Linkuri accesibilitate

COVID-19 | Varianta Lambda - cu cât este mai periculoasă față de tulpina Delta


Nu există încă informații suficiente legate de cum s-ar răspândi varianta Lambda a coronavirusului. Cercetările efectuate până acum asupra variantei au avut loc doar în laborator.
Nu există încă informații suficiente legate de cum s-ar răspândi varianta Lambda a coronavirusului. Cercetările efectuate până acum asupra variantei au avut loc doar în laborator.

Tulpina Lambda, documentată inițial în august 2020, se răspândește cu repeziciune în America de Sud, în special în Peru, țară grav afectată de pandemia de COVID-19, transmit agențiile internaționale.

Pe 14 iunie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat tulpina originară din America Latină ca fiind o „variantă de interes”. Această desemnare ridică temeri cu privire la modul de răspândire al variantei.

Într-un raport publicat o zi mai târziu, pe 15 iunie, Organizația spunea că tulpina Lambda a ajuns în 29 de țări sau teritorii aflate sub monitorizarea acesteia.

România înregistra miercuri, 7 iulie, aproximativ 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta.
România înregistra miercuri, 7 iulie, aproximativ 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta.

„Autoritățile din Peru au raportat că 81 la sută din cazurile COVID-19 secvențiate din aprilie 2021 au fost asociate cu (tulpina, n.r.) Lambda. Argentina a raportat o creștere a prevalenței cu Lambda începând cu a treia săptămână a lunii februarie 2021 și, între 2 aprilie și 19 mai 2021, 37 la sută din cazurile COVID-19 secvențiate erau cu această variantă. În Chișe, prevalența cu varianta Lambda a crescut în timp, reprezentând (la data de 15 iunie, n.r.) 32 la sută din cazurile noi secvențiate”, conform raportului citat.

În Marea Britanie, până la data de 2 iulie 2021, opt persoane au fost testate pozitiv cu noua tulpină provenită din America de Sud. Marea majoritate dintre acestea provin de la persoane care au călătorit în străinătate.

La momentul de față, varianta Delta este cea predominantă la nivelul Marii Britanii.

Diferența dintre Lambda și celelalte tulpini

Un grup de cercetători de la Universitatea din Chile, au realizat un studiu, încă neverificat de comunitatea medico-științifică, în care au evaluat mutațiile apărute la nivelul noii tulpini. Potrivit cercetătorilor, tulpina Lambda, ori „C.37”, conține șapte mutații în proteina spike, responsabilă de infectarea celulelor din corpul uman.

Una dintre aceste mutații, L452Q, este similară mutației L452R, apărută la nivelul tulpinilor Delta și Epsilon. Mutația L452R oferă virusului imunitate în fața răspunsului anticorpilor monoclonali și crește gradul de infectare cu noua tulpină în comparație cu tulpina inițială.

În urma evaluării, cercetătorii au concluzionat că tulpina Lambda prezintă un grad de răspândire și contagiune mai ridicat decât tulpinile Gamma (tulpina braziliană) și Alpha (tulpina britanică).

Până la momentul de față nu se cunosc rezultate concrete cu privire la pericolul dat de varianta Lambda.
Până la momentul de față nu se cunosc rezultate concrete cu privire la pericolul dat de varianta Lambda.

Cu toate acestea, informațiile cu privire la impactul pe care noua tulpină îl poate genera în rândul oamenilor se află încă în stadiile inițiale de cercetare. La momentul de față, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate ce face această tulpină să fie diferită față de celelalte tulpini.

„Unul dintre motivele pentru care este greu să înțelegem amenințarea variantei Lambda, folosind date de calcul și de laborator, este că aceasta are mai degrabă un set neobișnuit de mutații, în comparație cu celelate tulpini”, a declarat Jeff Barrett, directorul inițiativei COVID-19 Genomics din cadrul Institutului Wellcome Sanger din Marea Britanie, pentru Financial Times.

Barrett a adăugat că lipsa secvențierii genetice în America Latină a îngreunat încercările oamenilor de știință să determine care au fost cauzele focarelor de acolo.

Nathaniel Landau, microbiologist la New York University, a declarat pentru New York Times, că este prea devreme să ne îngrijorăm cu privire la gradul de răspândire al tulpinii Lambda.

„Cred că o parte din interes se bazează pe faptul că există o nouă variantă și are un nume nou”, a susținut cercetătorul. „Nu există niciun motiv să credem că Lambda este mai rea decât Delta”, a evidențiat el, făcând referire la tulpina care a făcut ravagii în India în primăvara anului 2021.

Tulpina Lambda a fost cercetată, de asemenea, în condiții de laborator, ceea ce îi împiedică pe oamenii de știință să observe cum se dezvoltă și se raspândește aceasta într-un mediu necontrolat, cum ar fi în comunitate.

Eficiența vaccinurilor împotriva tulpinii

Potrivit unui studiu publicat la 3 iulie de Facultatea Grossman de Medicină din cadrul New York University, vaccinurile continuă să funcționeze împotriva variantei Lambda, cu anumite diferențe.

În urma analizei probelor de ser de la persoanele vaccinate cu Pfizer, Lambda s-a dovedit a fi de aproximativ 3 ori mai rezistentă în comparație cu tulpina inițială. La vaccinarea cu Moderna, aceasta ar fi opus de de 2,3 ori mai multa rezistență anticorpilor generați.

Rezistența împotriva vaccinurilor este cauzată de mutațiile L452Q și F490S.

În comparație cu Lambda, varianta Delta prezintă, de asemenea, o rezistență crescută în fața vaccinurilor Pfizer și Astra-Zeneca. Astfel, după două doze administrate de Pfizer, eficiența vaccinurilor în fața variantei Delta scade de la 92 la sută la doar 79 la sută. În cazul vaccinării cu Astra-Zeneca, eficiența scade de la 73 la sută la doar 60 la sută.

La momentul de față, există 4 variante considerate îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății: Alpha, Beta, Gamma și Delta. Alte 4 variante sunt considerate ca fiind „variante de interes”. Acestea sunt Eta, Iota, Kappa și Lambda.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG