Linkuri accesibilitate

Primul fost ofițer al Securității care dă dreptate CNSAS. Și-a dat demisia din PMP și din consiliul local


Arhiva dosare fosta Securitate- CNSAS

Pentru prima oară în activitatea de două decenii a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), un fost ofițer de Securitate dă dreptate CNSAS și refuză să se judece în instanță, așa cum cere procedura. Mai mult, fostul ofițer al Poliției Politice și-a dat demisia din Partidul Mișcarea Populară, pe listele căruia a fost ales consilier local în comuna Pișchia, județul Timiș, precum și din structura de administrație locală.

Premiera a fost semnalată de Germina Nagâț, membru în Colegiul Director al CNSAS.

Poate că nu știți, dar azi e zi de sărbătoare! Vreau să sărbătorim împreună, dragi prieteni și neprieteni, primul caz în care un ofițer de Securitate chemat în instanță de CNSAS pentru încălcarea drepturilor omului refuză să se judece cu noi, ba chiar ne dă dreptate (”achiesează”, cum zice dumnealui în textul de mai jos). În plus, își dă și demisia din funcția de consilier local, pe care a ocupat-o în urma alegerilor din 2016.
Este prima oară când se întâmplă asta, în cele două decenii de la înființarea CNSAS și promulgarea legii deconspirării Securității! Pentru prima dată, un ofițer de Securitate admite că a încălcat drepturile omului (căci asta înseamnă să fii ”lucrător al Securității”, în sensul legii) și nu combate în instanță, invocând în apărarea sa regulamente, ordine militare, salvarea națiunii și a planetei Pământ! De asta zic că avem ce sărbători! E prima reacție de bun-simț din partea unui fost purtător al uniformei de securist și prima demisie dintr-o funcție publică, motivată astfel. Îl felicit pe domnul Bivolaru, iar justiției din România nu pot decât să-i urez ”La mai multe” procese cu securiști terminate în acest fel!
”, scrie Germina Nagâț pe pagina sa de Facebook.

Documentul remis Curții de Apel București în care fostul securist „achiesează” la demersul CNSAS și recunoaște calitatea sa de fost ofițer al Securității
Documentul remis Curții de Apel București în care fostul securist „achiesează” la demersul CNSAS și recunoaște calitatea sa de fost ofițer al Securității

În documentul remis Curții de Apel București, Sorin Bivolaru recunoaște că a fost ofițer de Securitate într-o unitate militară, dând dreptate CNSAS și cerând admiterea acțiunii Consiliului în instanță.

De asemenea, el anunță că-și dă demisia din cele două calități publice pe care le deține: cea de membru PMP și cea de consilier local.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG