VIDEO Înapoi pe teren. Cum se pregătește sportul pentru revenirea la „noul normal”

Your browser doesn’t support HTML5

Pandemia de coronavirus a pus pe pauză nu doar afacerile, ci și sportul. Stadioanele, cu câteva excepții, au rămas goale. Acum, însă, fotbalul, tenisul, baschetul și alte sporturi își pregătesc revenirea pe teren.

Pe măsură ce măsurile de relaxare sunt luate de tot mai multe țări, fotbalul, tenisul și alte sporturi înceracă să își regăsească ritmul de dinainte de pandemie, însă toate activitățile mai sunt încă supuse restricțiilor.

Rusia este printre puținele țări care va permite suporterilor să participe la meciurile de fotbal, dar stadioanele vor fi doar parțial ocupate. Danemarca a reluat campionatul de fotbal spre finalul lunii mai, dar partidele se dispută cu porțile închise. Suporterii pot să participe „virtual” la partidele de fotbal, prin videoconferințe, organizate prin platforma Zoom.

Jucătorul sârb de tenis, Novak Djokovic, are în plan să participe la un turneu în Balcani, însă nu este clar dacă spectatorii vor fi primiți sau nu în tribune. În Formula 1, cursele ar urma să fie reluate în această vară, dar cu respectarea restricțiilor care țin echipele concurente separat. Europa Liberă a analizat ce sporturi sunt gata de repornire, unde și când.

Fotbal

Marea Britanie

Premier League urmează să fie reluat pe 17 iunie. Ca și în alte părți, suporterii nu vor putea participa la meciuri. Liverpool, care nu a mai câștigat titlul de campioană de 30 de ani, are un avans de 25 de puncte în fața Manchester City, ocupanta locului al doilea și campioana en titre.

Toate cele 92 de jocuri vor fi transmise în direct, unele inclusiv pe BBC, o premieră a ultimilor 32 de ani pentru televiziunea națională britanică. A doua competiție de fotbal din Anglia, Cupa Angliei, va reporni pe 20 iunie. Finala va avea loc pe 1 august, pe legendarul stadion Wembley, iar suporterii ar putea să fie prezenți pe stadion – câte 10.000 de susținători pentru fiecare echipă – în condițiile în care stadionul are o capacitate de 90.000 de locuri. Totuși, oficialii din fotbalul englez iau în calcul și riscurile, astfel porțile stadionului s-ar putea deschide pentru fani dacă rata de infectare cu noul coronavirus va scădea sub 0,5.

Germania

Bundesliga a devenit prima ligă importantă din Europa care și-a reluat activitatea, pe 16 mai. Campionatul german a fost suspendat încă din 13 martie. Partidele de fotbal s-au jucat pe stadioane goale, jucătorii fiind izolați și supuși testării pentru noul coronavirus. Cu aproximativ cinci meciuri rămase de jucat, Bayern München se află pe primul loc, cu șapte puncte înaintea ocupantei locului secund, Borussia Dortmund. Și în eșalonul al doilea, Bundesliga 2, au fost reluate partidele, deși Dynamo Dresda a fost forțat să amâne meciurile după ce doi jucători au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Your browser doesn’t support HTML5

Lumea într-un minut: Săptămâna 21

Spania

LaLiga va reîncepe în 11 iunie pentru a putea încheia sezonul. Meciurile se vor juca în fiecare zi a săptămânii, dar nicio echipă nu poate juca două meciuri într-un interval de 72 de ore. Unele jocuri vor începe chiar și la ora 23.00 pentru a evita căldura verii. Lupta pentru titlu se dă între FC Barcelona și Real Madrid. Echipa din Camp Nou, are două puncte în fața Real Madrid, iar în condițiile în care mai sunt 11 meciuri de disputat, orice punct poate face diferența.

Italia

Serie A din Italia se va relua pe 20 iunie. Partidele au fost suspendate din 9 martie, cu Juventus în vârful clasamentului cu un punct avans și 12 partide rămase de disputat. Pe 20 mai, Federația italiană de fotbal (FIGC) a stabilit ca 20 august să fie termenul- limită pentru încheierea sezonului 2019-2020. Nu toți din Italia sunt mulțumiți. Massimo Cellino, care deține echipa Brescia, aflată în partea inferioară a clasamentului Seriei A, a declarat pentru BBC că reluarea a fost o „decizie nebună”.

