Zelenski: Împingem războiul în teritoriul agresorului. Un copil de 4 ani a murit într-un atac aerian al Rusiei în Kiev

Coloana de camioane rusești avariate de bombardamentele forțelor armate ucrainene pe autostrada din districtul Sudzhansky, regiunea Kursk din Rusia, vineri, 9 august 2024.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată că armata sa desfășoară o ofensivă transfrontalieră în regiunea Kursk din vestul Rusiei. Moscova a declarat că duce lupte intense împotriva unei incursiuni ucrainene majore și a impus măsuri „antiteroriste” în trei regiuni.

„Comandantul-șef Sîrski a raportat deja de mai multe ori despre situația de pe linia frontului și despre acțiunile noastre de a împinge războiul în teritoriul agresorului. Mulțumesc fiecărei unități a forțelor noastre de apărare care face posibil acest lucru”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de sâmbătă seară.

„Ucraina dovedește că știe cu adevărat cum să restabilească justiția și garantează exact tipul de presiune care este necesar - presiune asupra agresorului”, a adăugat președintele Ucrainei.

Fără să dea detalii specifice ale incursiunii, care a început pe 6 august, Zelenski a confirmat pentru prima dată că Ucraina luptă în Rusia.

Mai multe

Duminică, după cinci zile de la atacul surpriză, lupte intense aveau loc la circa 20 de kilometri de graniță în regiunea rusă Kursk, potrivit Moscovei.

Autoritățile regionale in Kursk afirmă că o resturile unei rachete ucrainene doborâte au căzut pe un bloc și au rănit 13 persoane, pe 11 august 2024.

Sprijinite de focuri de artilerie grea și de atacuri rapide cu drone, unitățile ucrainene au avansat în vestul Rusiei, în timp ce unitățile de sabotaj au pătruns și mai adânc în Rusia, potrivit bloggerilor de război ruși citați de Reuters.

„Forțele armate continuă să respingă tentativa de invazie a forțelor armate ucrainene”, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, confirmând că luptele intense s-au concentrat în jurul localităților Malaya Loknya, Olgovka și Ivashkovskoye, care se află la aproximativ 10-20 km în interiorul Rusiei.

De altfel, Rusia a impus sâmbătă măsuri „antiteroriste” în trei regiuni de lângă frontiera cu Ucraina: Kursk, Briansk și Belgorod.

Această decizie permite autorităților ruse să ia măsuri precum suspendarea sau restricționarea serviciilor de comunicații, monitorizarea canalelor de telecomunicații, confiscarea vehiculelor și intrarea pe proprietăți private.

Îți mai recomandăm Rusia impune măsuri „antiteroriste” în trei regiuni, în timp ce Ucraina continuă incursiunea

Anterior, autoritățile ruse au anunțat o operațiune antiteroristă în regiunea Belgorod, timp de o zi, în mai 2023, ca răspuns la raidurile forțelor pro-ucrainene.

„Kremlinul nu a optat pentru declararea oficială a stării de război împotriva Ucrainei sau a legii marțiale - răspunsuri mai grave care ar mobiliza mai multe resurse ale statului rus printr-o mobilizare mai amplă și mai perturbatoare pe plan intern”, explică Institutul pentru Studierea Războiului în analiza sa zilnică.

Doi morți într-un atac aerian la Kiev

Între timp, Rusia atacă orașele din interiorul Ucrainei, inclusiv capitala Kiev. Atacurile rusești de sâmbătă au ucis opt persoane și au rănit 30 în ultima zi, potrivit autorităților regionale din Ucraina.

Un băiat de 4 ani și tatăl său de 35 de ani au murit după ce resturi de la o rachetă rusă doborâtă au căzut peste casa în care locuiau în apropiere de capitală. Un alt copil, de 13 ani, a fost rănit în urma atacului din districtul Brovary, potrivit autorităților ucrainene citate de Reuters.

Pompierii intervin de urgență în districtul Brovary, în regiunea Kiev, la nord-est de zona metropolitană a capitalei ucrainene, pe 11 august 2024.

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat că locuința a fost lovită de resturi de dronă, însă serviciile de urgență au afirmat că a fost vorba de resturi de rachetă.

„rusia continuă să ucidă oameni”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram, urmând practica Ucrainei din timpul războiului de a nu scrie numele Rusiei cu majuscule. „Este necesar să îi distrugem infrastructura militară, deoarece inamicul nu acceptă alte argumente”, a adăugat el.

Ulterior, duminică, președintele Zelenski a declarat că cel mai probabil Rusia a folosit o rachetă de proveniență nord-coreeană în atacul asupra Kievului.

„Experţii pirotehnişti încă lucrează pentru a determina datele exacte privind această rachetă”, a spus Zelenski.

Sâmbătă, forțele ruse au atacat cu drone și orașul Herson, din sudul Ucrainei. Zece oameni au fost răniți, potrivit lui Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului.

Un bărbat în vârstă de 74 de ani este în stare gravă în urma atacului, iar un băiat de 15 ani a suferit „răni moderate”, a declarat oficialul ucrainean.

Forțele ucrainene au eliberat orașul Herson de sub ocupația rusă în noiembrie 2022. De atunci, trupele ruse au atacat în mod regulat orașul și zonele învecinate de-a lungul malului vestic al râului Dnipro.

Îți mai recomandăm Cel puțin 14 oameni au murit și 40 au fost răniți în atacul Rusiei asupra unui supermarket din Ucraina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.