Viața secretă a agenților STASI

O doamnă în vîrstă pune o scrisoare la poștă în Germania de est comunistă (RDG).

O doamnă iese cu copiii ei din ambasada americană din Berlinul de est.

Agenții STASI supraveghind un suspect. Aceste imagini fac parte din colecția de fotografii publicată de artistul german Simon Menner, care a eptrecut doi ani căutînd în arhivele pe care Serviciul Securității de Stat (STASI), le-a lăsat după cîderea comunisului în Germania. 

Decorarea unuia din membrii unității STASI de ascultare a telefoanelor. Cea mai temută ramură a regimului comunist din RDG, STASI era alcătuită din securiști și informatori.

Fotografie dintr-o serie de imagini pentru instruirea agenților STASI în tehnicile de arestare violente. În anii 1980, exista un ofițer STASI sau un informator la fiecare 63 de cetățeni ai RDG. Prin comparație, în al Treilea Reich era un membru al Gestapo la fiecare 2.000 de cetățeni germani.

Fotografie polaroid a unui pat într-un apartament. Aceste fotografii făcute la perchezițiile secrete îi ajutau pe agenții STASI să pună la timp lucrurile la locul lor înainte de întoarcerea acasă a proprietarului, care nu trebuia să afle că i-a fost percheziționat apartamentul.

O fotografie care documentează sentimente pro-occidentale în dormitorul unui adolescent. Una din tacticile folosite în operațiunile STASI se numea „decompoziție” - torturarea psihologică a dizidenților prin acțiuni care includeau distrugerea de cariere prin campanii de scrisori anonime calomnioase, intrarea prin efracție în apartamente pentru a schimba medicamente sau pentru instalarea de camere pentru a face fotografii compromițătoare.

Bunuri occidentale confiscate de STASI. Oricine era prins în RDG că are dulciuri occidentale putea fi dat afară din serviciu

Fotografie pentru instruirea în tehnicile de urmărire a unui suspect. Menner, care a publicat  un volum cu imaginile găsite, spune că multe din cele mai agresive imagini pe care le-a văzut, între care și acelea ale unor oameni fotografiați în pielea goală în apartamentele lor, nu au fost incluse în colecția lui.
 

Doi ofițeri neidentificați în fața sediului Ministerului securității statului (STASI) de la Berlin. Menner spune că a terminat explorarea arhivelor STASI care conțin milioane de fotografii, adăugînd însă: „mai sînt atîtea de văzut, materialul e nesfîrșit.”