România are capacitatea de a trata 4.000 de cazuri de coronavirus în spitale. După ce acest număr de pacienți va fi atins, cazurile ușoare urmează să rămână în izolare la domiciliu.
„Putem trata în spitale peste 4.000 de pacienți. Peste 4.000 de cazuri, formele mai ușoare vor fi tratate acasă. Prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii", a transmit ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru Digi24.
Ministrul a explicat că în acest moment România se află în faza I de tratare a pacienților cu coronavirus în care toți pacienții infectați sunt tratați în spitalele de boli infecțioase. Prin urmare, în acest moment, nu a fost depășită capacitatea spitalelor de boli infecțioase și nu a fost nevoie ca pacienții să fie tratați și în alte spitale.
În București, unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri, există un număr de 1.700 de paturi libere pentru pacienții infectați cu Covid 19.
„Nu este o boală foarte complicată, dar necesită foarte multe resurse logistice, foarte multe medicamente și materiale sanitare", a arătat Victor Costache.
Oficialul a mai precizat că este greu de anticipat când va fi atins apogeul crizei provocată de COVID-19 în România și că abia în 10 zile se poate anticipa când va fi atins un punct maxim, în condițiile în care extinderea infectărilor depinde de fluxul celor care vin din străinătate.
„Scenariul este greu de anticipat, autoritățile au luat măsuri foarte stricte, este contraproductiv acest influx de călători din Europa care se întoarce. Este din ce în ce mai greu să călătorești in momentul de față, sunt măsuri foarte bune, luate din timp", a declarat Victor Costache.
În acest sens, ministrul Sănătății a precizat că peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 sunt români din străinătate reveniți în țară, iar numărul celor care se întorc în România va continua să influențeze și estimările privind cazurile de îmbolnăviri.
Totodată, ministrul a anunțat că joi a ajuns primul transport din Turcia, de două milioane de măști și 50.000 de combinezoane. Acest transport ar urma să doteze spitalele din faza I, de boli infecțioase, unde sunt tratați acum pacienții cu coronavirus.
Cât privește testarea populației, oficialul a arătat că s-a reușit creșterea laboratoarelor unde pot fi efectuate testele de la unul singur în luna ianuarie la 16 în prezent.
„În ianuarie era un singur laborator pregătit, de la Matei Balș, acum sunt 16. Există personal de la mai multe spitale județene, fiecare spital cumpără teste de Real Time PCR. Încercăm prin importatori să aducem mai multe în țară. Testele rapide sunt o soluție bună, fiecare spital are posibilitatea să le achiziționeze", a anunțat Victor Costache.
În România, conform ultimului bilanț oficial, au fost înregistrate 277 de cazuri, dintre care 25 au fost declarate vindecate și externate. Niciun deces nu a avut loc ca urmare a infectării cu Covid-19.