Rusia se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de coronavirus pe care autoritățile le-au atribuit recrudescenței variantei Delta și ritmului lent de vaccinări, scrie Reuters.
Joi, Rusia a raportat 24.471 de noi cazuri de COVID-19 și 796 de decese legate de coronavirus în ultimele 24 de ore.
EpiVacCorona, al doilea din cele patru vaccinuri înregistrate în Rusia, a fost dezvoltat de Institutul Vector din Siberia. Sputnik V este vaccinul emblematic al Rusiei.
„Varianta Delta este răspândită pe teritoriul Federației Ruse, cu cazuri izolate ale variantei Gamma detectate", transmite Interfax care citează institutul.
Îți mai recomandăm Varianta Delta se răspândește rapid | Comisar european: Vacanțele europenilor nu sunt în pericolInstitutul a declarat că variantele Delta și Gamma au fost clasificate ca „provocând îngrijorare”, deoarece se răspândesc mai ușor și pot reduce eficacitatea anticorpilor.
Lambda, învinsă de vaccin
În ciuda răspândirii variantei Lambda în Statele Unite, experții spun că nu sunt la fel de preocupați de Lambda pe cât sunt de varianta Delta - în mare parte deoarece lambda se mișcă încet și vaccinurile rămân foarte eficiente împotriva acesteia.
Varianta Lambda a fost identificată pentru prima dată în Peru în decembrie 2020, unde a dat 81% din cazuri între mijlocul lunii aprilie și mijlocul lunii iunie. De când a fost identificată, varianta a fost observată în cel puțin 29 de țări, inclusiv în mai multe națiuni din America Latină - inclusiv Argentina, Chile și Ecuador - precum și în Statele Unite și Marea Britanie.
Epsilon și Delta evită sistemul imunitar
Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto, citați de biospace.com au identificat mutația L452R a proteinei vârf COVID-19, care se găsește atât în variantele Epsilon, cât și în variantele Delta, ca fiind implicată în evaziunea imunității celulare prin intermediul antigenului leucocitar uman (HLA) A24.
Acesta este cel care sporește infecțiozitatea virusului și este activ în special la populațiile din Asia de Est și de Sud-Est. Imunitatea dobândită este împărțită în imunitate umorală mediată de anticorpi neutralizanți și imunitate celulară mediată de celulele T ajutătoare și ucigașe.
În acest studiu, au demonstrat că un antigen din proteina SARS-CoV-2 spike este recunoscut de imunitatea celulară restricționată HLA-A24, întâlnită adesea la japonezi. Cercetătorii au făcut o analiză a secvenței pe scară largă a tulpinilor virale și au identificat mai multe mutații semnificative în regiunea proteinei care este recunoscută de obicei de HLA-A24. Acestea sunt mutațiile de vârf Y453F în tulpina B.1.1.298, prevalente în Danemarca în 2020 și mutația L452R în B.1.427 / 429 și B.1.617 (Epsilon și, respectiv, Delta). Testele de imunologie continuate au arătat că mutațiile scapă de imunitatea celulară HLA-A24, despre care cred că este prima dată când s-a demonstrat că o „variantă îngrijorătoare” evită imunitatea celulară.
Îți mai recomandăm COVID-19 | Varianta Lambda - cu cât este mai periculoasă față de tulpina Delta„Mutația L452R este un semn distinctiv al variantei Delta care se răspândește în prezent în întreaga lume, iar în Japonia, aproximativ 60% din populație are HLA-A24, care este responsabil pentru imunitatea celulară”, spune imunologul Chihiro Motozono în studiul citat.
„Mutația L452R nu numai că evită imunitatea celulară HLA-A24, dar poate crește și infectivitatea virusului. Am investigat cu atenție răspunsul imun împotriva variantelor emergente de SARS-CoV-2 în timp real pentru a monitoriza modul în care mutațiile afectează imunitatea umană și infectivitatea virală.”
