Peste 23.000 de bărbați ucraineni au fugit de război în Republica Moldova

Polițiștii de frontieră din Republica Moldova au depistat recent șase bărbați ucraineni care au intrat ilegal în această țară. Aceștia au declarat că au fost ajutați de un grup de persoane în schimbul sumei de 4.000 de dolari de persoană.

Peste 23.000 de bărbați ucraineni au intrat „ilegal” în R. Moldova, după februarie 2022, arată statisticile obținute de serviciul de la Chișinău al RFE/RL. Însă, termenul ilegal în acest context este unul ambiguu: primul lucru pe care îl face fugarul ucrainean ajuns în R. Moldova este să se predea autorităților.

Andrei, un bărbat ucrainean de 25 de ani dintr-un sat al regiunii Odesa, a fugit în R. Moldova la scurt timp după ce autoritățile ucrainene au modificat legislația, în luna aprilie, și au micșorat vârsta de mobilizare, de la 27 la 25 de ani.

Tânărul îngroașă rândurile bărbaților ucraineni cu vârste între 18 și 59 de ani care au intrat în R. Moldova, traversând frontiera ilegal după invazia pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse.

Datele oferite Europei Libere de Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Migrație din R.Moldova arată că, în total, aproximativ 23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal, adică ocolind punctele de trecere a frontierei, de pe 24 februarie 2022 până pe 31 mai 2024.

Mai multe

Singur la părinți, Andrei - cu care Europa Liberă a vorbit online și publică informația în condițiile anonimatului - a decis să fugă când directorul companiei la care lucra a fost și el înrolat în armată.

Și-a lăsat în urmă părinții care au peste 60 de ani, iar destinația i-a fost clară. Soția și fiul lui s-au refugiat în R. Moldova în primele luni de război, călătorind acasă pentru revederi scurte, o dată la câteva luni.

„Dar am înțeles că asta nu poate dura la nesfârșit și am decis că trebuie să fiu cu ei”, spune Andrei.

Fuga sa este pedepsită în Ucraina, dar autoritățile din R. Moldova au o altă perspectivă asupra acestor „infracțiuni”.

Tânărul nu oferă detalii ale fugii, dar din spusele sale se poate deduce că ar fi traversat frontiera în zona Bolgrad – Vulcănești din sudul țării.

Știa de la alții că trebuie să ceară protecția autorităților Republicii Moldova, dar nu Poliției de Frontieră: dacă ar fi fost prins de patrule moldovene la traversare, risca un proces mai anevoios de înregistrare ca refugiat.

„E mai ușor să te predai la serviciul pentru imigranți și să ceri azil acolo”, spune tânărul.

A procedat întocmai și a primit protecție temporară, iar acum își caută de lucru în R. Moldova.

Cât de gravă este traversarea ilegală a frontierei? Depinde de pe ce parte a ei privești

Autoritățile ucrainene nu ascund că, la peste doi ani de la invazia rusească, entuziasmul patriotic din primele zile, care a făcut ca armata ucraineană să crească de la 260.000 la 700.000 de oameni, a scăzut considerabil, inclusiv din cauza pierderilor mari și a impasului de pe linia frontului.

Efortul de mobilizare întâmpină dificultăți, iar bărbații apți de luptă se ascund, pentru a evita raziile tot mai frecvente ale autorităților militare pe străzi și în transportul public.

În unul din cele mai recente exemple, pe 5 iulie, o ceartă izbucnită între civili și angajații centrului de recrutare care au decis să organizeze un punct temporar de control într-o localitate din regiunea Ivano-Frankivsk a degenerat în violențe.

Serviciul ucrainean al Europei Libere relatează că un militar a fost rănit și spitalizat, iar mașina recrutorilor a fost avariată.

Cinci ucraineni care au traversat ilegal frontiera de stat au fost găsiți de polițiștii de frontieră. Toți au solicitat azil în Republica Moldova.

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klîmenko, a spus că polițiștii de frontieră ucraineni rețin, în fiecare zi, zeci de bărbați care încearcă să fugă din Ucraina, în direcția țărilor Uniunii Europene.

Cei prinși riscă amenzi sau pedepse penale. „Unii vor să traverseze râurile Tisa sau Nistrul, alții trec prin păduri sau munți”, a precizat ministrul ucrainean.

La Chișinău, autoritățile susțin că vor să ajute instituțiile ucrainene să împiedice fuga bărbaților apți de luptă, dar mai ales traficul organizat de persoane.

Însă, dacă fugarii reușesc să ajungă nedepistați în R. Moldova atunci aceștia sunt în afara pericolului de a fi repatriați.

