Linkuri accesibilitate

Exclusiv | România nu are un acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro promise populației


Promisiunile Coaliției nu s-au transpus, momentan, în Ordonanțe de Urgență sau legi. Unele măsuri nu au fost negociate cu partenerii din Comisia Europeană, deși se vorbește despre fonduri europene. Imagine cu Kelemen Hunor (UDMR), Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL).
Promisiunile Coaliției nu s-au transpus, momentan, în Ordonanțe de Urgență sau legi. Unele măsuri nu au fost negociate cu partenerii din Comisia Europeană, deși se vorbește despre fonduri europene. Imagine cu Kelemen Hunor (UDMR), Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL).

România nu are încheiat un acord cu Comisia Europeană pentru decontarea voucherelor de 50 de euro care vor fi distribuite populației vulnerabile. Coaliția PSD-PNL-UDMR a prezentat măsura, dar abia acum se caută soluțiile pentru finanțare cu bani europeni. Pe masa guvernului sunt două scenarii.

Premierul Ciucă (PNL), însoțit de Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR), au prezentat, luni, noul pachet de măsuri socio-economice, care are o valoarea de 17,3 miliarde de lei. Jumătate din sumă ar trebui să vină din fonduri europene, potrivit liderilor Coaliției. Proiectul a fost criticat de Opoziție.

Voucherele care urmează să fie distribuite de la 1 iunie reprezintă o cheltuială de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei). Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă susțin că se vor folosi bani europeni și nu de la bugetul de stat. Ideea a fost întărită și de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (PSD).

Europa Liberă a încercat să afle dacă există un acord cu Uniunea Europeană pentru decontarea voucherelor de 50 de euro până la momentul anunțului făcut la Palatul Parlamentului.

Voucherele pentru alimente de bază ar urma să aibă o valoare de 50 de euro și să fie împărțite la fiecare două luni. Ar rezulta că fiecare persoană care va primi un astfel de voucher va beneficia de aproape 4,1 lei pe zi.

Printre beneficiari sunt: familii cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu un venit mai mic de 600 lei/lună, pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.

Elevii care primesc burse sociale ar urma să primească vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că voucherele urmează să fie plătite din fondurile europene rămase neconsumate din exercițiul financiar 2014 – 2020. Liderul social-democrat a invocat mai multe discuții informale, fără a prezenta vreodată un acord cu Comisia Europeană.

Analistul Adrian Bența a subliniat că banii pentru acest pachet nu există, iar România se află în deficit bugetar. O soluție ar fi împrumuturile pentru a finanța deficitul.

„Trebuie să ajutăm categoriile persoanele care nu își permit traiul de la o lună la alta. Ajutoarele care sunt date pentru persoanele care nu își permit traiul zilnic sunt binevenite din grija față de semeni. Măsurile nu le-am văzut însă în Monitorul Oficial”, a spus Adrian Bența.

El atrage atenția că în România inflația nu poate să fie ținută sub control și a depășit 10%.

Dan Vîlceanu (PNL): Voucherele de 50 de euro nu se pot deconta din bani europeni

Fostul ministru al Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu (PNL), a precizat că nu a existat vreo discuție oficială cu Comisia Europeană în legătură cu voucherele de 50 de euro, ci doar despre cheltuielile legate de persoanele venite din Ucraina.

Dan Vîlceanu, fost ministru al Proiectelor Europene.
Dan Vîlceanu, fost ministru al Proiectelor Europene.

Nu am avut nici un fel de discuție legată de posibilitatea de a finanța vouchere sau alte măsuri anunțate”, a afirmat Vîlceanu, pe 6 martie, în conferința în care și-a anunțat demisia din poziția de ministru.

Discuția despre voucherele de 50 de euro exista în spațiul public de la finalul lunii martie. Vîlceanu a subliniat că nici la nivelul Coaliției de guvernare nu i s-a cerut să găsească o soluție sau să încerce să modifice programele operaționale pentru a deconta astfel de programe sociale.

Nu cunosc ce presupune acest pachet social, nu ni s-a adresat nimeni oficial, nu avem niciun fel de detaliu cu privire la care ar fi sumele care ar putea fi considerate eligibile pentru a fi decontate”, preciza Vîlceanu la conferința susținută chiar la sediul ministerului investițiilor și proiectelor europene.

Afirmațiile fostului ministru au fost contrazise de liderii Coaliției, care au insistat, luni, că se vor folosi banii europeni pentru voucherele de 50 de euro.

„Nu există în actualele programe operaționale și nici în viitoarele posibilitatea de a deconta vouchere de 50 de euro”, a susținut Dan Vîlceanu, fost ministru al investițiilor și fondurilor europene, pentru Europa Liberă.

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene: Nu avem un acord cu Comisia Europeană pentru vouchere. Sunt două scenarii

Ministrul interimar al Fondurilor europene, Marcel Boloș, a recunoscut pentru Europa Liberă că nu există, în acest moment, un acord scris cu Comisia Europeană pentru sursa de finanțare privind voucherele de 50 de euro. Pe masa Guvernului sunt două variante, dar discuțiile nu s-au finalizat cu oficialii europeni. De altfel, este posibil ca primele vouchere să fie plătite din bani de la bugetul de stat.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, despre lipsa finanțării voucherelor de 50 de euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

Europa Liberă: Coaliția a anunțat un pachet în care fondurile europene vor fi folosite pentru distribuirea de vouchere de 50 de euro până la sfârșitul anului. Fostul ministru al Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a spus că nu s-a făcut nici un demers în acest sens cu Comisia Europeană și nici nu i s-a solicitat din partea Coaliției sau guvernului. Cum vor ajunge acești bani europeni în vouchere?

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Marcel Boloș: Avem două variante. Varianta unu este a banilor care sunt în risc de pierdere pentru România, deoarece suntem aproape de sfârșitul perioadei de programare și din 22 de miliarde de euro cât avem pe politica de coeziune, astăzi, doar 12 de miliarde de euro sunt folosiți. Vorbesc de fostul exercițiu financiar 2014 – 2020. Pentru banii care se află în situația de a fi pierduți este nevoie de modificarea regulamentelor Comisiei Europene, ce ar însemna ca întreaga sumă care este prevăzută pentru această măsură temporară anunțată de guvernul României (n.r. – vouchere de 50 de euro) să fie acoperită din disponibilul ce rezultă perioadei de programare 2014 – 2020.

Europa Liberă: A anunțat Guvernul Comisia Europeană că intenționăm să facem acest lucru și să folosim banii europeni pentru vouchere?

Marcel Boloș: Am discutat cu dumnealor, le-am spus la nivel de personal tehnic.

Europa Liberă: Fostul ministru spune că nu s-a întreprins nimic.

Marcel Boloș: Demersurile de care vorbește domnul Vîlceanu au avut loc la nivel informal, la nivel de personal tehnic, s-au discutat. S-a discutat despre flexibilizare și despre posibilitatea de a muta banii între programele operaționale. Dar acesta este scenariul numărul unu.

Scenariul numărul doi, care este de asemenea perfect legal, și este o continuare a programelor pe care le-am avut și în vechea perioadă de programare este acela în care folosim resursele de același tipuri de programe, avem programul operațional dedicat persoanelor vulnerabile (POIDS) și care asigură, așa cum s-a declarat aseară, jumătate din banii pe care guvernul i-a pus în discuție și i-a prezentat în cadrul pachetului de măsuri economico-sociale. Acestea sunt cele două variante.

Europa Liberă: Guvernul nu a stabilit până în acest moment de unde se vor plăti voucherele?

Marcel Boloș: Varianta actuală pe care o avem și care e legală și care nu necesită modificare de regulament este cea în care banii se folosesc pentru perioada de programare 2021 – 2027.

Europa Liberă: Voucherele vor fi plătite din acest exercițiu financiar?

Marcel Boloș: Da. Dacă regulamentele Comisiei Europene nu se modifică astfel încât noi să evităm riscul să pierdem acești bani despre care am discutat, avem varianta perfect legală și care merge pe 2021 – 2027.

Europa Liberă: S-a făcut vreun demers oficial din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a înștiința Comisia Europeană că vrem să folosim acești bani pentru vouchere?

Marcel Boloș: Credeți că nu avem datoria morală față de acești bani care sunt în risc de pierdere să apelăm la toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru ca banii să nu fie pierduți?

Europa Liberă: Nu înțeleg de ce nu s-a făcut acest lucru până acum?

Marcel Boloș: Am putea să îi întrebăm pe cei care au fost înainte în funcțiile de demnitate publică.

Europa Liberă: Domnul Vîlceanu a declarat că nu i s-a solicitat acest lucru. Mă refer explicit la vouchere.

Marcel Boloș: Dumnezeule! Trebuie să existe o acțiune pro-activă de abordare a lucrurilor. E de datoria ministrului care gestionează fondurile ca să întreprindă aceste demersuri. Nu cred că trebuie să îi solicite cineva.

Europa Liberă: Dacă a spus că nu știa acel program cu vouchere, cum putea cere ceva ce nu știa?

Marcel Boloș: Nu știu ce știa și ce nu știa domnul ministrul Vîlceanu. Programul operațional persoane dezavantajate a funcționat și funcționează. E programul prin intermediul căruia România, de două ori pe an, acordă 1.188.000 de pachete alimentare, în valoare de 170 de lei pe pachet și la fiecare tranșă alocăm câte 202 milioane de lei pentru un astfel de pachet. În pachet sunt 2 kilograme de zahăr, 4 kg de făină, 4 kg de mălai, 4 kg de orez, 2,4 kg conservă de carne de porc și vită.

Europa Liberă: Ca ministru, încercați să aveți un dialog și un acord cu Comisia Europeană?

Marcel Boloș: Da. Cu Comisia avem cele două variante. Varianta unu care este cea legată de flexibilizare programelor din 2014 – 2020. Este o datorie morală, să încercăm să evităm pierderea banilor.

Europa Liberă: Și dacă nu reușiți?

Marcel Boloș: Dacă nu, avem varianta a doua, perfect legală. Pe actualul regulament, România are un program operațional dedicat persoanelor vulnerabile POIDS, unde avem suma de bani alocată pentru a continua aceste programe de acorda ajutoarele sociale.

„Nu este o onoare să spunem că am pierdut miliarde de euro”

Europa Liberă: În clipa de față nu există un acord cu Uniunea Europeană / Comisia Europeană pentru a folosi banii din exercițiul financiar 2014 -2020?

Marcel Boloș: Nu există acest acord. Am spus că facem demersurile care ar fi trebuit făcute, ca să fiu un pic mai direct până acum. Era o datorie de onoare morală a tuturor miniștrilor de dinainte astfel încât să nu ajungem în situația în care suntem acum. Nu cred că este o onoare să spunem că am pierdut miliarde de euro, în condițiile în care populația are problemele pe care le are.

Europa Liberă: În cât timp ați putea obține un răspuns de la Comisia Europeană dacă puteți folosi acești bani sau nu.

Marcel Boloș: Un număr de cinci țări au solicitat Comisiei Europene ca această flexibilizare de care avem nevoie să se producă, printre care și România. Toată Europa se confruntă cu creșterea prețului la utilități, se confruntă cu creșterea prețului la materialele de construcție, nu noi am inventat aceste măsuri sectoriale. Dacă aceste demersuri se vor finaliza în timp util, să zicem până la sfârșitul anului, noi avem disponibilul ca toate aceste măsuri să fie decontate din fonduri fără nici un fel de probleme. Decât să pierdem banii, mai bine îi dăm oamenilor săraci și măcar știm că avem o problemă în care am ajutat și oamenii săraci și industria alimentară din România.

Europa Liberă: Când ar trebui împărțit primul voucher de 50 de euro?

Marcel Boloș: Este din luna iunie. Niciodată în mecanismul de decontare nu am pornit cu banii de la Comisia Europeană. Mecanismele au fost că plătim prima dată din bugetul de stat și decontarea o facem ulterior din bugetul Uniunii Europene.

Europa Liberă: România are termen trei luni pentru a obține acest acord, chiar dacă banii pot veni ulterior.

Marcel Boloș: Vă mai explic ceva ce nu explică nimeni. Nu înseamnă că atunci când noi am făcut o plată din bugetul de stat al României înseamnă că trebuie să avem acordul Comisiei. Există așa zise proiecte retrospective, pe care le poți include la finanțare pentru că toate cheltuielile sunt eligibile pentru perioada de programare 2014 – 2020, cu 1 ianuarie 2014. Nu e o problemă din punctul de vedere al eligibilității, ci de flexibilizare a modificării sumelor, fondurilor între programele operaționale.

Europa Liberă: Nu există un acord astăzi cu Comisia Europeană, se încearcă însă obținerea unui acord pentru exercițiul financiar 2014 – 2020. Dacă nu se va obține acest acord se va merge pe exercițiul financiar 2021 – 2027.

Marcel Boloș: Exact, simplu ca bună ziua.

Europa Liberă: Care este suma din fonduri europene pe care încercați să o obțineți?

Marcel Boloș: Se compune din mai multe părți. Una este ajustarea de preț la materiale. Aceea este o sumă care se decontează din toate programele operaționale și este rezultatul creșterii prețului la materiale. Două miliarde și jumătate. Apoi avem granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri, avem suma de 1 miliard de euro. Sunt banii pe care Comisia ni i-a dat din REACT EU și care se dau în tranșe. Există acord aici.

Europa Liberă: Singura temă care a rămas în discuție este legată de vouchere?

Marcel Boloș: Da, avem varianta unu, fie 50% din perioada nouă de programare. La Comisie, discuția pentru noua perioadă de programare este ca să continuăm programele pe care le avem, cele pentru persoanele vulnerabile cu pachetul de alimente care se derulează.

Europa Liberă: Dar acolo vin fizic alimentele.

Marcel Boloș: Da. În luna aprilie, înainte de Paști, 1.188.000 au primit pachete.

Europa Liberă: Dar vorbim despre vouchere, este altceva.

Marcel Boloș: Da. Voucherele pentru noua perioadă de programare sunt deja cuprinse aceste vouchere.

Europa Liberă: Pentru diferența de preț la materiale de construcție există acord cu Comisia Europeană?

Marcel Boloș: Este cheltuială eligibilă în cadrul programului, fără nici un fel de probleme, pentru exercițiul 2014 – 2020. A rămas în discuție jumătate din suma alocată pentru măsurile sociale. Sunt 5 miliarde de lei pentru IMM-uri, 2.5 miliarde de lei pentru preț materiale de construcție și diferența de sumă până la 9 miliarde o reprezintă aceste vouchere. Pentru ele sunt cele două variante.

Așa am o supărare pentru că miniștrii de dinainte care ne critică astăzi ar fi trebuit să pună în discuție aceste probleme. Nu să stea să se uite la sumele acestea de bani care vin peste noi și le pierdem. Nu e o chestie națională?

Europa Liberă: A fost o greșeală a domnului Vîlceanu?

Marcel Boloș: Nu vă pot afirma acest lucru. Înaintea domnului Vîlceanu au fost și alți miniștri care s-au perindat în funcție. Eu spun ca român, suntem în risc de pierdere a acestor bani și nu facem nimic. Trebuie să împingem puțin lucrurile care să avem măcar liniștea că am făcut ceva în acest sens.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG