Alți trei bărbați, care au fost puși sub acuzare pentru că ar fi oferit o mașină celor patru atacatori, au apărut în fața unui tribunal din Moscova pe 25 martie și au fost reținuți.
Între timp, Reuters citează trei oficiali tadjici anonimi care au declarat că anchetatorii ruși au călătorit în Tadjikistan pentru a intervieva familiile celor patru presupuși atacatori.
De asemenea, potrivit AFP, un oficial turc de securitate a declarat că doi dintre presupușii atacatori au călătorit „liber” între Turcia și Rusia, deoarece nu există niciun mandat de arestare.
AP notează că un înalt oficial turc din domeniul securității a confirmat marți că doi dintre atacatorii de la Moscova au petrecut „o perioadă scurtă de timp" în Turcia înainte de a pleca împreună în Rusia, pe 2 martie.
Unul dintre atacatori, Fariduni, a intrat în Turcia pe 20 februarie, s-a cazat a doua zi la un hotel din cartierul Fatih din Istanbul și a plecat pe 27 februarie, a spus oficialul. Cealaltă, Rachabalizoda, s-a cazat la un hotel din același district pe 5 ianuarie, și a plecat pe 21 ianuarie.
Oficialul a declarat că autoritățile turce cred că cei doi suspecți „s-au radicalizat în Rusia”, deoarece nu au fost în Turcia pentru mult timp. Nu a existat niciun mandat de arestare, așa că li s-a permis să călătorească liber între Rusia și Turcia, a spus oficialul, vorbind cu condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să facă declarații publice.
Marți, autoritățile din Turcia au reținut 147 de persoane suspectate de legături cu ISIS în operațiuni la nivel național, a anunțat marți ministrul de Interne,
Într-o postare pe platforma de socializare X, ministrul a declarat că poliția i-a capturat pe suspecți în operațiuni simultane în 30 de provincii. El a adăugat că anchetatorii au dovezi că suspecții sunt activi în cadrul ISIS, că au participat în lovituri armate cu grupul și că au ajutat la finanțarea acestuia.
Președintele rus Vladimir Putin a spus pe 25 martie, la o întâlnire cu oficiali ruși, că atacul terorist de la Moscova a fost comis de islamiști radicali și a sugerat din nou implicarea SUA și a Ucrainei.
Fără să menționeze gruparea Stat Islamic, care a revendicat atacul, Putin a declarat că asasinatele au fost comise de extremiști islamiști „cu ideologia cărora lumea islamică luptă de secole”, transmite RFE/RL.
„Știm că crima a fost comisă de islamiști radicali. Dar vedem, de asemenea, că Statele Unite încearcă să-și convingă sateliții și alte țări ale lumii că se presupune că nu există nicio urmă a Kievului în atacul terorist de la Moscova”, a adăugat Vladimir Putin.
Potrivit lui Putin, atacul de la sala de concerte „poate fi doar o legătură” într-o serie de atacuri efectuate de cei care susțin lupta Ucrainei împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei. El nu a specificat la cine se referă, dar anterior a dat vina pe „Occidentul colectiv” pentru începerea războiului, precizează RFE/RL.
O anchetă trebuie să descopere cine a ordonat atacul, a spus președintele rus, adăugând că este nevoie să se afle de ce teroriștii „au încercat să fugă în Ucraina și cine îi aștepta acolo”.
Putin a susținut pe 23 martie că patru bărbați înarmați au fost arestați în timp ce încercau să fugă în Ucraina, despre care a spus că „le-a pregătit o fereastră pentru a trece granița”. Putin nu a furnizat însă nicio dovadă care să susțină acest lucru.
Președintele Volodimir Zelenski a negat vehement orice implicare a Ucrainei în atac.
„Din nou, el acuză Ucraina. O creatură bolnavă și cinică. Toată lumea este un terorist pentru el, cu excepția lui însuși, deși el a fost alimentat de teroare timp de două decenii deja”, a declarat Zelenski.
Casa Albă a transmis pe 24 martie că ramura Khorasan a grupării teroriste Stat Islamic poartă responsabilitatea exclusivă pentru atac.
„Nu a existat niciun fel de implicare ucraineană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson.
Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat, pe 25 martie, că Franța are informații care indică „o entitate ISIS” ca fiind responsabilă. Macron a declarat că o ramură a Statului Islamic „a planificat atacul și l-a efectuat”, adăugând că același grup terorist a plănuit atacuri în Franța.
Atacul din 22 martie asupra sălii de concerte Crocus City Hall, chiar lângă Moscova, s-a soldat cu 139 de morți, potrivit celui mai nou bilanț furnizat de Moscova. Peste 180 de persoane au fost rănite, iar 97 dintre ele rămân în spital, au spus oficialii.
Atacatorii au împușcat și ucis oamenii în timp ce așteptau la coadă pentru a intra la un concert și apoi au intrat în sală, unde au ucis mai mulți oameni înainte de a da foc vastei săli de concerte.
Îți mai recomandăm Ce urmează după atacul de la Moscova. Expert: Putin va spori represiunea, se discută despre pedeapsa cu moarteaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.