UPDATE - Guvernele Statelor Unite ale Americii și ale României au lansat o declarație comună cu ocazia aniversării a 10 ani de la semnarea Declarației comune SUA-România privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI și a Acordului privind Implementarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România.
Declarația celor două guverne a fost publicată de Departamentul de Stat al SUA și preluată de Ambasada SUA la București.
În urma semnării Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, România a devenit gazda sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore iar în luna mai s-au sărbătorit cinci ani de la data la care sistemul a devenit funcțional, amintește documentul citat.
„Această aniversare reprezintă un punct important în relația noastră bilaterală. Reiterăm și sărbătorim prietenia noastră și cadrul diplomatic care au consolidat relațiile bilaterale, au susținut dezvoltarea democratică și integrarea euro-atlantică, au intensificat comerțul și investițiile și au contribuit la răspândirea pe scară largă a beneficiilor prosperității durabile”, se spune în textul declarației.
„Plecând de la punctul important reprezentat de aceste două aniversări, guvernele țărilor noastre își reînnoiesc angajamentul de a funcționa ca un bastion al valorilor euro-atlantice și de a extinde și aprofunda legăturile economice, culturale și interpersonale dintre națiunile noastre. Astăzi, reiterăm și sărbătorim cooperarea dintre noi și apreciem faptul că în viitor vom face față împreună provocărilor, în calitate de prieteni și aliați”, se arată în textul publicat de Departamentul de Stat al SUA.
Și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, negociator-șef al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și SUA, a salutat luni celebrarea a 10 ani de la semnarea Acordului privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în România, la Deveselu.
„Declarația Comună este primul document politic bilateral care menționează Parteneriatul Strategic al SUA, reprezentând baza actuală a acestuia pe toate dimensiunile sale, iar Acordul privind sistemul de apărare antirachetă este primul document juridic bilateral în care este consacrat Parteneriatul Strategic româno-american, contribuind totodată în mod fundamental la sporirea securității României și a Alianței Nord-Atlantice”, explică șeful diplomației române într-o declarație dată luni publicității.
Îți mai recomandăm DNA: Dosarul plăților fictive pentru cazarma de la Deveselu, în instanțăAngajamentul reciproc față de sporirea securității și a unui parteneriat deschis este cuprins în două documente definitorii: Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și Acordul între Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, David Muniz: Trăinicia unei prietenii de neclintit
Și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București a salutat momentul cu o declarație dată publicității luni.
„Statele Unite și România sunt aliați, democrații care împărtășesc aceleași valori și, pe deasupra, prieteni. Am trecut prin schimbări de soartă care ne-au pus la încercare. Împreună, am contribuit la asigurarea păcii și a securității în cele mai tulburate zone din lume. Am sprijinit flancul estic al NATO și protejăm Statele Unite și Aliații europeni de atacuri cu rachete”, spune David Muniz.
Ambele acorduri, semnate în urmă cu 10 ani, surprind „valorile democratice comune, dorința noastră comună pentru pace, faptul că înțelegem importanța pieței libere și a schimburilor culturale și științifice deschise, precum și realitatea dură a amenințării rachetelor balistice dinspre Orientul Mijlociu”, mai spune diplomatul.
Cele două națiuni au respectat angajamentul legat de garanțiile reciproce de securitate și cooperare, spune Muniz.
Îți mai recomandăm România are rachete Patriot pe malul mării. Ce-i mai lipsește în fața Rusiei„România a luptat cot la cot cu America și celelalte forțe ale Aliaților în unele dintre cele mai dure și letale teatre de operațiuni din lume. Militarii români au onorat acest angajament vitejește și au plătit un preț incredibil de scump. Prin faptele lor, au adus pacea în zonele afectate și i-au protejat pe cei vulnerabili de forțele care i-ar fi tratat ca pe o pradă.”
Atât Declarația Comună cât și Acordul au îmbunătățit semnificativ securitatea colectivă și au încurajat stabilitatea regională, spune diplomatul.
La zece ani de la semnare și la cinci ani de la momentul la care Sistemul Aegis Ashore a devenit operațional, în 2016, „România rămâne o verigă esențială în lanțul apărării antirachetă al NATO”, spune diplomatul american.
În opinia sa, România este pregătită să își asume „locul care îi revine de drept la masa liderilor europeni.”
Diplomatul invocă exemplul de colaborare în cazul Emerson România, fabrică deschisă la Cluj, care se alătură Ford, Amazon și UiPath, „ca poveste de succes răsunător” și de „exemplu palpabil pentru ce poate crea combinația potrivită de viziune, leadership și guvernanță corporativă puternică într-o țară democratică.”
Declarația Comună, spune diplomatul, a oficializat și consolidat și schimburile intense de ordin cultural, științific și academic dintre SUA și România.
Îți mai recomandăm Americanii vor aduce mai mulți soldați în România, declară șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUAAnul acesta, prin intermediul Comisiei Fulbright Româno-Americane, șaptezeci și trei de universitari bursieri Fulbright vor traversa oceanul pentru a preda și a studia la universitățile de top din SUA.
La întoarcerea în România, cadrele universitare se vor alătura celor aproximativ 8.000 de foști participanți români la programe de schimb.
De la finanțe la drepturile omului, alfabetizare mediatică, susținerea minorităților, dezvoltarea statului de drept și a transparenței, „am fructificat beneficiile oferite de aceste schimburi deschise de ordin academic, cultural și științific”, spune David Muniz.
„În numele prieteniei, colaborării, parteneriatului și al obligației reciproce, am realizat multe lucruri în deceniul scurs de la semnarea Declarației Comune și a Acordului privind apărarea antirachetă. Desigur, mai sunt multe de făcut. Și totuși, este liniștitor să știm că indiferent de provocările cu care s-ar putea confrunta pe viitor alianța și prietenia noastră, le vom înfrunta împreună. Este posibil ca schimbările de soartă să pună la încercare trăinicia acestei prietenii, însă s-a dovedit că ea rămâne de neclintit”, încheie diplomatul.
Domenii de cooperare între SUA și România, statuate în Declarația Comună
Potrivit Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic semnată la Washington pe 13 septembrie 2011, domeniile de „cooperare întărită” între România și SUA sunt:
• Sistemul Statelor Unite de apărare împotriva rachetelor balistice şi capabilitatea NATO de apărare antirachetă, recunoscând că acest sistem contribuie la apărarea României şi a Statelor Unite, precum şi a aliaţilor europeni ai NATO, şi întăreşte stabilitatea regională;
Îți mai recomandăm Larics: Cele cinci teme ale propagandei ruse folosite în România• Dezarmarea, neproliferarea şi controlul armamentelor;
• Combaterea terorismului şi gestionarea altor riscuri şi ameninţări emergente, prin consolidarea schimburilor de informaţii;
• Cooperarea în cadrul NATO, inclusiv prin îmbunătăţirea interoperabilităţii şi a cooperării în domeniul echipamentelor de apărare şi al materialelor conexe;
• Cooperarea regională şi stabilitatea, inclusiv în Europa de Est şi în Balcanii de Vest, inclusiv prin îmbunătăţirea cooperării NATO-UE, întărirea instituţiilor euro-atlantice şi căutarea de soluţii pentru conflictele îngheţate;
• Comerţul şi investiţiile, inclusiv prin facilitarea contactelor între comunităţile de afaceri, în paralel cu reafirmarea angajamentului pentru principiile pieţei, statul de drept, un mediu de afaceri sănătos, transparenţă şi integritate publică.
• Securitatea energetică, inclusiv asigurarea diversităţii surselor şi rutelor de transport, cum este Coridorul Sudic, dezvoltarea reţelelor inteligente, studierea surselor neconvenţionale de energie, inclusiv gazul de şist, precum şi urmărirea surselor alternative de energie curată şi liberalizarea pieţelor în vederea atragerii de noi investiţii în sectorul energiei;
• Democraţia şi statul de drept, drepturile omului şi buna guvernare, inclusiv prin susţinerea fermă a acestor valori în regiune, în statele Parteneriatului Estic: Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, şi promovarea reformelor şi consolidarea democraţiei în aceste ţări. În plus, acţiunea noastră comună în sprijinul Comunităţii Democraţiilor şi calitatea noastră de membri în Consiliul Drepturilor Omului al ONU reprezintă iniţiative valoroase;
• Educaţia, cercetarea şi contactele interumane, facilitate prin schimburi ale persoanelor din mediul profesional, ale investitorilor, vizitelor de afaceri şi cercetători din domeniul academic şi ştiinţific;
• Ştiinţa şi tehnologia, inclusiv susţinerea continuă pentru diversificarea contactelor între comunităţile academice şi ştiinţifice.
Îți mai recomandăm Scutul de la Deveselu: punct strategic împotriva rachetelor din Iran