Analiză | Vor pune capăt noile alegeri impasului politic din Bulgaria?

Veteranul bulgar Boiko Borisov (în centru) a mai câștigat un scrutin. Va reuși să formeze o guvernare stabilă?

Bulgaria se află din nou într-un teritoriu foarte familiar. Alegerile parlamentare din 27 octombrie au adus partidului de centru-dreapta GERB – al fostului prim-ministru Boiko Borisov – cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a forma un guvern pe cont propriu.

Borisov va încerca, cu siguranță. Dar, în ciuda faptului că a câștigat cinci din cele șapte alegeri parlamentare ținute din 2021, partidul său nu a reușit să formeze o coaliție.

Îți mai recomandăm Alegeri parlamentare în Bulgaria. Criza politică ar putea continua

Va fi Borisov de data asta capabil să formeze un guvern?

Pentru a pune laolaltă o coaliție de guvernare, Borisov - cel mai notabil și mai puternic politician din Bulgaria, care a fost prim-ministru de trei ori începând cu 2009 - are nevoie de sprijinul a cel puțin jumătate din deputații din Adunarea Națională, parlamentul unicameral cu 240 de locuri al țării. Având în vedere repartizarea voturilor în parlamentul din ce în ce mai fragmentat, vor fi necesare trei sau patru partide pentru a forma o majoritate.

Până în prezent, Borisov a exclus doar colaborarea cu partidul de extremă-dreapta Renaștere, pro-Kremlin, care s-a clasat pe locul al treilea, cu 13% din voturi. În noaptea alegerilor, el a declarat: „Vom guverna cu oricine susține programul nostru”.

Intră în scenă Delian Peevski

În mare parte, totul depinde de un singur om: Delian Peevski, un magnat media controversat, cu o influență incredibilă asupra opiniei publice.

Îți mai recomandăm Cel mai puternic oligarh din Bulgaria, Delian Peevski, ar putea pierde controlul asupra puterii pe care o deține

El a fost acuzat de corupție și trafic de influență, fiind sancționat, chiar, de SUA și Marea Britanie pentru corupție. Iar majoritatea politicienilor bulgari ar fi probabil de acord că Peevski este persoana cea mai responsabilă pentru criza politică actuală din Bulgaria.

Delian Peevski, cel de care ar putea depinde culoarea noii guvernări, votând la 27 octombrie.

Într-o mișcare care probabil ar pune capăt impasului politic, Borisov a declarat că va colabora cu coaliția reformistă pro-occidentală Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică (PP-DB), aflată pe locul al doilea, care a obținut 14% din voturi. Pe de altă parte, însă, PP-DB a insistat că va lucra cu GERB numai dacă Peevski nu va avea nicio influență asupra viitoarei guvernări.

Borisov a fost acuzat în mod repetat că are legături strânse cu Peevski, care pentru mulți bulgari este emblematic pentru corupția și crima organizată din țară.

De asemenea, este puțin probabil ca Borisov să reușească să adune suficiente locuri din partea partidelor mici din parlament, multe dintre acestea refuzând, de asemenea, să fie în același guvern cu Peevski.

Deci, în esență, Borisov trebuie să aleagă între PP-DB și Peevski. După ultimele alegeri din iunie, GERB și partidul anterior al lui Peevski ar fi putut forma un guvern cu sprijinul câtorva parlamentari independenți, dar Borisov a refuzat să facă o înțelegere.

De ce nu poate Borisov să rupă cu Peevski?

Aceasta este întrebarea de un milion de dolari în Bulgaria - și nimeni nu știe cu adevărat răspunsul.

PP-DB a declarat că Peevski „deține” de facto GERB, prin intermediul unor afaceri comune.

În plus, se crede că Peevski controlează puternica procuratură generală a Bulgariei, care supraveghează atât anchetele penale, cât și deciziile procurorilor. În trecut, anchetele împotriva lui Borisov au fost închise, iar fostul prim-ministru a beneficiat de imunitate împotriva urmăririi penale.

Care sunt consecințele acestui impas continuu?

Bulgaria stagnează. Banii de la Uniunea Europeană aproape că au dispărut, iar situația va rămâne așa până când țara va realiza reformele și măsurile anticorupție impuse de UE. Ca să nu mai vorbim de faptul că, fără o guvernare funcțională la Sofia, UE nu prea are cu cine să lucreze.

Eforturile de a promova reformele și măsurile anticorupție, în special ale PP-DB, s-au lovit continuu ca de un zid.

Inclusiv din cauza acestui impas, Bulgaria a stagnat în ceea ce privește adoptarea monedei euro și aderarea deplină la zona UE fără frontiere.

Kiril Petkov, fost prim-ministru bulgar și unul dintre liderii coaliției Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică (PP-DB), vorbește cu membrii mass-media la o secție de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate, Sofia, Bulgaria, 27 octombrie.

Își pierd bulgarii încrederea în procesul democratic?

Deși încrederea publicului în procesul electoral nu este cu siguranță ridicată, rezultatele parțiale au arătat că prezența la vot la aceste alegeri ar putea fi un pic mai mare decât procentul de 34% din alegători care au votat în iunie.

Înainte de vot, au existat temeri că deziluzia generalizată față de partidele principale ar putea duce la creșterea unor partide extremiste mai mici, precum Renaștere. Cu toate acestea, cele mai recente alegeri nu prezintă nicio dovadă clară în acest sens: partidele marginale și-au sporit, ce-i drept, numărul de voturi, dar la fel au făcut și partidele principale.

Ar putea aceste alegeri să afecteze cursul internațional al Bulgariei?

Deși există patru partide pro-ruse în parlament, acestea au un număr mai mic de deputați decât partidele pro-occidentale.

În plus, faptul că partidele pro-occidentale GERB și PP-DB s-au clasat pe primul și al doilea loc indică faptul că sprijinul pentru aderarea Bulgariei la UE și NATO rămâne puternic.

Deși sprijinul și numărul de voturi ale PP-DB nu sunt uriașe, presiunea constantă a partidului pentru reforme rămâne o caracteristică definitorie a peisajului politic din Bulgaria.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.