Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în Parlament că „au fost identificate soluții posibile” pentru modificarea Ordonanței 114, însă referirile șefei Executivului au fost doar la sistemul bancar, căruia ordonanța i-a impus așa-numita „taxă pe lăcomie”, de 2 la sută pe activele bancare, în funcție de creșterea ROBOR.
Viorica Dăncilă a spus că va exista un proiect de act normativ care va avea în vedere discuțiile purtate între Ministerul de Finanțe și reprezentanții bănzilor.
Despre taxele noi pentru domeniul energetic sau telekom, ca și despre îndepărtarea efectelor asupra administratorilor de fonduri de pensii pe care le-a adus OUG 114, Dăncilă nu a anunțat vreo intenție de modificare. A spus, în schimb, că vor exista discuții și cu reprezentanți ai acestor investitori, nemulțumiți de ordonanța adoptată de Guvern la finele anului trecut.
Îți mai recomandăm Guvernul mai trebuie să-l convingă pe Liviu Dragnea pentru a modifica OUG 114, a „taxei pe lăcomie”Viorica Dăncilă a fost la Parlament în prezența întregului Guvern la ora premierului, cum este denumită o prevedere a regulamentului camerelor legislative. Ora premierului este ignorată de premieri îndeobște, însă luni, Dăncilă a venit la solicitarea PNL.
Discursul prim-ministrului a fost unul de apărare a ordonanței 114 și a inclus unele dintre argumentele liderului său de partid, Liviu Dragnea. Astfel, Viorica Dăncilă a spus că taxa pe active bancare a urmărit determinarea băncilor să scadă dobânzile la credite. „Vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble față de UE?”, a spus prim-ministrul român.
Îți mai recomandăm Lecția de economie a lui Mugur Isărescu către senatori: „Dumneavoastră lucrați cu vorbe, noi lucrăm cu cifre”Asemenea lui Liviu Dragnea, din discursurile pe care le-a susținut la Reșita și Târgu Jiu, premierul a spus că facturile la energie ar trebui să cuprinsă prețuri corecte. ”Deranjează pe cineva că noi gândim românește?”, a întrebat retoric șefa Executivului. O comparație cu discursul lui Liviu Dragnea, aici.
„Vine de la sine o întrebare: cei care clamează abrogarea OUG ce interese reprezintă? Ale românilor sigur nu, ar însemna anularea tuturor acestor creșteri de venituri, investiții și facilități”.
Interpelată pentru faptul că nu vorbește liber, Viorica Dăncilă a spus „Decât să vorbesc liber și să apun prostii, mai bine să am în față o hârtiuță și să spun lucruri corecte”, i-a răspuns premierul.
Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a spus, de la tribuna Parlamentului, unde liberalii au purtat banderole albe, că, în realitate, OUG 114 a determinat facturi mai mari la gaze, la electricitate și a avut efectul de a scumpi creditele. „Cerem să aveți un pic de onoare și să respingeți această ordonanță, să nu duceți în prăpastie economia României”, a spus Turcan.
La rândul său, liderul USR Dan Barna a spus că ordonanța 114 a adus sărăcia în România.
OUG 114 a fost criticată nu doar de opoziție și de companiile direct afectate, ci și de membri ai coaliției, respectiv ALDE. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană au criticat ordonanța.