Pasiunea pentru golf a președintelui Iohannis se vede din satelit. Am aflat când au început lucrările la vile

Your browser doesn’t support HTML5

Imagini din satelit cu terenurile de golf de la vilele Neptun și Vila Lac 3, ambele reședințe ale președintelui României.

În curtea reședintelor oficiale ale Administrației Prezidențiale au început să apară mini-terenuri de golf. Europa Liberă a aflat când au fost făcute lucrările cu ajutorul imaginilor din satelit.

Mai țineți minte ce făceați între 25 și 28 aprilie 2018? Majoritatea dintre voi, probabil că nu.

Pentru președintele Klaus Iohannis, acelea au fost zilele în care a știut că – până la finalul mandatului – se poate bucura în liniște de marea sa pasiune. Golful.

Europa Liberă a descoperit, cu ajutorul imaginilor din satelit, că în acele zile din aprilie au început lucrările la mini-terenul de golf la vila de protocol a președinților României de la Neptun.

E locul în care, din 2014, merg în timpul verii Klaus Iohannis și soția sa, Carmen.

Tot în aprilie, însă în 2019, au început lucrările și la o nouă piscină din complexul administrat de RA-APPS: vila Nufărul, situată în același Complex de la Neptun, județul Constanța.

Pe 7 aprilie 2020, și la Vila Lac 3 din București – o altă reședință a Președintelui României – au început lucrări de amenajare pentru un mini-teren de golf. Acestea au fost gata undeva la finalul lunii noiembrie, conform acelorași imagini din satelit, obținute de Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Timelapse - imagini din satelit care arată transformarea Vilei Lac 3 în perioada 2015-2024

La începutul lunii octombrie, G4Media a scris că în grădina vilei de protocol Nufărul din stațiunea Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a apărut un mini-teren de golf cu trei găuri, folosit pentru relaxare.

Un teren de mini-golf a apărut și la reședința oficială Vila Lac 3 din București. Citând surse oficiale, publicația menționează că la vila situată în cartierul Primăverii au fost amenajate trei găuri de golf, nu doar cea care poate fi văzută în imagini.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa Carmen Iohannis, în timpul unei vizite în Delta Dunării. Fotografie din 2023.

Europa Liberă a solicitat de la Administrația Prezidențială un răspuns cu privire la amenajările făcute la vilele și reședințele de protocol. Îl vom publica pe măsură ce va fi furnizat.

Terenul de mini-golf de la Vila Nufărul

Vila de vară de la Neptun, la malul mării, a fost construită în anii '60 pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu. După Revoluția din 1989 a rămas în patrimoniul statului.

Este administrată de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și folosită de președinții României. Klaus Iohannis o va folosi până la finalul acestui an, când își va încheia mandatul.

Potrivit G4Media, RA-APPS nu a răspuns în ce perioadă a fost amenajat mini-terenul de golf, la solicitarea cui, în ce scop și cât a costat.

Conform imaginilor din satelit consultate de Europa Liberă, lucrările au început la finalul lunii aprilie 2018.

RA-APPS a investit în complexul de la Neptun, în ultimii cinci ani, peste 900.000 euro în construirea a două piscine de 278 și respectiv 54 metri pătrați, precum și a unui jacuzzi, potrivit Adevărul. Asta după ce, în 2013, alți aproximativ 1,5 milioane euro au mers către renovarea vilelor.

Este vorba despre vilele de protocol destinate premierului, președintelui Senatului și președintelui Camerei Deputaților.

Din imaginile din satelit disponibile, lucrările la piscină au fost începute undeva între aprilie-septembrie 2019.

Your browser doesn’t support HTML5

Vila Nufărul de la Neptun - imagini din satelit

Golf la vila din Primăverii

Un mini-teren de golf a apărut și la vila de protocol Lac 3 din București. Imaginile din satelit la care Europa Liberă are acces arată că lucrările au început în prima parte a lunii aprilie 2020.

Câteva luni mai târziu, în jurul datei de 22 noiembrie, lucrările erau încheiate.

Potrivit G4Media, care citează surse oficiale, ar fi vorba despre trei găuri amenajate; inclusiv pe imaginile din satelit este însă vizibilă o singură gaură.

Your browser doesn’t support HTML5

Vila Lac 3 - imagini din satelit

Pasiunea pentru golf

Președintele Iohannis și-a făcut cunoscută pasiunea pentru golf în cei zece ani de mandat. În urmă cu trei ani, el le-a recomandat românilor să practice acest sport.

„Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi”, declara Klaus Iohannis în 2021, cu ocazia inaugării primului teren de golf din România, în județul Alba.

Pasiunea președintelui pentru acest sport inexistent în România comunistă – când au fost construite vilele de protocol ale președintelui – i-a adus critici.

Întrebat despre amenajările de la Neptun, premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul acestei luni că informaţiile privind investiţiile ar trebui să fie desecretizate.

„RA-APPS este în subordinea Secretariatului General (al Guvernului – n.red.), nu cunosc cum se fac lucrările, ce formule – [dacă] din venituri proprii. Am văzut din mass-media că multe lucrări erau făcute de RA-APPS. Nu-mi vine să cred că directorului aceste instituții i-a trecut prin cap să facă un teren de golf, dacă el există”, a spus premierul Ciolacu pe 3 octombrie.

RA-APPS nu a spus până în prezent cât a cheltuit cu renovările caselor de protocol ale Președinției.

Klaus Iohannis a fost criticat în ultima perioadă și pentru secretizarea costurilor deplasărilor externe, în care a folosit avioane de lux închiriate. Cel mai recent zbor a fost luna trecută, când președintele a plecat direct din Constanța la New York, la Adunarea Generală a ONU, cu o aeronavă privată de lux Gulfstream G550, operată de Global Jet Luxemburg.

Doar anul trecut, președintele Iohannis a mers în zeci de deplasări oficiale cu avioane private, cheltuind aproape șase milioane de euro.

Îți mai recomandăm Președintele Iohannis a plecat la ONU cu un avion privat. Costul deplasărilor externe pentru 2023 a urcat la aproape șase milioane de euro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.