Alpha, răspândită prin export și „superînsămânțare”
Răspândirea rapidă a variantei Alpha a COVID-19 a rezultat din modificările biologice ale virusului și a fost sporită de un număr mare de persoane infectate care „exportă” varianta în mai multe părți ale Marii Britanii, ceea ce cercetătorii numesc „superînsămânțare”.
Rezultatele celei mai mari analize filogeografice efectuate vreodată, publicate în revista Science, arată harta răspândirii variantei (cunoscută și sub denumirea B.1.1.7) de la originile sale din Kent și Londra în noiembrie 2020 în toate zonele din Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord și Anglia până pe 19 ianuarie.
Dr. Moritz Kraemer, autorul principal al studiului și cercetătorul Branco Weiss din cadrul Departamentului de Zoologie de la Oxford, spun: „La începutul lunii decembrie 2020, epicentrul transmiterii COVID-19 în Anglia s-a mutat rapid din nord-vest și nord-est în Londra și în Sud-Est, pe măsură ce varianta Alpha a prins. Pe măsură ce oamenii călătoreau din Londra și Sud-Est în alte zone ale Regatului Unit, au „însămânțat” noi lanțuri de transmisie ale variantei. Acest lucru a continuat ca un eveniment național de „super-însămânțare” care a continuat până la începutul lunii ianuarie. Deși călătoriile au fost limitate după introducerea restricțiilor pe 20 decembrie, acest lucru a fost compensat de creșterea exponențială continuă în cazurile de variante Alpha.”
Răspândirea rapidă a variantei Alpha în Marea Britanie a condus la concluzic că ar putea fi cu până la 80% mai transmisibilă decât tulpina inițială. Studiul, publicat astăzi de cercetători de la universități precum Oxford, Northeastern și Edinburgh, arată că mobilitatea a afectat semnificativ răspândirea și ratele de creștere timpurie. Potrivit cercetătorilor, acest lucru evidențiază necesitatea ca epidemiologii să lucreze îndeaproape cu virologii și geneticienii rapid pentru a crea estimări precise de transmisibilitate pentru noi variante.
Profesorul Oliver Pybus, cercetător principal al Programului Oxford Martin de genomică pandemică, explică: „Estimările avantajului transmiterii variantei Alpha față de tulpinile anterioare au fost inițial de 80%, dar au scăzut în timp. Am constatat că apariția Alpha a fost o combinație de modificări genetice ale virusului și factori epidemiologici tranzitorii. Un val inițial de export al variantelor Alpha în locuri din Anglia cu rate scăzute de infecție, de la focarul masiv din Kent și Marea Londra, explică de ce la început s-a răspândit atât de repede.”
Îți mai recomandăm Covid-19 | Un milion de cazuri în Africa în doar o lună. A eșuat programul COVAX?Varianta Alpha conține modificări genetice care o fac mai transmisibilă. Este probabil ca varianta Alpha să fie cu 30% până la 40% mai transmisibilă decât tulpina inițială. „Și estimările timpurii au fost mai mari, deoarece nu știam cât de mult creșterea sa a fost exacerbată de mobilitatea umană și de câte contacte au diferite grupuri de oameni. În mod crucial, pe măsură ce mai multe variante apar și se răspândesc în alte țări din întreaga lume, trebuie să fim atenți să luăm în considerare aceste fenomene atunci când evaluăm transmisibilitatea intrinsecă a noilor variante”, spune cercetătorul.
Verity Hill, coautor și cercetător de la Universitatea din Edinburgh, spune că „varianta Alpha a început prin răspândirea în principal în Londra și sud-est, chiar și în timpul carantinei din noiembrie din Marea Britanie. Când carantina a fost ridicată, varianta s-a răspândit rapid în întreaga țară, deoarece au crescut deplasările semnificativ. Abilitatea noastră de a putea urmări originile Alpha înapoi la o sursă punctuală din sud-estul Angliei are implicații importante pentru modul în care apar noi variante și modul în care se vor răspândi în Marea Britanie.”