Ședințele săptămânale ale PNL sunt un bun prilej pentru conducerea partidului de a ataca miniștrii USR PLUS. Dacă până în urmă cu o săptămână pe lista celor criticați se aflau Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, și Claudiu Năsui, ministru al Economie, în această săptămână vinovat a fost găsit ministrul Cristian Ghinea.
Îți mai recomandăm Nervii PNL cedează din cauza miniștrilor USR-PLUS. Orban, în ședință: „Mai rezist puțin”Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că Ludovic Orban îl consideră vinovat pe Cristian Ghinea pentru modul în care a negociat PNRR, prin care România ar trebui să primească 30 de miliarde de euro.
„Ministrul Fondurilor Europene a plecat să discute cu oficialii europeni despre PNRR fără să se consulte cu miniștrii PNL. Nu a știut detaliile tehnice din fiecare proiect, nu a putut să dea explicațiile necesare pentru a obține banii europeni. De aceea, ni s-a cerut să refacem PNRR. Ghinea a plecat de capul lui”, a spus președintele PNL în ședință, potrivit surselor citate.
Punctul său de vedere a fost împărtășit și de ceilalți membri ai conducerii PNL. De la ședința liberalilor a lipsit însă premierul Florin Cîțu, care nu a luat astfel parte la discuție.
„Printre cei care au vorbit despre problemele cu PNRR a fost și ministrul Agriculturii. România nu primește banii doriți pentru irigații, iar ministrul se angajase deja în fața fermierilor că se vor construi anumite porțiuni pentru irigații cu acești bani. În proiect apăreau și fonduri pentru Canalul Siret-Bărăgan”, au subliniat surse din PNL pentru Europa Liberă.
Comisia Europeană le-a transmis oficialilor din România că nu dorește să aloce fonduri pentru irigații în cadrul PNRR. Potrivit draftului cu care s-a mers la negocieri, România dorea 3.5 miliarde de euro pentru acest capitol. Planul urmează să fie retrimis către Comisia Europeană în luna mai.
Îți mai recomandăm Canalul Bărăgan-Siret | Cum ar putea fi resuscitat proiectul început de CeaușescuCristian Ghinea a precizat că obiecțiile Comisiei Europene față de irigații se referă la modul de îndeplinire a obligațiilor de mediu în viitoarele investiții. Spre exemplu, Canalul Siret-Bărăgan, porțiunea de 50 de km, nu ar respecta indicatorii de mediu.
Surse guvernamentale contrazic însă poziția lui Ludovic Orban și susțin că ministrul Ghinea și-a consultat colegii înainte de a pleca să negocieze PNRR.
„Miniștrii nu doar că au fost consultați, dar au și scris capitolele legate de ministerele lor. Componentele PNRR sunt scrise în ministerele de linie. Unele ministere au ținut cont de observațiile Ministerului Proiectelor Europene, altele nu. Aceste observații au fost făcute în scris și cuprinse în informarea din ședința de Guvern”, au explicat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.
Klaus Iohannis a precizat că Planul Național de Redresare și Reziliență urmează să fie îmbunătăți, astfel încât proiectele să fie acceptate. Președintele a convocat o ședință pentru astăzi la care vor participa premierul, liderul PNL, președintele USR, președintele UDMR și ministrul Fondurilor Europene.
Noul protocol de colaborare cu USR-PLUS nu a fost votat în BEx al PNL
Ludovic Orban a dorit ca Biroul Executiv Național să voteze noul acord semnat săptămâna trecută cu USR PLUS și UDMR.
„A precizat că procedura de demitere a miniștrilor rămâne la premier, dar înainte va exista o informare prealabilă”, au dezvăluit surse din conducerea PNL. Întrebat de Europa Liberă ce aduce nou protocolul semnat, premierul Florin Cîțu a răspuns că „nimic” din punctul său de vedere.
Propunerea lui Ludovic Orban de a se supune votului noul protocol nu s-a realizat. Colegii săi au spus că nu are rost să fie votat un protocol care este deja semnat.
Liberalii se implică în campania de vaccinare
Conducerea PNL a decis să se implice în campania de vaccinare, care începe să aibă probleme. Numărul persoanelor înscrise pe platforme este sub numărul dozelor existente.
„Organizația de tineret a PNL va demara o campanie de informare și de ajutare a persoanelor care nu se descurcă să se înscrie pe platforma de vaccinare. Toți liderii PNL vor discuta cu cetățenii pentru a-i convinge de utilitatea vaccinării”, au afirmat surse din PNL pentru Europa Liberă.
Premierul Cîțu a convocat la Palatul Victoria o întâlnire cu primarii de comune, orașe și municipii pentru a vedea care este soluția optimă pentru implicarea acestora în campania de vaccinare.
Îți mai recomandăm Dilemă: câți locuitori sunt în România pentru vaccinare? Rată de vaccinare de 2% într-o comună