Suma de 450 de milioane de euro alocată voucherelor sociale va fi cuprinsă în Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS), pentru perioada 2021-2027, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Restul banilor vor proveni de la bugetul de stat.
Varianta contrazice soluția prezentată anterior de ministrul Boloș într-un interviu pentru Europa Liberă, și anume accesarea de fonduri UE din banii neconsumați în exercițiul financiar european actual, 2014-2020.
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, semnala la acea vreme că soluția nu era fezabilă, întrucât programele cu finanțare europeană din prezent sunt deja supracontractate. Asta chiar dacă nu toți banii au fost folosiți efectiv.
Îți mai recomandăm Fost ministru al Fondurilor Europene despre voucherele promise de Guvern: „UE nu dă bani pentru un PowerPoint”La începutul lunii aprilie, Guvernul României a lansat programul socio-economic Sprijin pentru România, în valoare de peste 17 miliarde de euro. Peste 9 miliarde ar urma să provină din bani europeni.
Sprijin și vouchere pentru România
Programul include și acordarea de vouchere sociale de câte 50 de euro / lună, respectiv 30 de euro, în cazul elevilor cu burse sociale, pentru persoanele în situații vulnerabile. Peste 4 milioane de români ar fi vizați de aceste măsuri, iar valoarea proiectului a fost estimată la aproximativ 1 miliard de euro.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat anterior că întreaga sumă pentru vouchere - estimată inițial la 700 de milioane de euro - ar putea proveni din fonduri europene. Până la momentul lansării efective a programului Sprijin pentru România, bugetul proiectului de vouchere a crescut la aproape 1 miliard de euro.
Îți mai recomandăm Exclusiv | România nu are un acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro promise populațieiEuropa Liberă a dezvăluit în urmă cu două săptămâni că România nu avea de fapt niciun angajament semnat cu Comisia Europeană pentru susținerea din fonduri UE a voucherelor.
„O alocare foarte frumoasă”
Între timp, Coaliția a decis să meargă pe o variantă considerată sigură: 450 de milioane de euro bani europeni, din viitorul exercițiu financiar european și restul sumei, 500 de milioane de euro, de la bugetul de stat.
Redăm un fragment din discuțiile pe temă, purtate luni și marți, de Europa Liberă, cu ministrul Marcel Boloș. În prezent interimar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, el a fost nominalizat recent de premierul Nicolae Ciucă pentru ocuparea acestui portofoliu, pe care l-a mai deținut în 2020.
Marcel Boloș: POIDS este un program operațional dedicat persoanelor defavorizate, aflate în risc de deprivare materială și de sărăcie extremă. Aici sunt incluse voucherele sociale, copiii (din familii cu venituri mici, n.red.), persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnice, deci am adunat toate grupurile (aflate în situații vulnerabile, n.red.).
Europa Liberă: Am văzut că alocarea pentru program este una substanțială.
Marcel Boloș: Sunt 42 miliarde de euro (cu tot cu co-finanțarea României, n.red.), o alocare foarte frumoasă, gândită pe două componente. Prima se referă la mese calde, vouchere pentru produse alimentare, elevi în situații de dificultate. Cea de-a doua ține de reintegrarea socială pentru persoanele defavorizate. Le dăm bani inclusiv pentru tot felul de proteze și echipamente care asistă persoana cu dizabilități.
Europa Liberă: Cât din finanțarea necesară voucherelor va fi inclusă în acest program?
Marcel Boloș: 450 de milioane de euro.
Europa Liberă: Și restul, a rămas pe bugetul de stat?
Marcel Boloș: A rămas pe bugetul de stat.
Europa Liberă: Din ce resurse bugetare pot proveni banii?
Marcel Boloș: Din mai buna colectare a banilor bugetului, cel puțin așa a zis domnul ministru Câciu (Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, n.red.), el știe mai bine, eu sunt cu banii europeni.
Marcel Boloș: Ați negociat includerea acestei sume în POIDS cu Comisia Europeană?
Marcel Boloș: Am avut trei întâlniri cu Comisia până în acest moment, am trimis și ultimele informații pe care le-am avut, așteptăm să se uite Comisia peste documente în continuare, în mod normal nu ar avea obiecții. În mod normal sunt peste 70% șanse (ca propunerile să fie acceptate de Comisia Europeană, n.red.).
„Varianta unu”, care nu mai e unu
În urmă cu două săptămâni, ministrul Marcel Boloș declara pentru Europa Liberă că prima variantă de finanțare a voucherelor cu bani UE o reprezintă programele operaționale actuale (2014-2020, cu implementare până în 2023) și că s-a solicitat Comisiei o flexibilizare în privința accesării banilor din acest surse.
„Varianta unu este a banilor care sunt în risc de pierdere pentru România, deoarece suntem aproape de sfârșitul perioadei de programare și din 22 de miliarde de euro cât avem pe politica de coeziune, astăzi, doar 12 de miliarde de euro sunt folosiți. Vorbesc de fostul exercițiu financiar 2014 – 2020”, a declarat atunci Marcel Boloș.
S-a renunțat între timp la prioritizarea acestei variante, întrucât necesită modificarea Regulamentului european și adoptarea schimbărilor de către Parlamentul European, susține acum ministrul.
„Am spus tot timpul că există acest risc, al aprobării de către Comisia Europeană, modificarea Regulamentului și aprobarea acestuia durează peste un an. Pentru POIDS 2021-2027 nu e necesară nicio modificare de Regulament, astfel că 'varianta sigură este cea cu 50% (bani europeni, n.red.)”.
Restul, 500 de milioane de euro, vor proveni de la bugetul de stat, a confirmat el.
Îți mai recomandăm Cum a confiscat Ciolacu anunțul prin care Coaliția a anunțat măsuri sociale. Sociolog: „Are un ascendent în fața premierului”Ministrul Boloș a spus pentru Europa Liberă că el nu a afirmat niciodată că toți banii vor fi acoperiți din bani europeni și că nici în discuțiile la care a participat nu s-a pus astfel problema.
„În momentul în care a fost lansat programul de măsuri socio-economice, s-a anunțat că din totalul bugetului, banii europeni vor fi jumătate”.
Totuși, posibilitatea finanțării întregii sume pentru vouchere din fondurile comunitare nu este încă exclusă în totalitate, susține ministrul.
„Condițiile de eligibilitate sunt îndeplinite și pentru cadrul financiar 2014-2020. Dacă se modifică Regulamentul, putem să îi decontăm 100%. Continuăm cu demersuri și pe această linie, avem 10 miliarde de euro disponibili, pe care riscăm să îi pierdem, dar varianta sigură este cea în care mergem cu 50% prin POIDS-ul 2021-2027 ”, a întărit el.
În fapt, Guvernul pregătește următoarea procedură: primele tranșe de bani alocate pentru vouchere vor fi cu titlu tranzitoriu, astfel încât să poată fi decontate din viitorul program POIDS.
Dacă Regulamentul european va fi modificat între timp și va permite atragerea de bani și din programele derulate deja, următoarele tranșe vor fi alocate tot din fondul tranzitoriu, urmând să fie decontate din bani UE.
„Nu aveau cum să obțină bani pe vechea variantă, să vedem ce spune acum Comisia!”
Varianta atragerii de bani din actualul exercițiu financiar era sortită eșecului încă de la început, ne-a declarat fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Asta pentru că multe din Programele Operaționale actuale au un grad mare de supracontractare - și de 150%, iar proiectele nu pot fi schimbate din mers, a explicat el.
Fostul ministru este sceptic și legat de viabilitatea finanțării de 450 de milioane de euro prin POIDS și a atenționat că încă nu există acceptul formal al Comisiei.
„POIDS era un program foarte avansat, pe care îl negociase inclusiv Marcel Boloș, apoi eu, iar Comisia era foarte mulțumită de cum arăta. Avea șanse să fie primul program nou aprobat de Comisie. Acum răstoarnă masa și poate compromite șansele ca acest program a fi aprobat rapid”, a declarat Cristian Ghinea pentru Europa Liberă.
El afirmă că includerea unei asemenea sume în POIDS va afecta probabil alte proiecte prinse deja în program.
Îți mai recomandăm Dragoș Pîslaru: Decât să dăm vouchere, mai bine actualizam salariul minim cu inflația„Să bagi proiecte noi înseamnă să afectezi proiecte, domenii de intervenții foarte bine conturate deja. Sunt curios de unde provin banii aceștia în plus, ce alte proiecte au fost 'tăiate'”, a spus el.
Marcel Boloș a explicat că mai mult de jumătate din cei 450 de milioane de euro au fost transferați din Programul Operațional de Sănătate, mai exact din programul de screening-uri, care ar fi fost suprafinanțat.
Restul banilor provin din proiecte sociale incluse deja în POIDS și care prevedeau acordarea de vouchere, precum cele destinate elevilor din familii cu venituri reduse, a arătat el.
Întrebat dacă voucherele nu sunt totuși „înghesuite” în acest program, ministrul a afirmat că programele sociale reprezintă o prioritate în acest moment, dată fiind perspectiva economică anunțată, cu creștere accentuată a inflației.
El a subliniat că de voucherele din programul Sprijin pentru România vor beneficia peste 4 milioane de români.
Proiectul final al POIDS 2021-2027 nu a fost încă transmis Comisiei Europene pentru aprobare. La fel nici celelalte programe operaționale. În schimb România a transmis la Bruxelles Acordul de Parteneriat pentru programarea financiară viitoare. Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate, în urma negocierilor prealabile, trece de 30 de miliarde de euro.