub numele de abandon al genei S) în testele standard care pot fi folosite pentru a urmări varianta fără a face o analiză genetică completă.
Aceasta sugerează că 90% din cazurile din Gauteng ar putea fi deja cu această variantă și „ar putea să fie deja prezentă în majoritatea provinciilor” din Africa de Sud.
Nu înseamnă însă că există un răspuns dacă se răspândește mai repede decât Delta, este mai gravă sau în ce măsură poate sustrage protecția imunitară care vine de la vaccinare. De asemenea, nu se știe cât de mult se va răspândi varianta în țările cu rate de vaccinare mult mai mari decât cele din Africa de Sud.
Pregătiri pentru noua tulpină
Africa de Sud va fi plasată, începând de vineri la prânz, pe lista roșie de Anglia în ce privește restricțiile de călătorie, ceea ce va afecta între 500 și 700 de persoane care călătoresc zilnic în Marea Britanie din Africa de Sud. Interdicția va acoperi și zborurile din Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.
Îți mai recomandăm Restricții și măsuri anti-Covid în Europa, România deschide primele târguri de CrăciunAfrica de Sud a fost scoasă de pe lista roșie a Angliei pe 11 octombrie, ceea ce înseamnă că aceia care sunt vaccinați au putut vizita din nou țara fără a fi nevoiți să se plaseze în carantină într-un hotel la întoarcere.
Scoția a confirmat că, de vineri de la prânz, toate persoanele care intră în țară trebuie să se autoizoleze și să facă două teste PCR, iar începând de sâmbătă după ora 4:00 vor trebui să stea la un hotel de carantină administrat. Sosirile recente din Africa de Sud vor fi, de asemenea, monitorizate și vor fi oferite teste în efortul de a evita pătrunderea în țară a noii tulpini.
Israelul a anunțat, de asemenea, că va interzice cetățenilor săi să călătorească în sudul Africii – care acoperă aceleași șase țări, precum și Mozambic – și va interzice intrarea în țară a călătorilor veniți din această regiune.
Premierul Israelului Naftali Bennett a declarat, potrivit Reuters, că ia în calcul decretarea stării de urgență ca urmare a confirmării unui caz de contaminare cu noua variantă.
Noua variantă sud-africană a fost cinfirmată vineri în Israel fiind vorba despre o persoană care s-a întors în țară din Malawi. Alte două cazuri sunt investigate, relatează Jerusalem Post.
Italia a decis suspendarea zborurilor, urmând ca și Germania să anunțe o măsură similară.
Comisia Europeană va propune, de asemenea, restricții de circulație pentru sudul Africii, a precizat vineri pe Twitter șefa Comisiei, Ursula von der Leyen.
Vine Crăciunul cu restricții suplimentare?
Oamenii de știință din Marea Britanie lucrează non-stop pentru a înțelege mai multe despre noua variantă. Deoarece varianta a apărut abia recent, oamenii de știință nu au încă dovezi ale transmisibilității sau capacității sale de a se sustrage vaccinurilor.
Cu o lună înainte de Crăciun, există îngrijorări că varianta – dacă este lăsată să se răspândească – ar putea duce la necesitatea unor restricții suplimentare în condițiile în care Europa este deja marcată de creșterea numărului de îmbolnâviri cu tulpina Delta.