Zelenski critică promisiunile vagi ale membrilor NATO despre aderarea Ucrainei: „Este fără precedent și absurd”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că aliații NATO nu par pregătiți să facă promisiuni concrete despre aderarea țării sale.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat atitudinea evazivă a NATO cu privire la o posibilă invitație a Ucrainei în rândul aliaților nord-atlantici. Liderii Alianței se afla la Vilnius, la summitul menit să răspundă principalelor amenințări la adresa lor (Rusia și terorismul) și să ofere ajutor Ucrainei în fața invaziei ruse.

„Ne prețuim aliații. Ne prețuim securitatea comună. Și apreciem mereu o discuție deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba de respect. Dar și Ucraina merită respect”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Președintele ucrainean este nemulțumit de faptul că aliații NATO nu au decis încă dacă și cum vor invita Ucraina în NATO. De asemenea, el condamnă faptul că Ucraina nu ia parte la discuțiile care vizează concluziile concrete ale summitului, care vor fi prezentate miercuri.

Îți mai recomandăm Jens Stoltenberg: NATO ar trebui să renunţe la Planul de Acţiune pentru aderarea Ucrainei. România susține ideea

„Este fără precedent și absurd când cadrul temporal nu este stabilit nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În plus, când se adaugă formulări vagi despre condiții în discuțiile despre invitarea Ucrainei. Pare că nu există pregătire nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membru al alianței”, continuă Zelenski.

Această portiță este exploatată de Rusia, potrivit lui Zelenski, permițându-le să continue atacul. Zelenski a promis că va discuta personal această problemă cu reprezentanții țărilor aliate.

Între timp, în Rusia, Kremlinul urmărește îndeaproape discuțiile de la Vilnius.

„Rusia este percepută de ei (liderii NATO) ca fiind inamicul, adversarul. În această notă au loc discuțiile de la Vilnius”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa ia măsuri „potrivite” în vederea unei posibile expansiuni NATO.

Îți mai recomandăm Ucraina nu vrea un nou „București” la summitul NATO de la Vilnius. Ce poate oferi Alianța și cât o va costa