Linkuri accesibilitate

Zelenski la Washington. Ce speră să obțină liderul Ucrainei în SUA și ce implică primirea rachetelor Patriot


Mândria lui Volodimir Zelesnki de a spune „Sunt ucrainean”, precum scrie pe hanoracul pe care l-a purtat pe 16 decembrie, „și apăr libertatea întregii Europe” e de așteptat să se audă miercuri la Casa Albă și în Congresul SUA
Mândria lui Volodimir Zelesnki de a spune „Sunt ucrainean”, precum scrie pe hanoracul pe care l-a purtat pe 16 decembrie, „și apăr libertatea întregii Europe” e de așteptat să se audă miercuri la Casa Albă și în Congresul SUA

Este prima dată când Volodimir Zelenski părăsește Ucraina de la invadarea țării sale, în februarie. S-a întâlnit, la Kiev, cu numeroși lideri occidentali, dar o vizită a președintelui SUA, Joe Biden, era probabil imposibilă din cauza riscurilor de securitate.

În această dimineață, pagina președinției ucrainene a anunțat că Volodimir Zelenski a plecat la Washington. „După ce a revenit de pe linia frontului din Bahmut [în regiunea Donețk din estul țării n.r.], președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a început o vizită oficială în Statele Unite”, transmite Kievul.

Potrivit informării, Zelenski se va întâlni pe 21 decembrie cu președintele SUA, Joe Biden, pentru discuții legate de cooperarea bilaterală, în special cu privire la întărirea capacității de apărare și a sprijinului pentru suveranitatea Ucrainei și „restabilirea integrității sale teritoriale”. Președintele Ucrainei va susține un discurs în fața Congresului SUA.

Sprijinul SUA este vital pentru Ucraina. Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Globală, SUA este principala țară donatoare către Ucraina, cu un total (ajutor financiar, militar și umanitar) de 48 de miliarde de euro din 24 ianuarie până în 20 noiembrie. În ultima lună de referință, țările și instituțiile Uniunii Europene ca întreg au depășit această sumă globală, ajungând la 52 de miliarde de euro (cu Germania pe primul loc - 12.6 miliarde de euro).

Ca ajutor strict militar însă, SUA rămân pe primul loc – 22,86 de miliarde de euro, față de 11,71 miliarde de euro din partea țărilor și instituțiilor UE.

Unul din punctele concrete ale vizitei lui Zelenski vizează, de altfel, sprijinul militar.

Casa Albă a confirmat, marți, că va trimite Ucrainei o baterie de rachete sol-aer Patriot (sistem avansat de apărare antiaeriană și anti-rachetă), care va spori considerabil posibilitatea de apărare antiaeriană „în fața atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei”.

Acordarea acestui sistem este cerută de multă vreme de Ucraina, dar la reuniunea NATO de la București, de la sfârșitul lunii noiembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, confirma doar discuțiile pe această temă, precizând că a trimite Ucrainei sistemul Patriot implică detalii importante de utilizare și mentenanță.

SUA pare să fi depășit aceste obstacole și anunță că va antrena forțele ucrainene „într-o țară terță”, iar aceasta va dura ceva vreme. România este printre țările europene care are deja sistemul Patriot, prima unitate a fost livrată în decembrie 2020. Compania producătoare, Raytheon, anunța anul trecut că „România va primi în 2022 sisteme Patriot noi și modernizate”.

Sistem Patriot la Capu Midia/ Constanța, 9 iunie 2022.
Sistem Patriot la Capu Midia/ Constanța, 9 iunie 2022.

Nu este clar unde va avea loc antrenarea militarilor ucraineni (și Polonia sau Germania au aceste sisteme), iar România este printre țările care păstrează discreția cu privire la sprijinul militar pe care îl acordă Ucrainei. Clar este că SUA au militari în România, iar sistemul este disponibil aici, cu forțele române deja beneficiind în trecut de antrenament pentru folosirea acestuia.

Potrivit Casei Albe, președintele Biden va anunța cu prilejul vizitei lui Volodimir Zelenski un nou „pachet semnificativ de aproape 2 miliarde de dolari în asistență de securitate, care va conține un element important – o baterie Patriot. [...] Și vom continua să acordăm prioritate și altor forme de sprijin pentru apărarea antiaeriană, inclusiv NASAMS, HAWK, Stinger și echipamente împotriva atacurilor cu drone militare”.

În Congres, unde președintele Volodimir Zelesnki va susține un discurs, lucrurile nu sunt însă atât de clare sau de simple. Potrivit Casei Albe, este așteptat acordul pentru un pachet suplimentar de ajutor financiar pentru 2023. Suma ar fi de peste 40 de miliarde de dolari (37 miliarde de euro).

CNN amintește că în partidul Republican, al fostului președinte, Donald Trump, care va avea (din 3 ianuarie) majoritatea în Camera Reprezentanților, există membri care au exprimat îndoieli cu privire la un sprijin susținut și consistent pentru Ucraina. Dacă reticența lor se va confirma, nu va fi cu siguranță astăzi.

Prima vizită externă a președintelui Ucrainei, Volodomir Zelenski în afara țării - la 300 de zile după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea țării sale, după masacre precum cele din Bucea și Izium, după ce a refuzat să părăsească Kiev-ul, a transmis zilnic mesaje ucrainenilor și lumii, i-a păstrat pe militari și civili hotărâți să își apere țara cu orice preț și a amintit mereu că luptă pentru libertatea Europei și a lumii democratice – va fi, cu siguranță un omagiu adus curajului său.

E de așteptat ca Zelenski „eroul” să apară astfel astăzi nu doar pentru ucraineni și europeni, ci și pentru republicanii din congresul SUA.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG