Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a doborât 34 din 51 de drone rusești. Curent întrerupt în Sumî. Rusia susține că a recucerit două sate din Kursk


Captură dintr-un videoclip publicat de Ministerul rus al Apărării vineri, 13 septembrie 2024. Un obuzier rus trage spre o poziție ucraineană din regiunea Kursk, Rusia. (AP)
Captură dintr-un videoclip publicat de Ministerul rus al Apărării vineri, 13 septembrie 2024. Un obuzier rus trage spre o poziție ucraineană din regiunea Kursk, Rusia. (AP)

Autoritățile de la Kiev transmit că apărarea aeriană a doborât 34 din 51 de drone rusești trase peste noapte, care au vizat cinci regiuni din Ucraina. Armata rusă susține că a cucerit două așezări din regiunea Kursk.

Autoritățile locale din Sumî au transmis marți dimineață că forțele ruse au atacat infrastructura energetică din regiune, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică în unele districte.

Întreruperile de furnizare a energiei electrice au afectat peste 280.00 de gospodării, a transmis furnizorul local de energie electrică.

Capitala regională a fost rămas în întuneric din cauza asaltului din timpul nopții.

Infrastructura critică, spitalele și uzinele de apă, sunt alimentate cu energie electrică prin sisteme de alimentare de rezervă, au transmis autoritățile.

16 drone de luptă rusești au fost doborâte deasupra Sumî, au declarat oficialii. Sumî se învecinează cu regiunea rusă Kursk, în care trupele ucrainene au avansat la începutul lunii august.

Primarul interimar al orașului Sumî, Artem Kobzar, a declarat că nu au existat victime în oraș.

Rusia susține că a recucerit două sate din Kursk

Ministerului rus al Apărării a transmis luni că armata a preluat controlul asupra a două sate din regiunea Kursk, învecinată cu Ucraina și că Moscova continuă o contraofensivă puternică acolo.

Ar fi vorba despre așezările Uspenovka și Borki aflate la aproximativ 20 km distanță de granița cu regiunea Sumî. Afirmațiile ministerului rus al Apărării nu au putut fi verificate independent.

Forțele ruse se luptă cu trupele ucrainene în regiunea Kursk din 6 august, când Kievul a surprins Moscova cu o incursiune despre care autoritățile ucrainene au spus ca are scopul de a disloca o parte din trupele rusești din Donbas și de a crește moralul soldaților.

Un comandant rus de rang înalt și bloggeri de război pro-Kremlin au declarat săptămâna trecută că Rusia a restabilit controlul asupra a aproximativ zece așezări din Kursk, o altă informație imposibil de verificat independent, în condițiile luptelor din regiune.

De cealaltă parte, Kievul afirmă că forțele sale controlează aproximativ 100 de sate din Kursk pe o suprafață de peste 1.300 km pătrați.

Guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a ordonat luni evacuarea așezărilor din două districte situate la 15 km de granița cu Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că a discutat situația de la Kursk cu comandantul suprem Oleksandr Sîrski „și în fiecare zi acționăm conform planului”.

Zelenski a mai spus că Sîrskyi i-a oferit detalii despre avansul lent al forțelor ruse în estul Ucrainei, în special pe calea ferată și spre centrul logistic de la Pokrovsk.

El a spus că 100 de lupte au avut loc în ultimele 24 de ore pe frontul de est, cele mai grele lupte afectând sectoarele Pokrovsk și Kurahove.

Capturarea Pokrovskului ar fi un pas important către obiectivul Rusiei de a captura întreaga regiune Donețk.

Zelenski a declarat vineri că incursiunea Kursk din Ucraina a încetinit forțele ruse în estul Ucrainei. Însă președintele rus Vladimir Putin a afirmat că incursiunea din Kursk nu și-a atins obiectivele.

Rusia și Ucraina au realizat două schimburi de prizonieri în weekend, implicând sute de prizonieri de război. Mulți soldați ruși au fost capturați în timp ce apărau Kursk, a declarat Ministerul Apărării.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a declarat pe Telegram că s-a întâlnit cu președinta Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric Egger, și a discutat despre reunificarea familiilor rusești ai căror copii se află în altă parte a Europei.

Lvova-Belova și Putin sunt căutați pe baza unui mandat de la Curtea Penală Internațională în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în război. Rusia respinge mandatele ca fiind motivate politic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG