Peste 1 milion de soldați ruși și ucraineni ar fi fost uciși în războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei (WSJ)

Un tanc rusesc ars lângă satul Bogorodichne, regiunea Donețk, aprilie 2024

Pierderile totale ale armatei Rusiei și Ucrainei de la începutul invaziei rusești în Ucraina, din februarie 2022, ar putea depăși un milion de soldați, estimează The Wall Street Journal.

WSJ a estimat numărul soldaților ucraineni uciși la 80.000, iar al celor ruși la aproximativ 200.000.

Aproximativ 400.000 de oameni din armata ucraineană și 400.000 din armata rusă au fost răniți, scrie publicația.

Jurnaliștii de la WSJ se bazează pe estimări neoficiale, inclusiv din informațiile occidentale, care spun că este dificil să se determine numărul exact al morților și răniților, întrucât Rusia și Ucraina refuză să publice cifre oficiale sau au făcut publice cifre în care mulți nu au încredere.

Pierderile mari sunt greu de suportat pentru armata rusă, se spune în articol, dar pentru Ucraina mai puțin populată pot fi mult mai dificile.

Pierderile pe câmpul de luptă și strămutarea sau plecarea masivă a populației provoacă pagube enorme viitorului celor două țări, scrie publicația.

Populația Ucrainei de la 48 de milioane conform recensământului din 2001 ar putea scădea la 25-27 de milioane fără a lua în considerare locuitorii teritoriilor ocupate de Rusia.

Potrivit estimărilor ziarului, aproximativ 600.000 de oameni, majoritatea tineri profesioniști, au părăsit Rusia după începerea războiului.

Potrivit informării Statului Major ucrainean de marți, 17 septembrie, în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a pierdut aproximativ 635.880 de soldați, numai în ultima zi 1.020.

Rusia și Ucraina nu oferă aproape deloc informații despre pierderile lor în război.

Moscova a făcut referire ultima oară la numărul de persoane ucise în septembrie 2022, când a vorbit de 5.937 de persoane. La scurt timp, Kievul a transmis că va face publice datele privitoare la cei uciși doar după război.

Pe 25 februarie 2024, pentru prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a anunțat numărul soldaților ucraineni morți: 31 de mii.

El a spus că nu poate dezvălui câți soldați ucraineni sunt răniți și câți sunt dispăruți.

De asemenea, conform datelor sale, pierderile Rusiei s-au ridicat la 180.000 de militari uciși și până la 500.000 de răniți și morți.

Listele cu numele morților sunt contabilizate, pe baza datelor deschise, de mai multe echipe de cercetători și voluntari.

Potrivit uneia din aceste liste, făcute de jurnaliștii Serviciului rus al BBC, „Mediazona” și de voluntari, există peste 69 de mii de soldați și ofițeri ruși.

Serviciile secrete britanice au declarat pe 17 septembrie că pierderile rusești de la începutul invaziei au fost estimate la peste 610.000 de persoane ucise și rănite.

Îți mai recomandăm Ucraina spune că a doborât 34 din 51 de drone rusești. Curent întrerupt în Sumî. Rusia susține că a recucerit două sate din Kursk
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI