Învăluită în secret până în ultimul minut, vizita surpriză a lui Zelenski la Washington a fost plină de simbolism, de la tricoul verde închis al lui Zelenski la cravata cu dungi galbene şi albastre a preşedintelui Joe Biden.
Dar călătoria a însemnat mai mult decât simboluri. A însemnat obținerea de noi arme și susținere financiară.
„Ucraina este în viață și în picioare”, sunt cuvintele cu care și-a început Zelenski discursul în fața Congresului. A fost ovaționat, nu de complezență, ci cu reală emoție, ceea ce este important, pentru că rezistența ucraineană depinde de ajutorul masiv dat de Statele Unite, iar acesta trece nu doar prin buzunarele americanilor, ci și prin inimile lor.
Iar Zelenski știe, a știut din primele zile ale invaziei, să cucerească inimile și spiritele, să facă apel la generozitatea, moralitatea și valorile comune ale lumii libere.
Zelenski şi-a presărat discursul rostit în Congres cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independenţă până la bătălia de la Bulge din al Doilea Război Mondial.
Și-a ţinut discursul în limba engleză, o alegere intenționată, chiar şi ţinuta sa vestimentară - culoarea verde a armatei, pantaloni cu buzunare laterale şi cizme- a părut menită să reamintească publicului său că se află în prezenţa unui lider în timp de război, remarcă CNN într-o analiză.
Your browser doesn’t support HTML5
Zelenski le-a vorbit congresmanilor despre legăturile puternice dintre Statele Unite și Ucraina, dar a încercat să facă din pledoaria pentru țara sa și pentru sprijinul financiar de care aceasta are nevoie ceva mai mult.
„Lupta nu este doar pentru viaţa, libertatea şi securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte naţiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească. Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii şi nepoţii noştri”, a arătat el.
„Banii voştri nu sunt acte de caritate. Este o investiţie în securitatea globală şi în democraţia pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”, a adăugat Zelenski, conștient că mulți americani, inclusiv unii republicani din Congres, se întreabă de ce sunt necesare miliardele de dolari americani pentru un conflict aflat la mii de kilometri distanţă
Sunt lucrurile pe care, în esență, președintele Zelenski le spune mereu, le repetă în speranța că gravitatea lor va fi conștientizată.
Îți mai recomandăm Zelenski, în SUA | Joe Biden: Nu veți fi niciodată singuri. Vă vom fi alături până când lumina va învinge întunericulI-a îndemnat pe membrii Congresului să întărească sancțiunile împotriva Rusiei și „să lase teroriștii să fie considerați responsabili pentru agresiune”.
Rușii „folosesc totul” împotriva orașelor ucrainene precum Bakhmut, dar Ucraina „își menține liniile și nu se va preda niciodată”, a spus Zelenksi în aplauze puternice.
„Anul trecut, 70.000 de oameni locuiau acolo în Bakhmut... Acum doar câțiva civili rămân. Fiecare centimetru din acel pământ este îmbibat de sânge... Donbas și-a schimbat mâinile de mai multe ori în lupte aprige și chiar în lupte de mână. Dar ucraineanul Donbas stă în picioare”, a spus el.
Zelenski a încercat să valorifice răspunsul emoţional al americanilor la suferinţa ţării sale, evocând nopţile întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei.
„Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu este curent. Chiar dacă nu există electricitate, lumina credinței noastre în noi înșine nu se va stinge”, a spus el.
Zelenski a menționat că președintele american Joe Biden i-a susținut planul de pace în 10 puncte, dar a adăugat că fiecare membru al Congresului poate ajuta la implementare.
Un moment aparte a fost cel în care Volodimir Zelenski a invocat lupta de la Saratoga, punctul de cotitură al Războiului de Independență american.
„La fel ca și bătălia de la Saratoga, lupta pentru Bakhmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și libertate”, a spus Zelensky, referindu-se la un orașul ucrainean aflat pe frontul est, unde se dau lupte atroce.
În faţa legislatorilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii „ambelor partide”, încercând să prezinte cauza sa ca fiind una bipartizană.
Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să asiste la discursul lui Zelenski în faţa Congresului, în semn de protest faţă de ceea ce ei susţin că sunt bani necontrolaţi care pleacă din SUA.
Zelenski și-a încheiat discursul spunând că Ucraina va obține „victoria absolută”.
Îți mai recomandăm Discursul lui Volodimir Zelenski în Congresul SUAZelenski, în linia lui Churchill
„Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată”, a spus Zelenski, idee pe care a apăsat de mai multe ori.
Această linie a discursului, dar și întreaga simbolistică a momentului, i-a provocat pe mulți comentatori și istorici să facă analogia cu Winston Churchill.
Vizita lui Zelenski a amintit de vizita la Washington, din urmă cu 81 de ani, a unui alt lider al unei națiuni întunecate, devastate de bombe, disperat după ajutorul SUA pentru a întoarce valul spre victoria asupra totalitarismului: Winston Churchill.
Imediat după atacul de la Pearl Harbor. Churchill a susținut o conferință de presă cu președintele Franklin Roosevelt și i s-a alăturat la iluminarea ceremonială a pomului de Crăciun. El s-a adresat, de asemenea, Congresului, la 26 decembrie 1941. La sfârșitul discursului de jumătate de oră, Churchill a făcut un „V” în semn de victorie. „Efectul a fost instantaneu, electric. Uralele s-au umflat într-un vuiet”, remarca la vremea aceea un reporter.
Uralele s-au transformat din nou în vuiet pentru Zelenski, când, asemenea lui Churchill, a declarat: „Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată”.
Zelenski a împrumutat una dintre liniile marelui om de stat, prezentându-se ca simbolul sfidării unei naţiuni cotropitoare.
Îți mai recomandăm Zelenski la Washington. Ce speră să obțină liderul Ucrainei în SUA și ce implică primirea rachetelor PatriotDe ce s-a dus Zelenski la Washington și ce a obținut
Atunci când a primit invitaţia de a veni în SUA, Zelenski le-a spus consilierilor că nu vrea să meargă până la Washington dacă nu există o evoluţie semnificativă în relaţia bilaterală, potrivit unei surse familiare cu acest subiect citate de CNN.
Zelenski a considerat că decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina este o schimbare majoră în relaţia dintre cei doi aliaţi şi a consemnat-o ca atare.
E cert acum, în noul pachet de 1,8 miliarde de dolari dat de SUA, intră și sistemul antiaerian Patriot.
Cu toate acestea, în conferinţa de presă ţinută alături de Biden, el a fost sincer: nu consideră că un singur sistem Patriot este suficient. „Am dori să primim mai mulţi Patrioţi", a spus el, făcându-l pe preşedintele Biden să râdă. „Îmi pare rău, dar suntem în război", a adăugat Zelenski.
„Nu veți fi niciodată singuri”, a transmis președintele Joe Biden în discursul său de la conferința de presă comună .
„Poporul american este cu tine la fiecare pas., vom rămâne cu tine atât timp cât va fi nevoie (...) până când lumina va învinge întunericul. Nu am nicio îndoială că vom menține flacăra libertății strălucitoare”, a spus Joe Biden.
Dar fără „mai mulți Patrioți”, după cum spune Zelenski, acest lucru va fi dificil, pentru că este limpede că războiul intră într-o nouă fază, pe măsură ce iarna se instalează şi Rusia continuă să lovească puternic infrastructura civilă.
Dar noua fază a războiului nu este doar pe câmpul de luptă. În întreaga lume, liderii se confruntă cu urmările neplăcute ale invaziei Rusiei. Preţurile mai mari la energie şi alimente, generate în parte de sancţiunile dure impuse Moscovei, au provocat probleme politicienilor din Europa şi Statele Unite, scrie CNN.
Biden, între Ucraina și incertitudinile politice
La Washington, republicanii care sunt pe cale să preia controlul Congresului au precizat că nu vor aproba fiecare dintre solicitările lui Biden privind asistenţa pentru Ucraina - deşi temerile că finanţarea va înceta complet par nefondate. Congresul este pe punctul de a aproba aproape 50 de miliarde de dolari în asistenţă economică şi de securitate suplimentară.
În acest context, Biden insistă că sprijinul SUA va continua luni de zile. Este "important pentru poporul american şi pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule preşedinte, despre lupta Ucrainei şi despre necesitatea de a continua să fim împreună şi în 2023", i-a spus el lui Zelenski.
Dar în spatele fastului, a retoricii inspiraționale a lui Zelenski și a simbolisticii, ba chiar și în spatele noului ajutor oferit Ucrainei, se ridică întrebări politice despre incertitudinile și riscurile unui război în care SUA luptă efectiv prin procură cu rivala sa Rusia, o superputere nucleară.
Președintele Biden a limitat potența armelor pe care le trimite în luptă, punând în echilibru nevoia de a apăra o democrație europeană cu dorința de a nu declanșa o ciocnire directă dezastruoasă cu Rusia și de a evita trecerea liniilor roșii, adesea invizibile ale căror locații sunt cunoscute doar de Putin.
„Vom oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se putea apăra, pentru a putea reuși pe câmpul de luptă”, a spus Biden la Casa Albă, potrivit CNN, argumentând că aliații europeni înțeleg miza.
Dar el a adăugat: „Nu caută să intre în război cu Rusia. Ei nu caută un al treilea război mondial.” Și nici Biden nu îl caută.
Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat prin purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, spunând că Occidentul care furnizează Ucrainei sprijin militar și vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington demonstrează în continuare că „Occidentul colectiv este pregătit pentru o lungă confruntare cu Rusia”.