Linkuri accesibilitate

3 minute | Noua tulpină Covid, Polonia cere ajutor NATO, guvernul Ciucă învestit


„Fata afgană cu ochii verzi”, fotografiată de National Geographic în 1984, a ajuns cu bine în Italia. Femeia se afla în pericol din cauza regimului taliban instalat în august la Kabul. Aici, un afiș cu celebra fotografie a lui Steve McCurry, la Singapore, pe 9 octombrie 2013.
„Fata afgană cu ochii verzi”, fotografiată de National Geographic în 1984, a ajuns cu bine în Italia. Femeia se afla în pericol din cauza regimului taliban instalat în august la Kabul. Aici, un afiș cu celebra fotografie a lui Steve McCurry, la Singapore, pe 9 octombrie 2013.

Uniunea Europeană a publicat statistici care arată clar că în țările unde rata vaccinării este mare, numărul deceselor de Covid este mic. România se plasează într-o situație extrem de nefericită, cu sute de morți pe zi (ieri, 212). Situația este însă pe cale să se agraveze la nivel global.

Bună dimineața, dragi prieteni,

În afară de faptul că România are un nou guvern în funcție (comentați dvs. componența și contextul la treiminute@rferl.org), veștile de astăzi nu sunt grozave.

Iată cele mai importante știri:

  • Noua tulpină - B.1.1.529 - înseamnă 32 de mutații, eficiența scăzută a vaccinurilor și un nou val periculos. Londra anulează zborurile în/din Africa.
  • Aflat la sediul NATO din Bruxelles, președintele Poloniei cere sprijin în criza imigranților de la granița cu Belarus și nu numai.
  • Guvernul Ciucă a fost învestit ieri în Parlament cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”. Relațiile dintre PSD și PNL sunt însă glaciale.

Noua tulpină este foarte contagioasă și bate vaccinurile

Denumită de cercetători B.1.1.529, noua formă de coronavirus urmează să primească un nume grecesc ca și celelalte (de ex. Alfa sau Delta). Este practic un virus mutant și i-a îngrozit pe cercetători, scrie BBC.

Autoritățile de la Londra au hotărât noaptea trecută să anuleze zborurile către șase țări din Africa. Israelul, India și Noua Zeelandă a luat măsuri similare. Sunt așteptate anunțuri de la Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană pentru Combaterea Bolilor, scrie The Guardian.

Times scrie că alarma a fost dată la ora 2 în noaptea de marți spre miercuri de autoritățile medicale din Africa de Sud, după cercetarea unor probe luate la jumătatea lui noiembrie. Ulterior, au fost analizate și probe din Botswana și China.

Forma mutantă a virusului, poreclită deocamdată „Nu”, se adaugă îngrijorărilor existente deja în Europa în contextul în care valabilitatea certificatului verde va fi redusă de la 12 la 9 luni, iar prelungirea lui va fi posibilă numai după rapel.

Noile restricții riscă să acutizeze tensiunile sociale în Europa unde s-au înregistrat ăn ultimele săptămâni proteste, la Bruxelles sau Rotterdam, violente. Iar, după cum a aflat Europa Liberă, parlamentarii români care au votat pentru certificatul verde primesc sistematic amenințări.

În altă ordine de idei, vă semnalăm interviul acordat în exclusivitate Europei Libere la Luxembourg de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

Polonia cere NATO poliție aeriană la granița cu Belarus

Aflat la Bruxelles, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut NATO să desfășoare forțe suplimentare pe flancul de est și să își îndeplinească misiunea de poliție aeriană, scrie Politico.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut o replică de tip militar a NATO față de comasarea de trupe rusești în Ucraina și criza refugiaților de la frontiera dintre Polonia și Belarus. Aici, la Vilnius, în Lituania, și ea afectată de războiul hibrid al Kremlinului.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut o replică de tip militar a NATO față de comasarea de trupe rusești în Ucraina și criza refugiaților de la frontiera dintre Polonia și Belarus. Aici, la Vilnius, în Lituania, și ea afectată de războiul hibrid al Kremlinului.

Acțiunile sunt solicitate ca răspuns la comasarea a circa 100.000 de soldați ruși la frontierele Ucrainei, dar și a recentei diversiuni cu imigranți din Orientul Apropiat de la granița dintre Polonia și Belarus.

Europa Liberă notează că Angela Merkel, cancelarul în exercițiu al Germaniei, a adăugat apelul său la unitate europeană în fața agresivității crescânde a Rusiei. Spre deosebire de Polonia care vrea o replică militară a NATO, dna Merkel pledează pentru noi sancțiuni aplicate Moscovei.

Această cea mai influentă femeie din politica europeană e pe cale să fie înlocuită în fruntea guvernului german de noul cancelar, social-democratul Olaf Scholz, care avea avea și miniștrii din Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat (FDP). Noua coaliție, rezultat a alegerilor din 27 septembrie și-a prezentat cabinetul în această săptămână.

Klaus Iohannis - prima trimitere la reîntoarcerea PSD la guvernare

Învestirea guvernului Ciucă a avut loc fără emoții - 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”. Votul a fost însă prefațat de câteva discursuri stranii în care PSD a tratat în continuare PNL ca inamic.

Liberalii, resemnați, par să aștepte să fie recompensați prin numărul mare de prefecturi și agenții guvernamentale devreme ce social-democrații au luat partea cea mai consistentă din rândul ministerelor. Inclusiv un ofițer al DGPI, adică al celui mai controversat serviciu de informații din România, a devenit ministru.

Învestirea guvernului PSD-PNL-UDMR în frunte cu generalul Nicolae Ciucă, ieri, 25 noiembrie la ceremonia de depunere a jurământului, la Palatul Cotroceni.
Învestirea guvernului PSD-PNL-UDMR în frunte cu generalul Nicolae Ciucă, ieri, 25 noiembrie la ceremonia de depunere a jurământului, la Palatul Cotroceni.

Informația că actualul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost ofițer de informații a fost dezvăluită de o investigație PressOne.

Altfel, declarația zilei nu aparține noului premier, nici președintelui Iohannis, ci fostului prim-ministru, scriu Adevărul și Libertatea. Florin Cîțu a declarat nici mai mult nici mai puțin: „Poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu”.

Declarația a stârnit hilaritate maximă pe rețelele de socializare. Florin Cîțu este noul președinte al Senatului.

Cât despre președintele României, acesta și-a limitat la minim aprecierile la ceremonia de depunere a jurământului de către noul cabinet.

Singura referire la răsturnarea majoră care a bulversat scena politică în ultimele luni a fost o descriere: „N-a fost simplu, cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt”.

Nu o explicație. Vă puteți lămuri singuri citind discursul integral.

Alte subiecte:

  • The Guardian scrie că „fata afgană cu ochii verzi”, fotografiată de National Geographic în 1984, a ajuns cu bine în Italia. Femeia se afla în pericol din cauza regimului taliban instalat în august la Kabul.
  • Pe fondul disputelor dintre Londra și Paris legată de imigranți și acutizate de tragedia de acum două zile, BBC publică o excelentă analiză.
  • America se bucură de Thanksgiving. NYT publică o galerie cu fotografii de arhivă absolut fascinante pe tema cumpărăturilor de sărbători din ultimii 80 de ani.

Dacă nu aveți abonament la NYT sau Washinton Post vă facem noi, cu condiția să participați cu povestea dvs. la campania noastră „Libertatea de a fi sincer”.

Activista în Sănătate, Paula Rusu, ne-a făcut cadou ieri o poveste excepțională. Ne puteți trimite mărturia dvs. ca reply pe FB sau la treiminute@rferl.org

Toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG