Chiar dacă restricțiile se reduc pe zi ce trece, relaxarea nu trebuie să fie totală, pentru că virusul încă este printre noi și face victime.
Sfaturile profesorului se referă la precauțiile pe care fiecare persoană ar trebui să și le ia înainte de a pleca într-o călătorie, dar și la măsurile pe care firmele care se redeschid ar trebui să le abordeze înainte să-și primească clienții. Cu avionul sau cu mașina, vacanțele din această vară ar trebui să respecte niște reguli minime, pe care nu autoritățile le impun, ci fiecare om pentru sine și cei din jur.
Europa Liberă: Cum putem merge în vacanță în siguranță, în timpul pandemiei de coronavirus?
Dr. Joseph Allen: „Da, ce ar trebui să facem este să fim atenți. Sunt două lucruri la care trebuie să fim atenți: unul este că trebuie să ții cont de dinamica bolii, oriunde ai fi și oriunde te duci. Deci, în primul rând, să fii sigur că nu călătorești într-un loc care este un focar sau că nu vii dintr-un focar și aduci boala într-un loc care nu are un impact mare acum. Și apoi, cred că am introdus aceste controale pe care sperăm că toată lumea le face acum, să fii serios și responsabil în a purta o mască, să menții distanța fizică față de alții, să îți acoperi tusea, să stai acasă dacă ești bolnav. Pe partea de clădiri, există unele măsuri de control sanitar, cum ar fi deschiderea ferestrelor pentru a lăsa să intre aer proaspăt, curățarea și dezinfectarea suprafețelor. Cred că începem deja să vedem beneficiile acestor mărunte, dar importante acțiuni ale oamenilor”.
Europa Liberă: Există vreo metodă de a elimina riscul infectării cu coronavirus atunci când călătorești?
Dr. Joseph Allen: „Știți, nu există ceva cu risc zero în nimic din ce facem în viață și cu siguranță nu în timpul unei pandemii. Deci, cred că ce ar trebui oamenii să facă este să își pună aceste întrebări: este necesar și este foarte important pentru tine să faci această călătorie? Ai boli preexistente care te expun la un risc mai ridicat? Și apoi cred că un al treilea lucru e foarte important: ești dispus să contribui și să ajuți la ținerea sub control – să stai departe de alții, să porți mască, să te porți responsabil? Deci, cred că ar trebui să ne punem toate aceste întrebări înainte să plecăm la orice drum, fie că e la un spectacol, la un concert sau acasă la un prieten, fie chiar plecarea în vacanță”.
Europa Liberă: Este nevoie de un plan comun între țări sau pot decide fiecare când își deschid granițele sau locurile turistice?
Dr. Joseph Allen: „Da, ideal ar fi să nu avem o astfel de abordare ad hoc între țări sau în Statele Unite, unde sunt eu – între state. Acest virus desigur că nu respectă vreo graniță, în niciun caz. Deci, dacă avem un plan comun – sau măcar un set comun de principii și reguli de orientare – asta ar ajuta mult să oprim ce se întâmplă. Nu prea are sens dacă o țară este foarte restrictivă și alta este foarte relaxată. Virusul va merge cu oamenii, indiferent de granițele noastre naționale și internaționale”.
Europa Liberă: Să spunem că se deschide totul, plajele s-au deschis, restaurantele s-au deschis, vor merge oamenii acolo?
Dr. Joseph Allen: „Da, știți, guvernele naționale, primarii orașelor pot decide când vor să deschidă. Afacerile pot decide când redeschid, dar persoana sau oamenii care decid când se deschide economia sunt consumatorii. Și deci dacă un consumator nu se simte în siguranță când intră în restaurantul tău sau când merge la plajă, nu va merge. Și dacă te uiți la sondaje, depinde. Unii oameni se abțin să facă ceva, iar alții spun că situația nu e reală și că își vor vedea de viață normal. Cred că cei din urmă au o abordare un pic periculoasă. Dar realitatea este că toate aceste afaceri care se deschid în siguranță vor trebui să impună aceste măsuri de control și poate și mai important – trebuie să comunice aceste lucruri consumatorilor. Pentru ca, dacă merg la un restaurant, merg și văd schimbările pe care le-au făcut pentru a menține siguranța clienților, iar ei ar trebui să îmi spună despre aceste lucruri. Poate că eu nu văd cum se aerisește mai mult sau cum a crescut filtrarea aerului, știți, în tavan, unde nu poți vedea, dar ei pot să comunice asta”.
Europa Liberă: Deci, pe ce bază vor decide consumatorii?
Dr. Joseph Allen: „Cred că pe baza a două lucruri. Unul cred că depinde de cât de bine aplică localul respectiv măsurile de control. De exemplu, când mă duc să ridic mâncarea de la un restaurant din cartierul meu, e un local care face foarte bine. Mă simt foarte sigur, totul se face fără contact, poartă măști și mă duc acolo des. Sunt alte restaurante care nu aplică măsurile. Și nu mă mai duc acolo, nu mă simt în siguranță. Deci cred că vă dați seama cum se va decide: o dată, cât de bine aplică firma sau afacerea aceste măsuri și doi, este vorba de toleranța personală a oamenilor la risc. Dacă nu sunt deschis la risc și consider că cel mai bun lucru este să evit expunerea și pericolele – atunci stau acasă. Dar unii oameni au o toleranță diferită la risc și consideră că riscul lor este scăzut și vor ieși afară și își vor trăi viața cât de normal pot. Deci, cred că e vorba de acești doi factori, cât de bine aplică firmele măsurile de control și toleranța oamenilor la risc”.
Europa Liberă: Ce ar putea solicita oamenii, să zicem atunci când închiriază o mașină sau o cameră la hotel, ca să se simtă confortabil?
Dr. Joseph Allen: „Cred că oamenii ar trebui să se uite pe site-urile acestor firme și să vadă ce măsuri iau. Acesta ar fi primul lucru, înainte să decizi la ce hotel stai sau ce mașină închiriezi. Iar aceste firme ar trebui să își publice foarte clar, cât mai vizibil, ce măsuri iau. Acest lucru poate ajuta consumatorii să decidă dacă e un loc unde vor să facă afaceri sau unde să meargă la hotel sau să închirieze o mașină. Mai cred și că atunci când ajungi acolo, ar trebui să întrebi ce măsuri de control au introdus, ce faceți ca eu să fiu în siguranță. Cred că doar auzind ce răspunsuri au vă va spune multe. Dacă sunt clari, dacă au o listă de informații pentru tine, acest lucru arată că iau treaba în serios. Dacă nu au un răspuns, îți transmite și asta un mesaj important. Înseamnă că nu iau în serios și nu s-au gândit la acest lucru”.
Europa Liberă: Cu mașina sau cu avionul – cum credeți că e mai sigur?
Dr. Joseph Allen: „Orice putem face să reducem numărul contactelor este mai bine. Deci, dacă mergi într-o călătorie și ai mașina ta și poți conduce acea mașină și reduci numărul de contacte, cu siguranță reduci riscul propriu și de asemenea reduci riscul populației. Dacă mergi cu avionul... Știți, am scris un articol în Washington Post, în SUA, care vorbește despre știința calității aerului din avioane. Aerul în avion este de fapt destul de bun. Problema este că întreaga experiență de călătorie prezintă multe ocazii să intri în contact cu mulți oameni. De exemplu, la coada de control de la aeroport, la check-in, la poarta de îmbarcare și în timpul îmbarcării când toată lumea merge prin aeronavele înguste. Deci, nu e vorba de timpul petrecut în avion care ar trebui să ne îngrijoreze, ci restul. Dar repet, dacă ne luăm niște precauții minime, putem trece prin aceste experiențe și să menținem nivelul de risc scăzut”.
Europa Liberă: Deci nu vom avea o vară normală?
Dr. Joseph Allen: „Nu, deloc. Va fi diferită, dar noi suntem destul de rezistenți. Și cred că o vom trece cu bine. Nu va fi normal – va fi noul normal. Cred că vom începe să redeschidem economia. Și vă spun, nu cred că ar trebui să fie o vară normală. Suntem în mijlocul unei pandemii. Acest virus, așa cum am văzut, se poate răspândi foarte rapid. Și când lovește un loc foarte rău, provoacă multe îmbolnăviri și decese. Deci nu ar trebui să fie o vară normală, ar trebui să ne luăm acele măsuri de precauție. Cred că sunt părți din viață pe care putem începe să le recuperăm. Dar nu ar trebui să fie o redeschidere totală din prima zi și toată lumea să revină la ce făcea în ianuarie”.