Avionul a decolat duminică de la Sibiu, zborul fiind programat fără escală, până la aeroportul Teterboro de lângă New York (SUA).
Aeronava de tip Bombardier Global 6000, care poate transporta maximum 13 pasageri, a fost închiriată de la Global Jet Luxembourg, conform publicației de specialitate Boarding Pass.
Boarding Pass mai scrie că scaunele din acest avion pot fi convertite în trei paturi de o singură persoană și un pat dublu.
În deplasările externe, președintele Iohannis a mai închiriat avioane de la Global Jet Luxembourg, modele precum Gulfstream și Dassault.
Europa Liberă a arătat că, până în luna iunie inclusiv, președintele Klaus Iohannis cheltuise deja aproape toți banii pentru anul 2023 alocați pentru deplasările în străinătate - în total 27 de milioane de lei (aproximativ 5,4 milioane de euro).
Suma de peste 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) cheltuită până în iunie a fost una record în comparație cu ceilalți ani de mandat ai președintelui.
Până la finalul lunii iulie, Administrația Prezidențială depășise deja bugetul pe tot anul și ajunsese la 28,5 milioane de lei. În august încă 1 milion de lei s-a adăugat la socoteală, iar totalul a ajuns la 29,5 milioane de lei (aproximativ 6 milioane de euro).
Subiectul deplasărilor externe ale președintelui României a început să fie intens dezbătut după ce presa din România a dezvăluit că Iohannis și echipa sa au folosit o aeronavă de lux pentru o deplasare din martie, în Japonia și Singapore, iar Administrația Prezidențială a refuzat să detalieze cheltuielile.
Președinția a invocat în multiplele răspunsuri către jurnaliști că datele sunt clasificate.
O altă controversă a fost că avionul a făcut escală la Sibiu, pentru ca soția președintelui, Carmen, să se urce la bord.
Deplasarea de acum a președintelui Klaus Iohannis la New York este pentru participarea la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Tema centrală a sesiunii din acest an este „reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.