Franța

Liga 1 a Franței a fost anulată după ce Franța a interzis toate evenimentele sportive, inclusiv cele fără suporteri, până în septembrie. Premierul Edouard Philippe a declarat că sezonul sportiv 2019-2020 s-a încheiat în momentul în care, pe 11 mai, au fost luate măsurile de relaxare. Oficialii fotbalului francez sperau ca sezonul să fie reluat pe 17 iunie și să se încheie pe 25 iulie. Fotbalul a fost suspendat pe termen nelimitat în Franța, pe 13 martie.

Olanda

Olanda a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că anulează restul sezonului, devenind prima țară europeană de primă ligă care a făcut acest lucru. Decizia nu a fost o surpriză, mai ales după anunțul guvernului olandez potrivit căruia până la 1 septembrie nu se vor organiza evenimente sportive. Astfel, Eredivisie nu va avea un campion în acest an, iar locurile pentru participările la nivel european vor fi stabilite pe baza clasamentului după 26 de partide pentru toate cele 18 echipe.

Danemarca

Deși nu este în una dintre primele ligi din Europa, Danemarca a fost pe prima pagină pentru modul în care a reluat partidele din ligă săptămâna trecută. Deși fanii nu au fost pe scaunele stadionului când AGF Aarhus a jucat cu Randers pe 28 mai, ei au folosit Zoom pentru a fi parte din acțiune. Mii de suporteri ai fotbalului danez s-au conectat, joi seara, la platforma online și au fost transportați pe stadionul Ceres Park. În timp ce stadionul era fără fani, chipurile a mii de suporteri care s-au alăturat apelului Zoom au fost afișate pe ecrane gigantice care erau amplasate de-o parte și de alta a terenului.

Rusia

Premier League va relua partidele pe 21 iunie, a anunțat Uniunea Rusă de Fotbal la mijlocul lunii mai. Niciun meci nu s-a jucat între cele 16 echipe ale Rusiei începând cu 16 martie. Rusia, țara din Europa cu cel mai mare număr de cazuri de coronavirus înregistrate, va permite fanilor să intre pe stadioane. Conform planului, suporterilor li se va permite să participe la meciuri din tribune, dacă nu depășesc 10% din capacitatea stadionului. Zenit St. Petersburg conduce liga rusă cu nouă puncte și opt partide rămase de disputat.

Champions League, Europa League, Euro 2020

UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, a anunțat pe 23 mai că cele mai importante competiții europene de club - Liga Campionilor și Europa League - au fost amânate. În momentul anunțului, UEFA a adăugat că „încă nu a fost luată o decizie la rearanjarea datelor”. Campionatul național Euro 2020, care a fost programat să aibă loc pentru prima dată în mai multe orașe din Europa, a fost amânat până în 2021.

Tenis

Fără Wimbledon și fără French Open, fanii tenisului nu prea au motive de bucurie. Cu toate acestea, mai este o rază de speranță. Jucătorul sârb, Novak Djokovic, a anunțat un turneu ambițios pentru iunie. Prima etapă a turneului Adria va avea loc în orașul natal al lui Djokovic, Belgrad, în perioada 13-14 iunie. Turneul se va muta apoi în stațiunea croată Zadar, iar Bosnia-Herțegovina și Muntenegru ar urma să găzduiască cele două finale. Printre cei opt jucători masculini care vor participa, în afară de Djokovic, se numără croatul Marin Cilin și Borna Coric, precum și Grigor Dmitrov din Bulgaria și germanul Alexander Zverev. Nu este clar dacă fanii vor avea voie să participe la meciuri.

Formula 1

Șefii Formulei 1 au confirmat, pe 2 iunie, reprogramarea sezonului 2020 pentru competiția europeană, cu un număr de opt curse planificate pe întregul continent. Motoarele vor reproni în Austria pentru două curse pe 5 și 12 iulie. Dacă vor avea succes, aceastea vor fi urmate de o a treia cursă, la Budapesta pe 19 iulie.