Ce protecție oferă fugarilor legea „unei țări mici, cu inimă mare”

Articolul 362 din Codul Penal privind trecerea ilegală a frontierei de stat nu vizează și cetățenii străini care vor să se folosească de dreptul de azil în R. Moldova.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, spune că, în cazul în care ucrainenii sunt reținuți imediat după traversarea ilegală a frontierei sau se adresează personal la subdiviziunile Poliției de Frontieră ori la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), solicitând o oarecare formă de protecție internațională, aceștia „nu sunt sancționați pentru intrare ilegală” pe teritoriul moldovean.

R. Moldova acordă patru forme de protecție străinilor: statut de refugiat, protecție umanitară, protecție temporară și azil politic.

Începând cu martie 2023, IGM a implementat un mecanism de protecție temporară, un statut de care pot beneficia cetățenii ucraineni pe teritoriul moldovean.

Datele oficiale văzute de Europa Liberă arată că 12.764 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani – adică majoritatea celor intrați ilegal într-un an și două luni - au primit anume acest statut de protecție temporară.

Patru persoane care au traversat fraudulos frontiera dinspre Ucraina în Republica Moldova au spus că, pentru a ajunge în R. Moldova, au plătit unei călăuze 10.000 euro.

Numărul celor care au solicitat azil este de zece ori mai mic și comparabil cu al celor care dețin permis de ședere provizorie sau al celor care au dreptul la ședere permanentă. Câteva zeci beneficiază de protecție umanitară.

Funcționarii IGM au mai spus Europei Libere într-un răspuns scris că „examinarea cererii de azil se realizează cu respectarea strictă a principiului confidențialității, în baza unei evaluări individuale a fiecărui caz”.

De asemenea, Europa Liberă a relatat în luna mai că aproximativ 11.000 de bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani au trecut ilegal granița în nordul României după începerea războiului.

Îți mai recomandăm 11.000 de bărbați ucraineni au încercat să scape de înrolare fugind în România. 19 au murit, dintre care 11 înecați în Tisa

Peste Nistru, către Polonia

Dar nu toți bărbații ucraineni care traversează ilegal au R. Moldova ca destinație finală. În acest caz, aceștia merg mai departe în țări ale Uniunii Europene.

Vasili a fugit în R. Moldova trecând Nistrul cu barca, în apropiere de Soroca, într-o noapte din aprilie 2024. Bărbatul, în vârstă de 32 de ani, se află acum în Polonia, unde și-a legalizat șederea.

Într-o discuție prin Skype, Vasili a spus Europei Libere Moldova că a luat decizia împreună cu părinții și cu prietena sa, care este originară din Râbnița, regiunea transnistreană.

Cetățean ucrainean care a trecut clandestin frontiera de stat din Ucraina în R. Moldova prin zona de responsabilitate a SPF Valea Perjei.

Ambii lucrau de la distanță pentru o companie de panouri fotovoltaice. Ei spun că au primit o vreme salarii bune și donau o parte din bani pentru nevoile armatei ucrainene, dar au rămas fără slujbe când compania lor a fost nevoită să facă disponibilizări.

Prietena sa, care a ieșit din Ucraina prima, a făcut-o legal.

Însă, Vasili a apelat, prin Telegram, la un grup de traficanți recomandați de un prieten fugit în 2023 și, după ce a plătit 10.000 de dolari, urca împreună cu alți trei inși la fel ca el într-o barcă cu motor pe malul stâng al Nistrului, vizavi de Cremenciug.

Pe malul celălalt, traseul a fost făcut astfel: un moldovean cu căruță, un microbuz, apoi a mers la adresa Inspectoratului General pentru Migrație de la Chișinău.

În conversația cu Europa Liberă, Vasili a spus că se consideră „mai norocos” ca mulți alții, care au vrut să treacă Nistrul cu bărci mai rudimentare și au fost prinși.

Pentru a obține protecție temporară în R. Moldova, Vasili a trebuit să le spună polițiștilor moldoveni cum a traversat și câți bani a dat.

În vreme ce nu are consecințe nefaste pentru imigrant, acest „proces de documentare”, cum îl numește poliția, poate ajuta autoritățile să deconspire și desființeze canalele de migrație ilegală.

Cu documentul de protecție temporară în buzunar, primul lucru pe care l-a făcut Vasili a fost să-și ia bilet de autobuz spre Varșovia, apoi să arunce o monedă în parcul central din Chișinău „ca semn de recunoștință față de această țară”.

„Nu fug pentru că nu iubesc Ucraina. Fug de moarte. Mă doare să văd oameni murind în țara mea, dar nici să fiu următorul nu vreau”, a spus el Europei Libere.

Îți mai recomandăm Ucraina restricționează serviciile consulare pentru bărbații din străinătate care au vârsta de recrutare în armată

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.