Ar urma apoi două curse în august, în Marea Britanie, la Silverstone.

Spania va găzdui apoi o cursă pe 16 august, urmată de Belgia pe 30 august. Competiția se va încheia cu clasicul Grand Prix italian pe 6 septembrie. Șefii F1 au făcut planuri astfel încât evenimentele să fie cât mai sigure. Următoarele curse se vor desfășura cu porțile închise, fără spectatori, iar echipele vor fi limitate la un minim de personal operațional. Personalul va fi testat înainte de a călători pentru a se asigura că nu sunt infectați cu noul coronavirus, va zbura cu avioane charter și va fi testat în timpul evenimentelor.

Jocurile Olimpice

Comitetul Olimpic Internațional și guvernul japonez au luat în martie decizia fără precedent de a amâna, din cauza pandemiei de coronavirus, cu un an Jocurile Olimpice de la Tokyo, care trebuiau să înceapă în iulie.

Acum, Jocurile Olimpice ar urma să aibă loc în perioada 23 iulie - 8 august 2021 - dar cu pandemia de coronavirusul departe de a se termina și fără un vaccin la orizont, oficialii se întreabă deja dacă această dată este posibilă.

Australianul John Coates, preşedintele Comisiei de coordonare a Comitetului Internaţional Olimpic, a declarat recent că organizatorii se confruntă cu „probleme reale” legate de punerea în scenă a Olimpiadei de anul viitor. Coates a spus că organizatorii ar trebui să înceapă planificarea în octombrie pentru ceea ce ar putea fi o Olimpiadă „foarte diferită, mai ales dacă nu vor exista semne legate de eradicarea COVID-19.

Baschet

Liga Națională de Baschet (NBA) vrea să își reia sezonul în iulie, eventual în Orlando (Florida), cu playoff-urile organizate până la începutul lunii septembrie. NBA nu a prezentat încă un plan, dar se pare că orice format ar fi, nu vor fi incluse toate cele 30 de echipe.

În Europa, Liga Endesa din Spania va relua cu un turneu final de 33 de partide într-un singur loc, care ar putea fi Gran Canaria. Nu au fost stabilite date ferme, dar iulie ar putea fi luna în care va începe competiția.

Cricket

La fel ca alte sporturi, cricket-ul a fost în așteptare începând cu luna martie, când coronavirusul a fost declarat pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, acum există semne de reluare a activității, deși ritmul nu mai este la fel de alert ca înainte.

Pakistanul intenționează acum facă un tur al Angliei în această vară pentru trei teste și trei meciuri T20, începând cu sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii septembrie, a declarat un oficial pakistanez din domeniu, pe 29 mai.

Wasim Khan, directorul executiv al Consiliului de Cricket din Pakistan, a spus că niciunul dintre jucători nu va fi obligat să călătorească și să joace împotriva voinței lor. „Jucătorii vor avea un cuvânt de spus: nimeni nu va fi obligat să călătorească și să joace. Acesta este un lucru important pentru noi, cum se simt jucătorii înainte să călătorească și să urce în acel avion ", a declarat Khan pentru site-ul de știri sportive I.

Hockey pe gheață

Liga Națională de Hochei din America de Nord (NHL) a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că va reîncepe partidele de hochei, fiind, până în prezent, singura ligă profesională de pe continent care a făcut acest lucru.

Nu există încă prea multe detalii, dar liga intenționează să meargă direct la așa-numitele playoff-uri, implicând 24 din cele 31 de echipe ale ligii. Partidele se vor juca în câteva locații. Echipele vor avea voie să se antreneze din nou nu mai devreme de 1 iulie. Câștigătorul Cupei Stanley ar trebui cunoscut până la începutul toamnei.

În Europa, Liga Continentală de Hochei (KHL), condusă de Rusia, probabil cea mai puternică din lume în afara NHL, spune că intenționează să revină pe 2 septembrie. Liga a spus, pe 27 mai, că data este „preliminară” și ar putea fi supusă „corecțiilor necesare” în funcție de cum se dezvoltă situația legată de pandemia de coronavirus. KHL are echipe din șase țări, dar majoritatea sunt din Rusia.